Hlavní obsah
Online

Roušky zase jinak. Hospody bez, školáci jen při zesílení koronavirové nákazy

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií u nás i ve světě sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V Česku ve středu přibylo 316 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to pátý nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Aktuálně je nemocných 4778 lidí, z nich 112 je hospitalizovaných. Dva lidé s koronavirem ve středu zemřeli. Od začátku tohoto týdne denní počty nových případů stoupají. V pondělí jich přibylo 191 a v úterý 281, tedy o 35 méně než ve středu.

- Zase změna. Roušky budou od září povinné jen na úřadech, v MHD či u voleb. Naopak v hospodách, obchodech nebo ve službách jako jsou kadeřníci ne. Stejně tak ve školách budou muset roušky nosit děti jen v případě, že se v daném okrese zhorší epidemiologická situace. Ke změně došlo po schůzce premiéra Babiše s ministrem Vojtěchem a epidemiology.

- V Německu přibylo nejvíce nakažených od konce dubna. V Brazílii za posledních 24 hodin přibylo téměř 50 000 potvrzených případů nákazy koronavirem. S odvoláním na místní ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters. S covid-19 zemřelo za uplynulý den v této zemi 1212 lidí. V Kolumbii mezitím překonal počet nakažených hranici půl milionu.

  • Slovinsko nařídilo karanténu pro navrátilce z Chorvatska

    Slovinsko od pátku zařadí sousední Chorvatsko do skupiny červených, tedy z hlediska nákazy koronavirem nejrizikovějších zemí. Znamená to, že všichni lidé vracející se z Chorvatska do vlasti budou muset na 14 dní do domácí karantény. Vyhnou se jí ti, kteří se z Chorvatska stihnou vrátit do půlnoci z pondělí na úterý, informoval dnes mluvčí slovinské vlády Jelko Kacin. Chorvatský krizový štáb druhý den po sobě ohlásil rekordní přírůstek nakažených.

  • Itálie a Francie hlásí nejvíce nakažených od května

    Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 4711 nových případů nákazy koronavirem. Je to nejvíce od konce května, kdy země ukončila karanténní opatření. Od posledního jarního měsíce má rekordní denní přírůstek infekcí i Itálie, kde se za poslední den koronavirus prokázal u 845 lidí. Španělsko oproti včerejšku zaznamenalo mírný pokles infekcí; nově jich má 3715, píší agentury AFP a Reuters.

  • Babiš: Komunikace o rouškách není ideální, rozhodují odborníci

    Komunikace s veřejností o rouškách není podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ideální. O pravidlech pro zakrývání nosu a úst kvůli koronaviru rozhodují odborníci, vláda ale vnímá reakce lidí a nechce dopady do ekonomiky, řekl dnes Babiš v České televizi (ČT). Další úpravy pravidel, která se změnila třikrát v posledních čtyřech dnech, do zářijového začátku jejich platnosti nepředpokládá. Odpovědi na otázku, zda má ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jeho důvěru, se vyhnul.

  • Kromě Chorvatska Británie považuje za nebezpečné i Rakousko a karibský stát

    Karanténu bude Británie požadovat i po těch, kdo se vrátí z Rakouska a z karibského ostrovního státu Trinidad a Tobago.

  • Británie dala červenou Chorvatsku

    Britové vracející se z Chorvatska budou muset od sobotního rána jít na 14 dní do karantény, v balkánské zemi je aktuálně kolem 20 000 Britů. Stejné pravidlo pro Švýcarsko zavádí Skotsko. Pro navrátilce z Portugalska Británie povinnost izolovat se naopak zruší, informovala o tom BBC.

  • Svaz: Zmatky v opatřeních vyvolávají obavy, ovlivňují spotřebu

    Zmatky při znovuzavádění roušek při boji proti šíření koronaviru vyvolávají v lidech obavy. Promítá se to do jejich chování a nákupní nálady. Negativně je tím ovlivněna spotřeba. ČTK to dnes řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Tomáš Prouza. Obchodníci i restauratéři nicméně vítají upuštění od povinnosti nošení roušek v prodejnách a stravovacích zařízeních, doufají, že rozhodnutí zůstane platné. Zástupci oborů to dnes v reakci na oznámení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) řekli ČTK.

  • Zástupci škol: Zrušení roušek ve školách je pozitivní, ale zmatek

    Zástupci školských asociací uvítali oznámení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), podle kterého se ve školách od 1. září nebudou muset plošně nosit roušky, jak Ministerstvo zdravotnictví tento týden původně rozhodlo. Rychlou změnu opatření označili za chaotickou. Školám ale podle nich potíže nezpůsobí.

  • Senát schválil zavedení distanční výuky do školského zákona

    Senát schválil zavedení možnosti distanční výuky do školského zákona. Novinka ukládá dětem povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Formu výuky na dálku zákon nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

  • Asociace: Vláda by měla komunikovat jen konečná rozhodnutí

    Vláda či jednotlivá ministerstva by měla v případě zavádění nových protikoronavirových opatření dávat veřejnosti vědět až konečná rozhodnutí. Prohlášení o zamýšlených krocích způsobují paniku. Výsledky jednání by pak měly být ještě před uveřejněním konzultovány s profesními organizacemi. Jejich neprojednání má významné dopady do praxe. ČTK to dnes řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) Václav Stárek v reakci na rychlé změny u nošení roušek od 1. září.

  • Rakušan: Ministr zdravotnictví by měl odstoupit

    „Je to vláda zmatku. Já si skutečně myslím, že je namístě, aby pan ministr zdravotnictví prostě skončil, takhle to nemůže pokračovat dál. Lidé si zaslouží informace, zaslouží si vládu, která s lidmi komunikuje jasně a stále stejně. Ne, že to každou půlhodinu mění,“ řekl rádiu Expres opoziční poslanec Vít Rakušan (STAN).

  • Itálie hlásí nejvíce nových případů nákazy od půlky května

    Dalších 845 případů nákazy koronavirem dnes zaznamenala Itálie, oproti včerejšku je nárůst nových případů o 203 vyšší, píše The Guardian. Jde o největší nárůst počtu případů od 16. května. Většina nových případů jsou lidé, kteří se nedávno vrátili z dovolené v Řecku, Španělsku, Chorvatsku nebo na Maltě.

  • Roušky nebudou povinné na menších akcích

    Povinnost mít roušku v divadle nebo jiné kulturní či sportovní akci ve vnitřních prostorách bude nadále platit jako dosud. Tedy na akci přesahující 100 lidí.

  • Semafor se bude měnit v pátek

    Ministr školství Robert Plaga ocenil, že opatření ve školách budou navázána na tzv. semafor, který bude zveřejňován v pátek, aby školy měly dostatek prostoru reagovat na změnu situace.

  • V restauracích, obchodech či službách bez roušek

    „Vyjímáme z opatření provozy služeb a zboží či další provozy, kde jsou přítomni zákazníci. Vrátíme se k tomu v září. Nebo podle situace, protože chytrá karanténa je schopna reagovat a podle vývoje epidemické situace to upravíme,“ dodal ministr Vojtěch.

  • Konečné rozhodnutí, dušuje se Vojtěch

    „Původně jsme k tomu přistupovali preventivně a byli jsme ujištěni, že jsme schopni promptně reagovat a případně zasáhnout plošnými opatření. Došli jsme k úpravě opatření - spíše jde o zacílení tam, kde vnímáme největší riziko. Týká se to zejména úřadů, ochrany zdravotnických zařízení, veřejné dopravy a volebních místností. To jsou místa, kde nadále chceme, aby roušky byly povinné,“ uvedl po jednání epidemiologů s premiérem ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

    „Takto je to finální,“ dodal.

  • Ve škole roušky jen tehdy, když bude svítit oranžová

    Ve školách budou roušky povinné, tak jak bylo původně plánováno, jen ve chvíli, kdy se na semaforu Ministerstva zdravotnictví rozsvítí oranžová, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

    Dále po jednání s premiérem Andrejem Babišem vyjmuli z plošného opatření i komerční prostory - tedy například restaurace nebo kadeřnictví.

  • Povinné roušky. Brazilský kongres přehlasoval Bolsonarovo veto

    Brazilský Národní kongres dnes přehlasoval veto prezidenta Jaira Bolsonara, v Brazílii tak začne platit povinné zakrývání nosu a úst ve veřejných uzavřených prostorech, jako jsou obchodní centra, pracoviště, náboženské budovy nebo školy, uvádí CNN. Bolsonaro dlouhodobě odmítá závažnost situace, ačkoli Brazílie patří mezi nejhůře zasažené země pandemií koronaviru na světě. V současné době eviduje téměř 3,5 milionu nakažených, v souvislosti s koronavirem v zemi zemřelo přes 111 tisíc lidí.

  • Začne hromadné testování ruské vakcíny, zahrne 40 tisíc lidí

    Hromadné testování ruské vakcíny proti covid-19 bude zahrnovat více než 40 000 lidí, uvedla agentura TASS. Vakcína nazvaná Sputnik V po sovětském satelitu byla ruskými úřady a vědci po dvou měsících označena za bezpečnou a efektivní, přestože výsledky nebyly dosud zveřejněny, píše The Guardian. Před vakcínou varovali evropští odborníci, podle nichž neproběhl dostatek testů, které by mohly odhalit případné vedlejší účinky vakcíny.

  • Belgičtí studenti se vrátí do škol podle plánu, starší s rouškami

    Belgičtí studenti se vrátí do škol 1. září, tedy podle plánu, píše The Guardian. Všichni žáci starší 12 let a učitelé ale budou muset mít zakrytá ústa a nos, uvedla belgická premiérka Sophie Wilmesová. „Cílem je zabránit druhé vlně, můžeme vidět, že se situace stabilizuje a zlepšuje,“ řekla premiérka. „Je ale velmi důležité, aby se děti vrátily do škol,“ dodala předsedkyně vlády. Belgie v přepočtu obětí na počet obyvatel patří mezi nejhorší na světě, země, kde žije 11,5 milionu obyvatel, eviduje celkem 9959 úmrtí ve spojitosti s koronavirem. Vláda omezuje i veřejné akce, těch ve vnitřních prostorech se může účastnit maximálně 200 lidí, venkovních akcí pak nanejvýš 400 lidí.

  • Indie hlásí další rekord, přibylo téměř 70 tisíc nakažených

    Indie zaznamenala za posledních 24 hodin rekordních 69 672 nových nákaz koronavirem, uvádí ČTK. Od začátku epidemie se ve druhé nejlidnatější zemi světa virem, který způsobuje nemoc covid-19, nakazilo zhruba 2,84 milionu lidí, což ji řadí na třetí místo za USA a Brazílii. Informovalo o tom dnes indické ministerstvo zdravotnictví. Počet úmrtí pacientů s koronavirem se za poslední den zvýšil o 997 na celkových 53 886. Více úmrtí mají jen Spojené státy, Brazílie a Mexiko. Dva miliony Indů se již z nemoci uzdravily.

    Indie na počátku pandemie v březnu vyhlásila přísná karanténní opatření, včetně celostátního zákazu vycházení. Omezení ale značně postihla ekonomiku země a desítky tisíc lidí připravila o práci. Právě kvůli ekonomickým dopadům úřady karanténu po dvou měsících uvolnily a počet nakažených začal stoupat. Indické úřady slíbily, že zvýší počet testů na koronavirus až na 900 000 denně. Doposud byly v zemi, kde žije téměř 1,4 miliardy obyvatel, otestovány tři miliony lidí.

Reklama

Hlavní zprávy