Hlavní obsah

Na zdi u stanice metra C Vltavská vznikne nový obraz, tzv. mural

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Prahy 7 společně s dopravním podnikem (DPP) nechá na zeď u výstupu ze stanice metra C Vltavská vytvořit nový obraz. Výtvarník, který zeď vyzdobí, by měl být znám letos na jaře.

Článek

ČTK to řekla radní magistrátu i Prahy 7 Hana Třeštíková (Praha Sobě). Tzv. mural vznikl na zdi poprvé již asi před rokem a půl, avšak nyní je již poškozen a posprejován. DPP a Galerie hlavního města (GHMP) u stanice také zřídila provizorní galerii, kdy zde v současné době vystavuje velkoformátové fotografie Kevina V. Tona.

„Na zdi je pod tagy a nástřiky první realizovaný mural, co jsme dělali před rokem a půl. Věděli jsme, že je to dočasné umění a že časem vyhlásíme další soutěž, což nás teď čeká,“ řekla Třeštíková.

Podle jejích slov by vítězný návrh mohl být vybrán v dubnu a obraz vymalován pravděpodobně v květnu. O postupu a harmonogramu by měli v příštím týdnu jednat radní městské části, teprve potom bude přesně jasné, kdy obraz vznikne.

Poprvé radnice společně s dopravním podnikem vypsaly soutěž na výtvarnou výzdobu zdi v červenci 2019. Tehdy se přihlásila téměř čtyřicítka umělců. Nakonec zvítězili výtvarníci Pavel Dušek a Josef Šmíd.

Zvelebit okolí stanice má také dočasná galerie pod širým nebem. Na sousedních zdech zde DPP a GHMP budou každého čtvrt roku prezentovat novou výstavu fotografií. Provoz této galerie je plánován na dva roky.

Okolí stanice se v budoucnu promění v souvislosti s plánovanou výstavbou nové čtvrti na území Bubnů-Zátorů a hlavní město plánuje na Vltavské stavbu nové budovy filharmonie.

Reklama

Doporučované