Hlavní obsah
Online

Nakažení v Brazílii i Spojených státech přibývají po tisících

Foto: Fepesil /Thenews2, Profimedia.cz

Brazilská armáda během dezinfekce letiště v Sao Paulu.

Reklama

aktualizováno •

Ve světě se koronavirem nakazilo již více než 19,6 milionu lidí. Mezi nejhůře zasaženou trojici státu patří USA, Brazílie a Indie. Světové dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Nákaza koronavirem se ve Spojených státech potvrdila už u více než pěti milionů lidí. S odvoláním na své výpočty o tom napsala agentura Reuters, překročení této hranice potvrdila také americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU). Více než 162 000 lidí podle JHU s onemocněním covid-19 ve Spojených státech zemřelo.

- V Brazílii zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 už přes 100 000 lidí, z toho 905 za poslední den. Nákaza koronavirem se tam za posledních 24 hodin potvrdila u 49 970 lidí, čímž celkový počet nakažených v této jihoamerické zemi překročil tři miliony.

- Americký prezident Donald Trump v sobotu obešel Kongres a podepsal sérii exekutivních příkazů na pomoc Američanům zasažených pandemií covid-19. Opatření se týkají bydlení, podpory v nezaměstnanosti či osvobození od některých daní. Informovala agentura Reuters.

  • Na Novém Zélandu již 100 dní nepřibyl nakažený covid-19

    Nový Zéland v neděli oznámil, že už 100 dní nezaznamenal žádný případ přenosu nemoci covid-19. Informoval o tom list The New Zealand Herald. První případ nákazy koronavirem země evidovala 26. února, poslední byl odhalen 1. května.

    Zastavit šíření nemoci covid-19 se podařilo hlavně díky přísné celostátní karanténě, která trvala skoro sedm týdnů. V této fázi měli všichni obyvatelé vyjma „klíčových“ pracovníků nařízenou izolaci a většina podniků musela být zavřená. Jak poznamenal novozélandský deník, země se soustředila na tři typy opatření. Zavedla kontroly na hranicích, které měly zabránit průniku viru na Nový Zéland. Důsledně hlídala dodržování karantény a společenského odstupu a rovněž prováděla potřebné testování lidí a detailní trasování možných kontaktů nakažených.

    Od počátku jeho šíření se v zemi přítomnost koronaviru potvrdila u 1569 lidí, uvedla americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU). Nemoci, kterou způsobuje, úřady připisují 22 úmrtí.

  • V Itálii kvůli koronaviru ožila prastará tradice vinných okének z dob moru

    Koronavirus oživil v Itálii prastarou tradici s temnou historií - vinná okénka, která v Toskánsku vznikla kolem roku 1600 za morové epidemie. Dírou vysekanou ve zdi vinoték a obchodů, velkou tak akorát, aby se do ní vešla ruka a sklenice s vínem, obchodník podá zákazníkovi nápoj. Zachování bezpečné vzdálenosti je tak zaručeno, napsal americký list New York Post.

    Sdružení, které usiluje o zachování okének, na svém webu připomnělo, že v roce 1634 obyvatele Florencie kosila černá smrt. Tamní učenec Francesco Rondinelli sestavil zprávu o šíření nemoci ve městě a popsal v ní četná okénka pro prodej vína bez přímého kontaktu mezi zákazníkem a obchodníkem.

    Předseda asociace Matteo Faglia řekl, že lidé tehdy zaklepali na malé dřevěné okenice a vinař jim naplnil láhev. V provozu bylo asi 150 okének. „Postupně se ale stala nefunkční a o mnoho z nich jsme přišli během povodní v roce 1966,“ uvedl Faglia. Jeho sdružení začalo tato zapomenutá okénka mapovat a označovat cedulkami upozorňujícími na jejich historickou hodnotu. Mnoho z nich ale bylo poškozeno.

  • Třetí zemí s nejvíce nakaženými je Indie, následuje Rusko a JAR

    Třetí nejvyšší počet nakažených podle údajů Univerzity Johna Hopkinse (JHU) od počátku pandemie eviduje Indie (přes dva miliony nakažených a více než 43 000 úmrtí), následovaná Ruskem (885 718 nakažených a na 14 900 mrtvých), Jihoafrickou republikou (přes 550 000 nakažených a více než 10 000 úmrtí) a Mexikem (skoro 476 000 nakažených a přes 52 000 mrtvých).

    V počtu úmrtí spojených s covidem-19 je podle JHU třetí Mexiko následované Británií (přes 46 000 úmrtí), Indií a Itálii (přes 35 000 úmrtí).

  • Belgie, Británie a Německo se potýkají s náporem návštěvníků pláží

    Několik belgických přímořských letovisek v neděli zakázalo jednodenní výlety za koupáním. Stalo se tak poté, co v sobotu na pláži v Blankenberge vypukla prudká potyčka související s nedodržováním potřebné vzdálenosti kvůli koronaviru. Podle belgického tisku rvačku vyvolala skupina mladých lidí, která se postavila policii, když ji strážníci požádali, aby od moře odešla. Povolený počet rekreantů v místě totiž přesáhl povolenou normu. Několik lidí bylo zatčeno.

    Potíže s náporem tisíců návštěvníků na plážích hlásí také Británie. Policie ve městě Bournemouth uvedla, že dodržování bezpečné vzdálenosti je už zhola nemožné, a požádala lidi, aby zůstali doma.

    Obdobná situace je i v Německu. Úřady na severu země ale varovaly, že některé pláže a také některá jezera se budou muset pro koupající uzavřít, protože lidé nedodržují potřebný rozestup 1,5 metru.

  • Boris Johnson podporuje otevření škol

    Britský premiér Boris Johnson se na sociální síti Twitter nechal slyšet, že neschvaluje uzavření tamních škol déle, než je opravdu nezbytně nutné. Udržovat školy zavřené déle je podle něj „netolerovatelné, ekonomicky neudržitelné a morálně neobhajitelné“.

    Podle vědeckých poradců je ovšem v zemi nutné nejdříve uzavřít maloobchodní a pohostinská zařízení, aby bylo možné na začátku akademického roku znovu a bezpečně otevřít školy, informuje list The Guardian.

  • Německo přidalo nové oblasti na seznam rizikových regionů

    Německé ministerstvo zahraničí přidalo na seznam regionů, které představují riziko v souvislosti s nemocí covid-19, několik oblastí v Rumunsku a v Bulharsku. Diplomacie konkrétně varovala před cestami do rumunských regionů Argeš, Bihor, Buzau, Neamts, Ialomitsa, Mehedintsi a Timiš. V Bulharsku zase zmínila oblasti okolo měst Blagoevgrad, Dobrič a Varna. Lidé, kteří do Německa z těchto oblastí přicestují, musí povinně podstoupit test na koronavirus.

  • V Bayonne kvůli viru po 500 letech zrušili tradiční veletrh šunky

    V Bayonne kvůli koronaviru zrušili letos tradiční veletrh šunky, která toto město na jihozápadě Francie nedaleko španělských hranic proslavila. Podle místního starosty se tak stalo poprvé od roku 1462.

    Výstava byla podle francouzských médií nejprve odložena z dubna na říjen, 558. ročník se ale nakonec kvůli nárůstu počtu nakažených koronavirem v zemi neuskuteční. Starosta Jean-René Etchegaray uvedl, že konání akce, kterou každoročně navštíví kolem 200 000 lidí, by bylo příliš rizikové.

  • Brazílie má už tři miliony nakažených a 100 000 úmrtí s covidem

    V Brazílii zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 už přes 100 000 lidí, z toho 905 za poslední den. Nákaza koronavirem SARS-CoV-2 se tam za posledních 24 hodin potvrdila u 49 970 lidí, čímž celkový počet nakažených v této jihoamerické zemi překročil tři miliony. Nejnovější údaje zveřejnilo brazilské ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách.

    Reálné počty lidí, kteří se v Brazílii tímto koronavirem nakazili, jsou podle expertů mnohem vyšší (podle studie univerzity v Sao Paulu až šestkrát), protože země relativně málo testuje.

  • Trump podepsal exekutivní příkazy na pomoc postiženým krizí

    Americký prezident Donald Trump dnes obešel Kongres a podepsal sérii exekutivních příkazů na pomoc Američanům zasažených pandemií covidu-19. Opatření se týkají bydlení, podpory v nezaměstnanosti či osvobození od některých daní. Informovala agentura Reuters. Příkazy Trump podepsal po tiskové konferenci ve svém soukromém golfovém klubu v Bedminsteru v New Jersey.

    „Jsou to peníze, které potřebují, jsou to peníze, které chtějí, povzbudí je to, aby se vrátili do práce,“ uvedl Trump k příkazu o podpoře v nezaměstnanosti, který je proti dosavadní dodatečné podpoře nižší o 200 dolarů.

Reklama

Hlavní zprávy