Hlavní obsah

Hospodští tleskají soudu. Otevírat ale nebudou, bojí se postihů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Počasí zatím otevřeným zahrádkám moc nepřeje. Hospody mohou podle zákony pustit hosty i dovnitř. Mnoho hospodských se však takového kroku obává.

Reklama

Nejvyšší správní soud vysvětlil, proč vláda nemůže plošně zavírat gastronomické podniky. SZ Byznys zjišťoval, které restaurace v reakci na to otevřou.

Článek

Hospody, restaurace a další stravovací služby mohou vpustit hosty i do svých vnitřních prostor. Vyplývá to z písemného zdůvodnění pátečního verdiktu, kterým Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil mimořádné opatření vlády omezující restaurace i kasina. Zdůvodnění zároveň vysvětluje, proč ani další podobná vládou přijímaná opatření nemohou být zákonná jednoduše proto, že provozovny stravovacích služeb nejsou v pandemickém zákoně ohledně omezení zmíněny.

Restaurace jsou v rozpacích, vyjádření soudu je potěšilo, ale nevědí, zda se mohou na efektivní vymáhání práva spolehnout, proto řada z nich raději nebude kvapně otevírat. Pokud by to udělaly, mohou totiž i v případě nezákonně přijatého mimořádného opatření dostat od státu pokutu, i když by to pak měly u soudu vyhrát.

„Připíjíme na zdraví soudců NSS za hájení základních práv celého odvětví. Počkáme si na reakci Ministerstva zdravotnictví a pevně věříme, že bude toto rozhodnutí respektovat stejně tak, jako my musíme poctivě respektovat všechny zákony, pravidla a nařízení. Nemůžeme se dočkat, až hospody otevřeme a nebudeme muset odmítat prosby našich štamgastů, kterým je bohužel v současném počasí na zahrádce zima,“ říká ředitel Znojemského městského pivovaru Miroslav Harašta.

Podobně reaguje i majitel Café Louvre a prezident Asociace restauratérů Apron.

„Jsem rád, že NSS se snaží na chybné věci upozorňovat a napravovat je. Nicméně už jsme to zažili vícekrát, že někdo něco zrušil a pak vláda za pár hodin nařídila něco jiného, a kdo se v tom má orientovat, co platí a co ne. Nejsem právník, a i když mi právník říká, že bychom měli při vyhrát, jsem to já, kdo nese náklady a nervy, a pak to tak navzdory ujištění právníka nemusí dopadnout, čili my počkáme, až bude situace jasná. V řádu týdnů se to snad už vyřeší, takže když jsme byli zavřeni tak dlouho, tak už to pár dnů či týdnů vydržíme,“ říká Sylvio Spohr.

Podle něj navíc není ze dne na den možné podnik otevřít, protože by musel do práce povolat dalších 30 zaměstnanců, aby zákazníky uvnitř měl kdo obsloužit. Organizovat denní provoz není jednoduché ani dnes, kdy mohou být otevřené zahrádky, a to kvůli špatnému počasí. Když má Café Louvre otevřené pouze výdejní okénko, stačí mu na to zhruba polovina pracovníků, než když při stejných tržbách obsluhuje hosty na zahrádkách.

„Management spočívá v tom, že sedíme u počítače a snažíme se odhadnout dobré počasí na další den a podle toho povoláváme lidi. Od rozvolnění jsem se dvakrát trefili, jednou ne a zbytek jsme nechali správně otevřené jen okénko,“ vysvětluje složité rozhodování podniku Spohr.

Do úvah o otevření vnitřních prostor pak podle něj vstupuje i obava z toho, aby podnik v nejisté situaci a protipólných vyjádřeních a právních výkladů nepřišel o kompenzace, které už od státu dostal. Podobné obavy má i provozovatel restaurace Drmlovka u Příbrami.

„Bylo už napadnuto mnoho věcí a nikdo se v tom nevyzná. I když v tom ležím, tak stále tápu a nechci se soudit, to si může dovolit nějaká velká franšíza, ale ne my. Navíc je to vysilující. Chápu všechny rebelující hospody, které otevřou, ale já už to pár dnů vydržím a nebudu riskovat nějaké případné potíže s kompenzacemi, nebo snad abychom ještě museli nějaké vracet. Doufám, že se podle slibů otevřeme 14. června, a na to se těším,“ říká Zdeněk Kraft.

Opatrný je i spolumajitel pěti brněnských barů, ke kterým patří Bar, který neexistuje, Super Panda Circus, Whiskey Bar, který neexistuje, Slast a 4 pokoje.

„My patříme ke konformním podnikům, kteří se z úcty k nelehké situaci snaží nebojovat proti opatřením. Pokud se nedopatřením zapomnělo něco dodat do zákona, neznamená to, že narychlo otevřeme. Počasí je sice nyní na houby, ale i tak jsme rádi za cokoliv a pár dnů už počkáme, než bude jasno. Hlavně, aby se nemuselo znovu zcela zavírat,“ říká Jan Vlachynský.

K opatrnosti nabádá i Luboš Kastner, který v Asociaci malých a středních podniků ČR obhajuje zájmy gastronomických provozoven.

„Byl bych zde zatím umírněný. Naší prioritou je sladit kompenzace s postupným rozvolněním. Není důvod k chaosu v cílové rovince či závodům o to, kdo bude v rozvolňování první. Myslím, že se nám doposud povedlo gastro přenést covidem důstojným a profesionálním způsobem. Toho by si měly být vědomy obě strany a podle toho k tomu přistoupit. Nyní je míč na straně Ministerstva financí s návrhy na kompenzace po 1. červnu. Svobodné podnikání nelze bez nějakých kompenzací omezovat,“ říká Kastner.

Majitel dvou podniků v Praze, restaurace Dejvická Sokolovna a pivnice U Zívalů, otevření zváží. „Necháme to posoudit ještě našeho právníka, a pokud nám k tomu dá zelenou, tak bychom pravděpodobně otevřeli. Počasí je špatné a když začne pršet, tak se lidé nemají kam schovat, dokonce si v obavě ze změny počasí jídlo často ani nedávají. Počasí tak nahrává otevření i vnitřních prostor,“ vysvětluje Michal Zvěřina.

„Popravdě řečeno nevím, co si o tom myslet, sedm měsíců máme zavřeno protizákonně. Přišli jsme o spoustu peněz a nikdo nám nic nedá a ještě nám vyhrožují kontrolami… Upřímně mám otevřenou terasu a klidně posadím zákazníka i dovnitř… Tahle vláda mě už nemůže ničím novým překvapit,“ hodnotí situaci Václav Schejbal z Bistra v Riegrovce.

Zcela pro otevření celých provozoven je podle očekávání iniciativa Chcípl PES, která už řadu měsíců bojuje za otevření prostor a nerespektování vládních opatření, které považuje za nelegální, protože porušují právo na svobodné podnikání.

„Studujeme to od rána. Je to hrozné, co si vláda dovoluje, že opakovaně proti soudním rozhodnutím vydává nová a nová opatření v rozporu se zákonem. Všem kolem nás sdruženým podnikům, kterých jsou tisíce, doporučíme, aby otevřely. Na odpoledne svoláváme mimořádnou tiskovou konferenci, na které oznámíme demonstraci proti vládě na 6. června. Budeme požadovat její demisi,“ řekl jeden ze zakladatelů iniciativy a majitel minipivovaru a restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček.

Podle jeho kolegy a majitele pražské restaurace Šeberák je navíc otázka, zda zavřené podniky nedostaly v případě, že bylo mimořádné opatření vlády nezákonné, kompenzace protiprávně a nebudou je muset vracet. „Právě to i s právníky studujeme a je pravděpodobné, že to tak je,“ dodává Jakub Olbert.

Reklama

Doporučované