Hlavní obsah

Napětí ve Středočeském kraji. Šéf nemocnice řekl citlivé informace radši ministrovi než své hejtmance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová uvedla, že se na ni šéf nemocnice neobrátil.

Reklama

Ředitel benešovské nemocnice předal ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi informace o ovlivňování zakázek.

Článek

Ještě před tím, než policie spustila letos v červnu rozsáhlý zásah v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku a začala aféra s ovlivňováním tamních veřejných zakázek, přišel za ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem ředitel nemocnice v Benešově.

Podle potvrzených informací Seznamu mu přinesl citlivé informace, které souvisejí s tím, zda byly také ve středočeském zdravotnictví při rozdělování zakázek zvýhodňovány konkrétní firmy a zájmy podnikatele Tomáše Horáčka.

Ten je hlavní postavou zmíněné kauzy a od konce června ho stíhá policie. Vyšetřovatelé se však ve stejné souvislosti zajímají i o zakázky středočeských sociálních zařízení.

Za pozornost stojí, že benešovský ředitel Roman Mrva šel s informacemi přímo za ministrem a obešel vedení Středočeského kraje, který je zřizovatelem nemocnice.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch je přitom politikem hnutí ANO premiéra Andreje Babiše a politici Babišova hnutí ovládají ve středních Čechách i hejmanství Středočeského kraje - hejtmankou je tu Jaroslava Pokorná Jermanová.

Zákulisí nemocniční kauzy: Za vším stál jeden v podstatě geniální nápad:

Video: Seznam Zprávy

Při schůzce na ministerstvu - která se odehrála jen těsně před zásahem policie v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, ředitel Mrva podle zjištění Seznamu ministrovi detailně popisoval, jak se snaží podnikatel Horáček přes tehdejšího a nyní už odvolaného manažera středočeských nemocnic ovlivnit zakázky benešovské nemocnice.

Vojtěch poté detaily předal premiérovi Andreji Babišovi. Zda došly i na středočeské hejtmanství, není jasné. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová Seznamu řekla, že o takových informacích nic neví. Mrva ani poté Babiš se na ni podle jejích slov neobrátili.

„Mně nikdo takovouto informaci neposkytl. Bohužel,“ uvedla středočeská hejtmanka.

Seznam se na benešovského ředitele obrátil s dotazem, zda se s ministrem sešel a proč se neobrátil na hejtmanku.

Ředitel detailně neodpověděl, ale schůzku u Adama Vojtěcha nepopřel. Prostřednictvím mluvčího nemocnice Petra Ballka pouze sdělil, že se kvůli policejnímu vyšetřování k tomu nechce vyjadřovat.

Problémy s průběhem zakázek mají podle informací Seznamu také další ředitelé ze středních Čech – i když nešli jako kolega z Benešova za ministrem Vojtěchem. Tvrdí však, že jim do nich někdejší krajský manažer také zasáhl.

Jeden takový případ Seznamu popsalo vedení kolínské nemocnice a další týkající se zakázky na nový rentgen, která byla však nakonec zrušena, je pak z nemocnice v Kladně.

Ředitelé obou nemocnic se však stejně jako benešovský Roman Mrva kvůli policejnímu vyšetřování nechtěli k věci dále vyjadřovat.

Seznam oslovil i zmíněného manažera. Odmítl, že by veřejné zakázky ovlivňoval. Šíření takových informací pak označil za lži.

Reklama

Doporučované