Hlavní obsah
Online

Babiš chce zrušit ochranné štíty pro kadeřníky, navrhne to vládě

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

- Nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 způsobované koronavirem v Česku se po rekordním pondělku zmírnil. Přibylo jich 97 na celkových 8 683. Počet zemřelých v úterý stoupl o dva na 303. Množství lidí vyléčených z nemoci covid-19 podle revidovaných údajů ministerstva stagnovalo na 5 731.

- Na Karvinsku onemocnělo v ohnisku nákazy v Dole Darkov 113 zaměstnanců a nemocných je také dalších šest jejich rodinných příslušníků. Počet nemocných členů rodiny se ale podle hygieniků zřejmě ještě zvýší.

- Firmy budou moci odložit na říjen úhradu sociálních odvodů za květen až červenec. Z dluhu zaplatí pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné, které musí hradit jejich zaměstnanci. Vládní návrh zákona dnes schválil Senát. Nárok na ošetřovné budou mít nadále i rodiče, kteří by neposlali kvůli zdraví či jiným omezením své děti do otevíraných škol a školek.

Dění v souvislosti s koronavirem jsme sledovali i v úterý:

  • Dnes zatím zemřel jeden člověk s covid-19

    Počet nově nakažených koronavirem se v Česku dnes zatím zvýšil o 51 lidí. Od začátku epidemie se v ČR nakazilo 8698 lidí. Obětí je celkem 304. Z nemoci se dosud vyléčilo 5818 lidí. V zemi tak aktuálně je 2576 nakažených, jejich počet od rána klesl o více než 70. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30.

    Nejvíce zasažená je Praha, počet potvrzených případů nákazy tam dnes přesáhl dvoutisícovou hranici. Více než 1000 případů zaznamenaly laboratoře v Moravskoslezském kraji a ve střední Čechách. V přepočtu na 100 000 obyvatel je v metropoli 154 nakažených, v Karlovarském kraji je to 151 nakažených. Nejlépe je na tom v tomto ukazateli Jihočeský kraj, kde je na 100 000 obyvatel zhruba 28 případů nákazy.

  • Senát podpořil narovnání ztrát obcí a krajů kvůli koronaviru

    Senát dnes v úvodním kole podpořil návrh skupiny senátorů, kteří chtějí, aby stát dal každému kraji 400 korun na obyvatele a každé obci 1000 korun na obyvatele. Tyto peníze mají obcím a krajům vyrovnat propad jejich příjmů způsobený financováním pomoci podnikatelům kvůli epidemii koronaviru. Návrh podepsali zástupci všech senátorských klubů. Nyní ho projednají senátní výbory.

  • Babiš vládě navrhne, aby kadeřníci nemuseli nosit ochranné štíty

    Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí na jednání vlády navrhne, aby kadeřníci, manikérky a pedikérky už nemuseli nosit ochranné štíty. Řekl to serveru iDNES.cz. Kadeřníci a další podobné profese musí nyní nosit roušku i štít, řada z nich to ale kritizuje. Babiš o těchto opatřeních mluvil s hygieničkami Jarmilou Rážovou a Zdeňkou Jágrovou. „Ony říkají, že by ty kryty kadeřníci nemuseli mít,“ řekl serveru premiér. Epidemiolog Rastislav Maďar přitom v pátek uvedl, že kadeřníci představují pro klienty riziko a musí i nadále akceptovat nošení roušky a štítu.

  • Babiš nabídl Prymulovi post vládního zmocněnce

    Premiér Andrej Babiš (ANO) nabídl náměstkovi ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi post vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Informaci serveru TN.cz předseda vlády potvrdil České televizi (ČT). Svůj návrh Babiš musí ještě projednat v pondělí ve vládě s koaličním partnerem. „Myslím si, že by bylo dobré, aby pan profesor zůstal v rámci státních struktur, aby neodcházel někde do privátu,“ řekl Babiš dnes ČT. Na otázku, zda Prymula nabídku přijal, premiér uvedl, že je to podle jeho názoru na dobré cestě. „V pondělí to nějak dořešíme,“ dodal.

  • Komentář Martina Čabana

    Uvnitř pečlivě budovaného příběhu o tom, jak vláda nepřetržitě maká jako jeden tým, aby uchránila zemi před zhoubnou epidemií, se odehrává stále více dílčích dramat, která mají kvalitou mnohem blíže k jihoamerickým mýdlovým operám. Momentálně veřejnost sleduje konflikt, který je hlavně pro premiéra Andreje Babiše hodně nepříjemný. Premiér musí nějak uhasit konflikt mezi ministrem Vojtěchem a jeho náměstkem Prymulou. Potřebuje oba. Více v komentáři Martina Čabana.

  • Prodejci: Prodeje tuzemských pobytů se vracejí k loňským číslům

    Prodeje tuzemských pobytů se z poklesu kvůli koronaviru a vládním opatřením rychle vzpamatovávají, podle prodejců se blíží loňským číslům. Rodiny nebo početnější skupiny mohou mít na některých místech, především na jižní Moravě nebo v jižních Čechách, problém sehnat konkrétní termín či preferovaný typ ubytování. Zájem o dovolenou v cizině je stále rekordně nízký. Vzhledem k otevírání hranic však roste zájem Čechů také o zahraniční cesty.

  • Spolkům pro děti a mládež chybí manuál k uvolňování opatření

    Mládežnickým organizacím, jako jsou třeba skauti, pionýři nebo hasiči, chybí návod, jak by měly postupovat při uvolňování opatření proti koronaviru. Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) proto požádala Ministerstvo školství, aby pro ně pravidla upřesnilo. ČTK to dnes řekl předseda rady Aleš Sedláček. Podle mluvčí Ministerstva školství Anety Lednové mohou při dodržení povinných opatření od 11. května pořádat akce v počtu do 100 lidí. Pravidla pro školy nebo střediska volného času pro ně neplatí, podle úřadu se jimi ale mohou inspirovat.

  • Rodiče neztratí nárok na ošetřovné, když děti nepošlou do škol

    Nárok na ošetřovné budou mít nadále i rodiče, kteří by neposlali kvůli zdraví či jiným omezením své děti do otevíraných škol a školek. V předepsaném tiskopisu ale budou muset uvést některý ze zákonem daných důvodů. Návrh dnes schválil Senát ve vládní předloze, která umožní firmám odklad sociálních odvodů. Bez změny úpravy ošetřovného by rodiče podle zdůvodnění o dávku mohli přijít. Jde zejména o mateřské školky.

  • Firmy budou moci odložit na říjen úhradu sociálních odvodů

    Firmy budou moci odložit na říjen úhradu sociálních odvodů za květen až červenec. Z dluhu zaplatí pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné, které musí hradit jejich zaměstnanci. Předpokládá to vládní návrh zákona o snížení penále z pojistného na sociální zabezpečení, který dnes schválil Senát v souvislosti s koronavirovou krizí. Předlohu, jež má posílit likviditu zaměstnavatelů, dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

  • Adam Vojtěch hledá náhradu za náměstka Prymulu. První kandidát mu řekl ne

    Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch si začal hledat náhradu za svého náměstka Romana Prymulu. Uznávaný vakcinolog Prymula, který se stal jednou z hlavních postav postupu proti koronavirové epidemii, už před několika dny pro Seznam Zprávy oznámil, že chce na konci května na ministerstvu skončit. Andrej Babiš mu nabídne místo na Úřadu vlády. Více v článku Radka Nohla.

  • Babiš: Prymula s Vojtěchem si nesedli

    Premiér Andrej Babiš (ANO) diskutuje s odcházejícím náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou o jeho možném působení na Úřadu vlády. Nechce, aby Prymula opustil státní služby. Babiš to řekl serveru iDnes.cz. „S panem ministrem si úplně nesedli… Já s panem profesorem diskutuji o nějaké jeho další roli v rámci jeho dalšího působení na Úřadu vlády. Protože v tom zdravotnictví máme strašně moc projektů, které chci realizovat,“ řekl serveru Babiš. Náměstek dříve naznačil, že má nabídky ze soukromého sektoru.

  • Vojtěch: Prymula kvůli svým výrokům nemůže být dál náměstkem

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) si nedokáže představit setrvání Romana Prymuly na postu náměstka pro zdravotní péči. Řekl to České televizi. Vadí mu jeho výroky do médií a že s ním tyto věci neřeší osobně. „Po těch výrocích, které jsem slyšel, kdy ani se mnou o tom nemluvil osobně, si jeho setrvání neumím úplně představit,“ řekl ministr ČT. Bude rád, pokud Prymula jako epidemiolog a vakcinolog bude dál s ministerstvem spolupracovat v expertní pozici. Prymula oznámil, že chce odejít z ministerstva na konci května. Odchod zvažoval už v březnu, premiér Andrej Babiš (ANO) ho přesvědčil, aby zůstal. S ním a ne s ministrem teď jedná o dalším angažmá.

  • Bartošek chce s Babišem řešit kompenzační bonus pro OSVČ

    Místopředseda lidovců Jan Bartošek (KDU-ČSL) vyzval dopisem premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby se s ním sešli kvůli kompenzačnímu bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé společnosti s ručením omezeným. Zástupci obcí a krajů kritizují, že jim kvůli vládnímu opatření klesnou daňové příjmy. Podle Bartoška by se tomu mohlo předejít, kdyby stát peníze vyplácel jako příspěvek pro fyzické osoby.

  • Potraviny budou zdražovat už pořád. Lidé musí přehodnotit priority

    Květák běžně za 80 korun, brokolice za 50 a kilo rajčat i za 200. Ceny zeleniny a ovoce vystřelily během pandemie absurdně. Kam až půjdou a co za tím stojí? Petr Havel, agrární analytik, je hostem Výzvy Seznam Zpráv.

  • Školní revoluce během týdne. „Začíná mě to tak bavit,“ píší žáci

    Školy mají za sebou bleskurychlou reformu. Ne nařízenou shora, ale nezbytnou. Neměly na výběr, protože ze dne na den musely zavřít. A tak nastoupily digitální technologie. Jak se dá výuka za pár dní obrátit vzhůru nohama?

  • Lidem se 25. května otevřou jeskyně provozované Správou jeskyní

    Po více než dvouměsíční pauze kvůli koronaviru se 25. května otevře pro veřejnost 14 zpřístupněných jeskyní provozovaných Správou jeskyní ČR (SJ ČR). Návštěvníci budou moci na prohlídku pouze s ochranou dýchacích cest, u vstupu v pokladnách bude připravena dezinfekce. Novinkou je možnost koupit si předem elektronickou vstupenku. Vzhledem k nutnosti dodržet rozestupy a užším prostorům v některých jeskyních bude v řadě z nich počet lidí v prohlídce omezen.

  • Pandemie může zvýšit rozdíly mezi českými regiony, varuje EK

    Ekonomické dopady současné pandemie mohou výrazně zvýšit rozdíly mezi jednotlivými regiony v České republice. V jarním balíčku hospodářských doporučení na to dnes upozornila Evropská komise (EK). Všechny unijní země by se teď podle Bruselu měly soustředit na investice do zdravotnictví a na pomoc zasaženým firmám a zaměstnancům. Obvyklé výzvy k dodržování fiskálních pravidel nechala Komise tentokrát stranou.

  • Senát zřejmě schválí delší lhůtu pro předložení státního rozpočtu

    Senát by měl beze změny schválit vládní návrh zákona, který kvůli dopadům epidemie koronaviru prodlužuje některé lhůty pro přípravu a předložení státního rozpočtu na příští rok. Senátu to dnes doporučil jeho hospodářský výbor. Plénum má zákon schvalovat dnes odpoledne.

  • Situace v Nemocnici Mariánské Lázně se zlepšuje

    Situace v Nemocnici Mariánské Lázně se výrazně zlepšuje. Z nákazy novým typem koronaviru se tam vyléčilo k dnešnímu dni 17 pacientů a 11 zaměstnanců. Vojáci, kteří v nemocnici vypomáhají od konce dubna, tam zůstanou do konce tohoto týdne. Dále se ale jedná o možnosti další pomoci z řád armády. Nemocnici stále chybí 30 procent personálu.

  • NPÚ odhaduje ztrátu kvůli koronaviru na 130 milionů korun

    Národní památkový ústav (NPÚ) odhaduje, že do konce května ztráta způsobená uzavřením památek dosáhne 125 až 130 milionů korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková. Rok přitom podle ní začal z ekonomického hlediska dobře, za první dva měsíce z pětiny památek, které jsou otevřené celoročně, byly výnosy meziročně o 1,5 milionu korun vyšší. Od 10. března ale byla stovka státních památek uzavřená. V pondělí 25. května se otevírají interiéry památek, NPÚ uvažuje o tom, že hlavní návštěvnickou sezonu prodlouží.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy