Hlavní obsah

Na výměnu kloubů se bude čekat roky, virus výrobu i operace téměř zastavil

Foto: Beznoska s.r.o.

Umělé klouby začínal v Kladně vyrábět už jeho děda. Petr Milata chtěl s firmou Beznoska víc expandovat, ale teď se musí mírnit kvůli pandemii.

Reklama

Známý kladenský výrobce kloubních náhrad Beznoska boří mýtus o superúspěšných zdravotnických firmách, pro které je covidová krize zlatý důl. Firma v lednu téměř zastavila výrobu.

Článek

Rodinná firma Beznoska doplácí na to, že nemocnice až na výjimky stoply plánované operace. „Propad v operacích je víceméně celoevropský trend. Dělají se jen traumata, úrazy, zlomeniny třeba z náledí a onkologické operace. Plánované téměř vůbec,“ říká Petr Milata, ředitel z třetí generace rodinné firmy.

Takzvané elektivní výkony nejdříve Ministerstvo zdravotnictví zakázalo a později zákaz zmírnilo na doporučení je nedělat. „Teď je v nemocnicích problém s personálem, takže i když by někde chtěli, tak nemají kapacity,“ dodal Milata.

Mimořádný režim v nemocnicích se už loni negativně promítl do výsledků kladenského výrobce kloubních implantátů, náhrad a endoprotéz. Rok uzavřel s obratem zhruba 130 milionů korun a skončil asi 65 milionů pod plánem. Letos už se byznys zadrhl úplně.

„Momentálně nemáme co dělat, jsme víceméně zavření. Výroba nám jede na 15 procent, jen na úrazy,“ říká jednatel.

Firma 40 procent zboží exportuje, jenomže pozastavení operací poznamenalo celou Evropu a přeorientovat se je obtížné. Technologicky, a také kvůli náročným certifikacím.

Místo měsíců se bude čekat i roky

Také domácí a zahraniční konkurence má problém s dodávkami do nemocnic. To může mít dost nepříjemné dopady na pacienty s pohybovými problémy. „Prodlužují se čekací doby. Lidé budou čekat na implantáty roky. Už před krizí čekali v průměru 6 až 9 měsíců, teď se čas prodlužuje na 16 až 24 měsíců. Bude veliká fronta na operace,“ uvedl Milata pro SZ Byznys.

Kladenský výrobce kloubních náhrad pozastavil téměř všechny investice na letošní rok. Zrušil plány na výstavbu nového automatického skladu za 10 až 15 milionů korun a zastavil nákup nového stroje na výrobu hlavic, které jsou součástí kyčelních implantátů, za zhruba 20 milionů korun. Šetří také na marketingu. Většina zaměstnanců je momentálně doma na překážkách a se sníženou mzdou. Firma také stopla plány na expanzi do Severní a Jižní Ameriky. Vstupenkou na tyto trhy jsou nákladné a časově náročné registrace.

Systém registrací pro zdravotnické firmy se v příštích letech zásadně promění a zpřísní i v Evropské unii. Projít systémem je teď hlavním cílem společnosti. „S novou registrací pro EU budou bojovat všechny firmy. Spousta malých společností to pravděpodobně nepřežije. Pro nás to bude znamenat veliký náklad v řádech nižších desítek milionů korun a je to hlavní úkol pro další tři roky,“ líčí ředitel.

Budoucností v oboru je 3D tisk. S touto technologií začíná Beznoska koketovat, spolupracuje například na projektu s Technickou univerzitou v Liberci. Situace na tuzemském trhu, který je postavený na nízké ceně, však podle ředitele masovějšímu nasazení 3D tisku moc nenahrává. „Máme problém výrobky přihlásit za cenu, která by dávala smysl,“ uvedl.

Na některých zahraničích trzích, zejména v Rusku a na Ukrajině, kde získávají větší vliv výrobci zdravotnických prostředků z Číny, panuje ještě tvrdší cenová konkurence. Pražská společnost ze 60 procent prodává v tuzemsku a ze 30 procent na Slovensku. Zbývající podíl exportuje do Bulharska, Estonska, Portugalska a Dánska. Firma pokračuje v expanzi na běloruský trh, kde právě probíhá registrace produktů.

Beznoska

Firmu v roce 1992 založil Stanislav Beznoska na základech zprivatizované výroby v bývalé Poldi Kladno.

U kormidla je nyní třetí generace v čele s vnukem Petrem Milatou.

Kloubní náhrady vyrábí v Kladně a na Slovensku.

V roce 2019 měla společnost obrat 234 milionů Kč.

Loni se tržby propadly na zhruba 130 milionů, plán počítal s 200 miliony Kč.

Reklama

Doporučované