Hlavní obsah

Návrat Radovana Krejčíře? Při setkání z něj šel strach

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

JIří Hynek (redaktor, Česká televize) o tom, jaké to bylo setkat se v noci s Radovanem Krejčířem.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Nakolik je reálné, že se uprchlý vězeň Radovan Krejčíř opravdu vrátí do Česka? A jak ho změnil tvrdý žalář v JAR?

Článek

Kraloval podsvětí v Česku i v JAR. V obou zemích stanul před soudem. Je obviněn a v některých případech i odsouzen z mnoha kriminálních činů. Machinací, podvodů, ale i z nedovoleného ozbrojování, únosu a přípravy vraždy. Kdo se s ním setkal, cítil respekt. I strach.

Teď hraje Radovan Krejčíř o všechno. Podmínky jihoafrického vězení snáší podle informovaných velmi špatně a za každou cenu se  z něj snaží dostat pryč.

„Je bez energie, velmi sešel. Snaží se chytat toho, čeho může. I proto se teď objevil dopis, ve kterém nabízí své přiznání výměnou za převoz do Česka," říká reportér ČT Jiří Hynek, který se s Krejčířem několikrát potkal.

Podle něj teď už z Krejčíře tolik strach nejde, ale když byl na svobodě, bylo to jiné. To vzbuzoval nejenom obavy, ale svými „humornými" vyhrůžkami i respekt.

„Používal černý humor. Že bychom se mohli projekt v kufru auta. Že bylo nezodpovědné od našich šéfů nás tam poslat, protože se v JAR ztratíme a už nás nikdy nikdo nenajde," vzpomíná Hynek.

„Když má prostor k rozmachu, je to megaloman. Choval se povýšeně, měl čas jen v 11 hodin v noci. Nebylo jednoduché a příjemné jet do jeho domu. Kolem něho byly bodyguardi se zbraněmi, seděli přímo vedle mě," dodává novinář.

Krejčíř uprchl z Česka před policejním vyšetřování v roce 2005. Od roku 2007 žije v Jihoafrické republice, kde si podmanil část tamního podsvětí. Od listopadu 2013 je ve vazbě. V JAR čelí stíhání v sérii kriminálních kauz. Zatím byl usvědčen v jednom procesu - za únos a mučení dostal 35 let vězení.

Nyní se podle některých indicií snaží ze žaláře dostat a vrátit se do Česka.

Podle mluvčí českého Ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové nicméně ani případná Krejčířova žádost pro Českou republiku nic nemění. O jeho vydání musí stejně rozhodnout jihoafrický soud.

Reklama

Související témata:

Doporučované