Hlavní obsah

Na recepci u Miloše Zemana: Přišli hlavně přátelé, Hůlka ztratil medaili

 

Reklama

Reportéři Seznam Zprávy zpovídali účastníky druhé části hradní slavnosti k 28. říjnu, prezidentovy recepce uspořádané po udělení státních vyznamenání.

Článek

Po náročném týdnu, kdy ho všichni kritizovali kvůli nevyznamenání pamětníka holokaustu Jiřího Bradyho, si musel prezident Miloš Zeman atmosféru na slavnostním večeru 28. října pochvalovat. Většina kritiků do Vladislavského sálu nepřišla, a těch několik málo, co ano, opustilo Hrad hned po oficiálním ceremoniálu.

Jejich místa obsadili prezidentovi nejvěrnější – nakonec se kvůli volným židlím rozdávaly lístky i krajským funkcionářům někdejších zemanovců. A zatímco někteří současní ministři dali přednost demonstraci na Staroměstském náměstí, Zeman si připíjel na recepci s někdejšími členy své úřednické vlády Martinem Pecinou, Zdeňkem Žákem nebo Miroslavem Tomanem.

A na zahájení hostiny ho veřejně pochválil jeho předchůdce Václav Klaus za vynikající projev.

Nechyběl ani bývalý premiér Petr Nečas, který jako vždy málem nepustil pevně sevřenou ruku své manželky Jany Nečasové a neohroženě razil cestu mezi novináři číhajícími u východu. Na slavnostní recepci zkrátka přišli jen lidé, od kterých se výtky na „téma Brady“ nebo podlézání Číně nedaly očekávat.

„Procházel jsem několika sály a nic jsem neslyšel,“ tvrdil při odchodu exministr Jan Kavan. Podle šéfa zemanovců Jana Veleby byla recepce „jako vždycky“, ústecký poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna popisoval atmosféru jako vřelou: „Tyto věci se tam vůbec neřešily.“

Rozpaky nad Hůlkou

Jediní, kdo vyjádřili alespoň rozpaky, nakonec byli členové hnutí ANO. „Mně osobně tam pan Brady chyběl. A myslím, že to ovlivnilo i atmosféru v sále,“ řekl při brzkém odchodu z Hradu ministr životního prostředí Richard Brabec. Někteří lidé, kteří vyznamenání dostali, si ho prý nezasloužili tak jako přeživší Osvětimi.

Rozpačité reakce byly především na muzikálového zpěváka Daniela Hůlku, který byl zřejmě udělením medaile natolik zaskočen, že jí málem ztratil. Upadla mu z klopy u Brány gigantů, když opouštěl Hrad směrem na Hradčanské náměstí – po minutě si to uvědomil a ještě se pro medaili se žlutou stuhou ležící na mokré dlažbě včas vrátil.

Kritický byl i poslanec za ANO Martin Komárek, přestože ho viditelně dojalo vyznamenání pro jeho zesnulého otce Valtra Komárka. „Příběh pana Bradyho se velmi podobá příběhu mého táty. Pan Brady unikl stejně jako můj táta smrti v plynové komoře. Můj táta by určitě myslel na pana Bradyho,“ řekl Komárek. Proto fakt, že Zeman Bradymu vyznamenání neudělil, označil za Zemanovu chybu a nespravedlnost.

Prezidentovi příznivci odcházeli spokojeni a skoro se tvářili, že v „podhradí“ se nic neděje, ačkoliv stovky demonstrantů dorazily ze Staroměstského náměstí přímo pod okna Hradu. „Já bych rád použil citát Jana Herbena starý více než sto let, že česká inteligence u hilsneriády propadla v testu inteligence. Já myslím, že historie se opakuje a že ti lidé na Staromáku možná ještě netuší, jakou hru s nimi kdo hraje,“ říkal při odjezdu dobře naladěný jihočeský hejtman Jiří Zimola, který patří v ČSSD mezi Zemanovy nejvěrnější spojence.

Reklama

Doporučované