Hlavní obsah

Glosa: Krupobití přichází z východu. Blažek si vybral špatný úkryt

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Seznam Zprávy

Martin Nejedlý a Pavel Blažek v pražské restauraci.

Reklama

„Členové prozápadních vlád se i po pracovní době obvykle pohybují v jiných kruzích.“

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve středu vpodvečer se na Prahu snesla prudká bouře. Místy s krupobitím. Lidé se cestou z práce a nákupů schovávali, jak se dalo. Ale jen jeden měl to štěstí, že ho slota zahnala zrovna do hospody, kde s přáteli seděl exprezidentský poradce Martin Nejedlý, vykřičená postava české politiky uplynulé dekády.

A tomu šťastlivci se navíc podařilo zapadnout k Nejedlého stolu na pět hodin, takže se tu bavil i v čase, kdy dávno nepršelo a občané se z úkrytů přemístili do tepla domovů.

To se tak stává. Jsme přece lidi. Když se tohle ale přihodí ministrovi spravedlnosti třeskutě prozápadní vlády, není to klika jako od blázince. Je to smůla.

Pavel Blažek vysvětlil svůj večer ve společnosti Martina Nejedlého, který zdokumentovaly Seznam Zprávy, výše zmíněnou shodou povětrnostních okolností. I kdyby to bylo tak, jak říká, má problém.

Protože Martin Nejedlý, dříve muž s Putinem na mobilu a doprovod prezidenta Zemana na oficiálních rozhovorech s týmž, by měl být pro členy kabinetu spíš persona non grata než kumpán na celovečerní posezení v restauraci. Pro Pavla Blažka, i když se s Nejedlým zná z minulosti osobně, to platí stejně jako pro jiné ministry.

Kdo zalistuje předloňským volebním programem Blažkovy koalice Spolu, vybafnou na něj věty jako „Česko patří na Západ“, „prosazujeme aktivní, sebevědomou a předvídatelnou zahraniční politiku, která je ukotvena v západních hodnotách a svobodách“ a „klíčovým prostředkem k prosazování našich zájmů je členství v NATO a v Evropské unii“.

Pokud se taková koalice západních hodnot dostane k moci a její člen si zjevně výborně rozumí s člověkem, který byl donedávna symbolem všeho možného, jen ne výše zmíněných proklamací, je to jednoduše podezřelé. Členové prozápadních vlád se i po pracovní době obvykle pohybují v jiných kruzích.

Ano, pořád je řeč o Pavlu Blažkovi a Martinu Nejedlém.

Do obrazu vlády jako pilíře prozápadní politiky udeřil blesk ze zataženého nebe. Předpověď hlásí bouřky i v příštích dnech – kam a ke komu se Pavel Blažek schová příště?

Reklama

Doporučované