Hlavní obsah

Na úplný odchod z EU je připravena pouze čtvrtina britských firem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Měla by britská vláda upínat pozornost na pandemii koronaviru či na blížící se datum úplného opuštění Evropské unie? Průzkum ukázal, že na odchod z EU a jeho následky je připravena jen každá čtvrtá firma.

Článek

Anglický Institute of Directors (IoD) provedl průzkum, do kterého se zapojilo téměř 1000 firem. Na základě jeho výsledků se ukázalo, že tři čtvrtiny tamních podniků nejsou připraveny na úplný odchod Británie z EU, ke kterému má dojít za pět měsíců, informoval v pondělí britský deník The Guardian. Formálně Británie opustila EU v lednu.

Většina z dotázaných se shoduje na tom, že tato skutečnost je dána hlavně nejasnostmi ohledně pravidel, které brexit v této době doprovázejí. Některým také překazila přípravy pandemie koronaviru, které teď firmy spíše věnují pozornost, ta zasáhla hlavně sektor služeb. S největší pravděpodobností ale nebudou po uplynutí přechodného období na opuštění EU připraveny zejména různí výrobci.

V rámci výzkumu také skoro polovina z dotázaných firemních ředitelů uvedla, že momentálně nejsou schopni se připravit na změny, které s sebou přinese 31. prosinec. Téměř každý třetí ovšem uvedl, že by pro ně bylo uskutečnitelné se přizpůsobit, pokud by firmám byly oznámeny jednotlivé detaily vládních plánů. Obzvláště těch, které se týkají odchodu Velké Británie bez dohody.

O tom, že by obchodní dohoda s EU byla lepší pro jejich firmu spíše než možnost tvrdého brexitu s následným zavedením podmínek stanovených Světovou obchodní organizací, nepochybuje 69 % z necelé tisícovky zapojených firem. I v řadách těch ředitelů, kteří osamostatnění Británie vnímají pozitivně, během výzkumu mnozí odpověděli, že dohoda o odchodu je nyní pro ekonomiku země důležitá.

„S tím, kolik se toho nyní děje, se mnoho ředitelů cítí, jako kdyby důkladné přípravy na brexit byly podobné snaze trefit pohybující se cíl. Okamžitě skočit rovnýma nohama do toho, co má přijít, by bylo noční můrou mnoha podniků,“ cituje The Guardian Jonathana Geldarta, generálního ředitele IoD.

Institut mimo jiné zdůraznil, že po stanovení jasných podmínek je čas pro podniky a jejich zotavení životně důležitý. Velkou Británii a EU tak vyzývá k postupné implementaci jakéhokoliv nového režimu. A vládu Spojeného království, aby poskytla více informací ohledně plánů v případě odchodu bez dohody.

Reklama

Doporučované