Hlavní obsah

Nakažená medička se účastnila letního kurzu. Do karantény půjde 140 lidí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Studentka nakažená koronavirem se zúčastnila sportovního kurzu lékařské fakulty. Na nákazu přišla náhodou při hospitalizaci kvůli jiným potížím. Celkem 140 lidí půjde do karantény.

Článek

Na letním tělovýchovném kurzu 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy se ve středu vyskytla nákaza koronavirem. Kurz se pořádá v Dobronicích u Bechyně v jižních Čechách, kam v sobotu přijelo 131 studentů z oboru všeobecného lékařství.

Nakaženou je studentka, která měla zcela atypické příznaky. „Studentka měla obtíže paradoxně zcela netypické pro koronavirus. Měla zažívací obtíže a z těchto důvodů byla převezena na vyšetření do nemocnice, kde jí byl mimo jiné proveden i test na koronavirus, který byl pozitivní,“ vysvětluje Seznam Zprávám proděkan pro vnější vztahy Vojtěch Havlas.

„Jakmile bylo zjištěno, že je pozitivní, tak ještě ten den odjela se svým přítelem autem domů, samozřejmě po konzultaci s hygienickou stanicí,“ doplňuje Havlas. Ostatní studenti zůstali ve středisku. „Krajská hygienická stanice nám doporučila, že nejlepší bude, když studenti zůstanou v místě a vyčká se do pátečního odběru vzorků. Podle výsledků se bude postupovat dále,“ pokračuje.

Podle Havlase pravděpodobně půjde do karantény všech 131 studentů a 9 asistentů, kteří se na místě nacházeli, ať už budou pozitivní, či nikoliv. Akce byla primárně určena pro studenty prvních ročníků. Jde o povinný kurz, za který studenti získají kredity.

„Vedoucí kurzu mě ujistil, že všichni dodržují opatření krajských hygieniků, se kterými jsme v nepřetržitém kontaktu, a spolupráce je výborná. Hovořil jsem telefonicky s nemocnou studentkou, která se už cítí lépe, a se zdravotníkem kurzu Ondřejem Blechou. Ten mě informoval, že nikdo z účastníků nemá teplotu,“ uvedl děkan 2. LF UK Vladimír Komárek v tiskové zprávě.

V samotném středisku studenti musí dodržovat určitá pravidla, mezi něž patří nošení roušek ve společenských místnostech, zákaz shlukování a dodržování dalších hygienických pravidel.

Na pokoji ale povinnost roušek není. „Když jsou spolu na pokoji, tak tam spolu jsou. Skupina ale není nikde větší než čtyři lidé. Všichni jsou vybaveni rouškami, dodržují rozestupy a provozují pouze outdoorové aktivity. Zatím tam není nikdo, komu by nebylo dobře,“ říká Havlas.

Karanténa pro studenty, kteří nebudou pozitivní, začne platit ode dne, kdy poslední pozitivní nakažený opustí středisko. „Odjezdy domů mohou být realizovány autem, pokud si studenti zařídí odvoz, ale i autobusem, neboť se v daný okamžik pohybujeme ve fázi nařizování karanténních opatření osob v kontaktu, nikoli osob, které vyžadují izolaci,“ píše se v tiskové zprávě.

Podle Havlase ale doprava autobusem bude platit pouze pro negativně testované. „Předpokládám, že odvoz autobusem se bude týkat studentů, kteří budou negativní, ale tahle věc se bude řešit, až budeme mít výsledky. U nemocných pak samozřejmě budeme dopravu řešit,“ vysvětluje.

Studenti taktéž mohou počítat s tím, že jim fakulta vyjde vstříc, pokud by měli kvůli karanténě problém dostavit se na zkoušky. „Bude-li potřeba ze strany studentů, tak se budeme snažit jim s termíny vyhovět. Bude se to samozřejmě zohledňovat, ale zatím jsme to neřešili,“ říká Havlas.

Reklama

Doporučované