Hlavní obsah

Proč se stále „rejpáme“ v okolnostech policejního zásahu na fakultě?

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Policejní velitelé tentokrát trpělivě vysvětlovali minutu po minutě, jak na náměstí Jana Palacha postupovali.

Reklama

V druhém lednovém týdnu zkoumala investigativní sekce Seznam Zpráv bílá místa útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. A ne všude se to setkalo s pochopením.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Senátor a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska se ve středu opřel do novinářů a všech pochybovačů. „Místo ocenění opravdu dobré práce policie při zásahu neustále a urputně hledáme drobné nebo i jen hypotetické chyby v policejním postupu,“ napsal na svůj facebookový profil.

„Policie ukázala nejen dobrý zásah, ale i velkou vstřícnost v informování veřejnosti. Odměnou je jí nekonečné rejpání v jejím postupu a snaha nalézt nějakou chybu. Za mě byl každý z policistů, co bez váhání vběhl do budovy jen s pistolí v ruce, velký frajer. A promiňte, milí novináři, to nějak ve vašich titulcích nevidím,“ dodal.

Minimálně v jednom se mýlí. I v médiích zaznívají pochvalná slova. Dokonce i v titulcích, jak žádá Láska. „Policajti byli fantastičtí, říká žena, která přežila řádění střelce na fakultě,“ psali jsme třeba na Seznam Zprávách.

Nutno přiznat, že jsme současně publikovali texty, které zkoumaly bílá místa zákroku a kladly otázky, na něž policie dosud dlužila odpověď.

Například: Proč policejní hlídka, která u hlavní budovy filozofické fakulty přibrzdila už hodinu a půl před střelbou, u budovy nezůstala? Proč se na úřadech nerozblikala červená kontrolka, když si loni vrah legálně opatřil sedm zbraní včetně brokovnice, poloautomatické pušky a tlumiče? Kdy se policisté dovtípili, že střelec nejede do Prahy spáchat sebevraždu, ale chystá se rozpoutat zběsilou střelbu?

A pídili jsme se i po motivech vraha, protože dosud není jasné, zda jej k šílenému činu pohnula psychická nemoc či jej náhodou někdo neradikalizoval (což by znamenalo, že mohla chybovat tajná služba, která má monitoring extremistů v popisu práce).

Ač zveřejněné videozáznamy dokládají mimořádné nasazení, odvahu a duchapřítomnost policistů, kteří zasahovali ve spleti fakultních chodeb, nelze ty otázky pominout. Stejně tak nelze spoléhat na závěry vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů, protože s největší pravděpodobností dospěje k závěru, že „žádné zásadní osobní či systémové selhání zjištěno nebylo“.

Jak si mohu dovolit takovou spekulaci? Stačí si oživit okolnosti první masové vraždy v novodobé české historii. Ke stejnému závěru totiž dospěli inspektoři i v roce 2015, kdy psychicky nemocný důchodce Zdeněk K. vystřílel restauraci Družba v Uherském Brodě.

Tehdy přitom trvalo takřka dvě hodiny, než na místo dorazila zásahová jednotka a dostala rozkaz k zásahu. Celou tu dobu se na toaletě skrýval Petr Gabriel, který na to s odstupem vzpomínal slovy: „Měli pro mě jít. To nebyl zásah, ale ‚nezásah‘, vždyť oni ani nevystřelili.“

Uherskobrodský starosta navíc v přímém televizním přenosu prozradil, kde se před šíleným střelcem schovává. Zkrátka všechno špatně. Přesto vnitřní prověřování nenašlo žádné selhání. Tlak médií, politiků a veřejnosti nicméně přinutil policii, aby se změnila.

Policejní sbor poté předvedl téměř civilizační skok. Nyní se už nečeká na zásahovou jednotku, ale na dostřel se k pachateli okamžitě snaží dostat prvosledové hlídky, které operují v ulicích a pravidelně na podobné situace trénují.

A očividně se změnila i taktika na tiskových konferencích. Policejní velitelé tentokrát trpělivě vysvětlovali minutu po minutě, jak na náměstí Jana Palacha postupovali, a k tomu sdíleli autentická videa ze zásahu. To je nutné bez zbytečných řečí ocenit, až dosud taková otevřenost nebyla samozřejmostí.

Jen to nemůže znamenat generální pardon pro vše, co zásahu na fakultě předcházelo. Policie není posvátná kráva. Volání senátora Lásky po nekritickém přístupu v konečném důsledku může ublížit. Pokud se přehlédnou byť jen dílčí chyby, policie se z nich pro příště nepoučí.

Co jsme také zjistili

Rittig se vrací. Známý podnikatel a lobbista, chcete-li kmotr, Ivo Rittig vystoupil zpoza kulis a své jméno spojil s konkrétním podnikatelským plánem. Dosud neznámou byznysovou operaci popsal Jiří Pšenička.

Vesničko má Babišova. Tenhle týden náš tým přinesl ještě jednu byznysovou zprávu. Skupina Agrofert ovládaná známým podnikatelem a politikem Andrejem Babišem zvětšuje svou pozemkovou držbu – kupuje téměř dva tisíce hektarů na Benešovsku. A k tomu kovovou bránu s rudou hvězdou farmy v Křečovicích, známou z filmu Vesničko má středisková.

Šéfkuchař zahradníkem. K soudu dospěla kauza, kterou od prapočátku sleduje reportér Vojta Blažek. Na lavici obžalovaných se posadil šéfkuchař a hoteliér, u něhož si středočeští silničáři objednali údržbu zeleně za víc než milion. Práci podle policie neudělal, přesto dostal zaplaceno.

Dohoda o úplatku a trestu. Bývalý liberecký zastupitel za hnutí ANO Pavel Šulc i jeho firma uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Přiznal se, že se nechal korumpovat a poslouchal pokyny podnikatele Jiřího Vařila. Podle obvinění, které zformulovali policisté, Šulc získal na úplatcích více než 1,3 milionu korun.

Další prosím. Zubařka obžalovaná z vraždy vůdce kutnohorské sekty Richarda začala po Novém roce znovu ordinovat. Zároveň čelí dalšímu obvinění, které se týká smrti člena sekty, jenž zemřel po surovém lesním rituálu. Více v reportáži Kristiny Cirokové, která sektáře v Česku sleduje systematicky.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované