Hlavní obsah

Recept pro Schillerovou: Na co zapomněla v protikorupčním eintopfu?

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Už ve čtvrtek Schillerová šermovala našimi články, které ještě v úterý považovala za „slabý vývar“.

Reklama

Alena Schillerová, místokuchařka protikorupčního hnutí ANO, přirovnala naši investigativu k vaření. Kuchtění, chcete-li. Děkujeme pěkně a na oplátku jí posíláme recept na silný protikorupční eintopf – z vlastních spolustraníků.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

„Snaha o mediální vymlčení kampeličky a dozimetru je extrémní,“ napsala na sociální síti X, dříve známé jako Twitter, místopředsedkyně ANO Alena Schillerová.

Když jí kolega Lukáš Valášek připomněl, že rozkrýváme i závažné kauzy, které se dotýkají jejího nejbližšího okolí, pustila se do něj s nebývalou vervou.

Odcituji v plném znění, aby nevyvanula chuť servírovaného: „Na rozdíl od ‚mé kauzy‘, kde jste z kostí vařili menu o deseti chodech – hlavně aby něco bylo –, u Fialy je masa plná lednice, ale na plotně vám bublá slabý vývar. Je to zvláštní, stejně jako ztráta zájmu vašich investigativců o kampeličku zrovna v nejlepším. Ale hezky to do sebe zapadá.“

První tweet by se dal přejít jako politické rétorické cvičení pro její fanoušky, papír a sociální sítě přece jen snesou všechno. Ve druhém příspěvku se ale otřela o tým, který vedu. A současně si vypomohla falešnou svíčkovou, zůstaneme-li u její metafory.

Kampeličce se zapomenutým milionovým podílem premiéra Petra Fialy jsme totiž věnovali 24 objevných textů a podcastů. Spočítal jsem to přesně. Poslední zjištění jsme nadto přinesli minulý pátek.

O Dozimetru ani nemluvě. Tam jde o násobky tohoto čísla. Přičemž kolegové Kristina Ciroková a Janek Kroupa v pondělí publikovali videoreportáž o tom, jak se v lobbistickém bytě šňupal bílý prášek a rozděloval se vliv nad Prahou (doporučuji ke zhlédnutí).

Nic ale není kratší než paměť politika, a tak už ve čtvrtek Schillerová šermovala našimi články, které ještě v úterý považovala za „slabý vývar“. A to nejen na sociálních sítích. Na půdě Sněmovny při mimořádné schůzi k „vymlčeným kauzám“ bezmála 20 minut citovala z našich zjištění. Najednou jí chutnalo.

V jednom jí ale musím dát za pravdu. Případ Podnikatelské družstevní záložny by si zasloužil další hodiny a dny pátrání. Jenže nezbývá čas. Musíme si odbíhat k aktuálním korupčním případům. Přikládám proto recept na onačejší šmakuládu, kdyby si Schillerová chtěla na příští schůzi ve Sněmovně zase něco uklohnit:

  • Manipulace s veřejnými zakázkami v Pardubicích, stíhán je bývalý primátor Martin Charvát (dříve ANO).
  • Uplácení lékařů moravskoslezským hejtmanem Janem Krkoškou (dříve rovněž ANO).
  • A tenhle týden jsme na plotnu, skousnete-li ještě jednou kuchyňské přirovnání, museli vložit eintopf z Liberce, kde detektivové při protikorupční razii provedli domovní prohlídku mimo jiné u náměstka primátora pro technickou správu Jiřího Šolce (stále ANO).

Přejeme dobrou chuť, paní Schillerová!

Co jsme také zjistili

S Kupkou do Prčic. Náš zkušený reportér Jirka Pšenička si všiml zvláštního úkazu: Dvakrát po sobě se ministr dopravy Martin Kupka (ODS) objevil v cizině na koncertech České filharmonie. A vždy po boku top manažerů skupiny PPF. Když se ho Jirka zeptal, zda by to nemohlo souviset se zakázkami na železnici, poslal ho do… „prčic“. Opravdu, důkaz zde.

Miliony, insolvence a Balkánci. Prodával milionové majetky dlužníků, avšak věřitelům peníze neposílal. Policie obvinila jednasedmdesátiletého insolvenčního správce ze zpronevěry. Podle zjištění kolegy Vojtěcha Blažka už před dvěma lety přiznal, že peníze nemá. Prý ho vydírali Balkánci.

Prázdné kapsy zálesáků. A ještě jednou Vojta Blažek a jeho hluboké tunelářské příběhy. Popsal také případ náčelníka spolku Zálesák (tomu je 84 let), který převedl do svého soukromého majetku klubový dům v centru Českých Budějovic nebo penzion v Krkonoších. Tvrdí, že si tím bere zpět miliony, které dal do práce s dětmi ze svého.

Velké problémy v malé Praze. Poněkud zapadl diplomatický skandál, na který jsme přišli v závěru minulého týdne. Telegraficky zní takhle: Čínský diplomat byl přistižen, jak v Praze málem způsobil dopravní nehodu, když sledoval kolonu viceprezidentky Tchaj-wanu.

Vybagrovat, zabalit, odvézt. Policie už rok prošetřuje ekologickou havárii v bývalém vojenském prostoru v Milovicích. Za kontaminaci azbestem zatím nikoho neobvinila, podle posudků znalců však bude vyčištění desítek hektarů krajiny extrémně složité a drahé.

Ruská propaganda na amerických kolech. Po pár dnech jsme se vrátili k aféře kolem webu Putinovy propagandy Voice of Europe a vypadla nám z toho kuriózní zprávička. Ruští propagandisté zmizeli ze svých kanceláří takovým kvapíkem, že v garážích zapomněli luxusní americký stroj s ukrajinskou poznávací značkou. Pro české úřady, které jsme na ten objev upozornili, to znamená nerudovský problém – kam s ním.

(Ne)omluva od Zemana. Naprosto šokující zpráva na závěr: Exprezident Miloš Zeman se omluví. Ale nebyl by to on, kdyby si neodpustil dovětek. Podle soudního rozsudku lhal, když tvrdil, že někdejší poradce Zdeněk Šarapatka byl z Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost. „Moji verzi potvrdilo několik členů vlády, jejich výpověď byla zanesena do spisů. S panem Šarapatkou se rozloučil i Stanislav Gross. Nicméně, respektuji rozhodnutí soudu. Požádal jsem advokáta, aby uveřejnil omluvu,“ zní upřímná zemanovská omluva.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované