Hlavní obsah

Rekapitulace jedné pseudokauzičky: Kam nás přivedl Fialův „skoromilion“?

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Seznam Zprávy

Předseda vlády se ocitl v blízkosti lidí, od nichž by si měl z preventivních důvodů držet odstup.

Reklama

Před měsícem jsme na Seznam Zprávách poukázali na děravé majetkové přiznání premiéra Petra Fialy. Od části čtenářů a politiků jsme si vyslechli slova o pseudokauzičce, nastavované kaši či varianty fráze o komárovi a velbloudovi.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

„Určitě nepatřím mezi nekritické fanoušky pana premiéra, ale tahle kauza v mých očích snižuje kredibilitu vašich novin, protože pokud nemáte ještě další nezveřejněné informace, tak se mi to jeví jako snaha za každou cenu pošpinit Petra Fialu,“ napsal například jeden z odběratelů tohoto newsletteru. „Takže pokud máte ještě nějaké další informace, tak je zveřejněte. Pokud ne, pojďme dál,“ pokračoval.

Nad jeho e-mailem, jinak velmi vstřícným a podnětným, jsem si uvědomil, že celá kauza si zaslouží alespoň rychlou rekapitulaci.

Tak předně: Představa, že při investigaci víte od počátku, kam vás horká stopa dovede, je zcela mylná. Nikdy netušíme, zda se podaří nakonec rozlousknout celý příběh, nebo zůstaneme jen u viditelných kontur, zatímco zbytek obrazu se topí v mlze.

Když kolega Janek Kroupa před loňskými Vánocemi psal o zpackaném a všestranně podezřelém zbrojním obchodu, v němž Podnikatelská družstevní záložna hrála klíčovou roli, nenapadlo nás, že mezi podílníky kampeličky patřil i Petr Fiala. Na to jsme přišli až po publikaci textu o zpronevěřených ukrajinských milionech na munici.

Fialovo „zapomenuté konto“ pak bylo odrazovým můstkem k dalším mocným, kteří si v kanceláři kampeličky v Celetné ulici podávali dveře. Šlo o exkluzivní klub vlivných: odchovance předfialovské ODS i více či méně známé podnikatelské figury.

Při každé nově popsané transakci se drala na mysl otázka, k čemu máme všechny ty zákony proti praní špinavých peněz a proč už dávno razantně nezasáhly úřady, které mají na pochybné toky peněz dohlížet. A když píšu razantně, rozhodně tím nemyslím dvousettisícové pokuty, které při objemech, s nimiž se v záložně žonglovalo, budí spíš pobavení.

Do té doby neznámou záložnu jsme propojili s financemi ODS. Dalo by se říct, že jsme narazili na dosud nepovšimnutý penězovod. Krátce před vstupem Fialy do kampeličky přistál ve stranické pokladně první velký sponzorský dar jeho éry – z téže kampeličky. Další peníze protekly mezi Fialovým institutem Pravý břeh a bruselským think-tankem, který předtím sponzorovaly firmy, které – počkejte si – měly účty v Podnikatelské družstevní záložně.

Na světlo jsme také vytáhli jméno pokladníka záložny Kamila Bahbouha, specialisty na nadstandardní, či spíše nestandardní finanční operace. Což je v kombinaci s jeho specifickou finanční situací (mnohamilionové exekučně vymáhané dluhy) samo o sobě pozoruhodné.

V neposlední řadě jsme nastolili agendu pro ostatní média. Některá z nich naše zjištění rozvíjela, některá zlehčovala. A některá vymlčela. To ale patří k mediálnímu folkloru. Případ si zkrátka žije vlastním životem.

A Fiala teď musí sčítat reputační škody. Nejde přitom jen o ty viditelné kaňky, které ulpěly na doposud neposkvrněném obleku pana Čistého.

Předseda vlády se ocitl v blízkosti lidí, od nichž by si měl z preventivních důvodů držet odstup. Aby nemohlo nikoho napadnout, zda s problematickou záložnou opravdu srovnal všechny účty. Zda neexistuje ještě něco, čím by ho mohla mít druhá strana takříkajíc v hrsti. A pak je tu ještě jedna nezodpovězená otázka: Nakolik jsme důvěryhodní partneři pro ukrajinské vyšetřování, když peníze zmizely z kampeličky, jejímž nechtěným maskotem se stal premiér Česka?

Sérii textů jsme v úterý uzavřeli zjištěním, že Fiala svůj „skoromilion“ za pět let v záložně zúročil směšnou částkou 256 korun a 20 haléřů. Závěrečné číslo jen podtrhlo, že Fialova úložka nedávala žádný ekonomický smysl. Anebo měla ve skutečnosti jiný, zatím skrytý význam, který může být dost dobře kombinací zatím popsaných, poněkud zavánějících finančních transakcí.

Co jsme také zjistili

Chráněné bydlení pro náměstka. Nadace Bona, která se stará o psychiatrické pacienty, pomohla vyřešit bytovou krizi dlouholetého náměstka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jana Bodnára: V domě, který nabízí především chráněné bydlení, mu pronajímá šedesátimetrový byt. Donedávna platil 7200 korun měsíčně. S jeho pozicí v největší zdravotní pojišťovně to prý zcela jistě nesouvisí…

Starostův záhadný kopec. Vojtěch Blažek přinesl poutavý příběh zasloužilého starosty, který se propadl do exekucí a kvůli jeho dluhům se draží v obci i silnice. Jak je to možné, nelze v této anotaci zcela postihnout, proto doporučuji vaší pozornosti celý článek. A když se kolega Blažek do obce vydal, narazil na místní zvláštnost: Za vesnicí se tyčí kopec obsahující půl milionu kubíků zeminy. A starosta nedokáže vysvětlit, kdo dal na jeho vznik razítko. Existuje podezření, že vznikl načerno.

Další razie v nemocnicích. Minulou neděli napochodovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu do několika českých nemocnic a začali rozdávat obvinění za úplatkářství. Mluví se o desátku ze zakázek. Po detailech se pídí Radek Nohl. Obvinění se takřka obratem propsala do dotačních programů: Kvůli policejnímu zásahu zastavilo Ministerstvo pro místní rozvoj financování evropských projektů za více než 950 milionů korun.

Milionová nenormalita. Přinesli jsme i nové zjištění v kauze advokátky Hany Sukové, stíhané za zpronevěru z advokátní úschovy. Rok a půl před zatčením provedla skoro 400 výběrů peněz, které si u ní uložili klienti. Při výslechu nedokázala vysvětlit, kde 45 milionů korun skončilo. „Nejprve bych se chtěla vyjádřit k tomu, že jsem nenormální, protože tohle normální člověk nemůže udělat,“ řekla mimo jiné.

Nové lži ve Slopném. Vývoj zaznamenala i kauza vraždy, kterou jsme znovuotevřeli v podcastové sérii Slopné: Kdo je vrah? Policejní prověrka postupu vyšetřovatelů skončila překvapivě: Policisté uvěřili recidivistům, kteří obvinili reportérky Seznam Zpráv z manipulací. Novinářky přitom ani nevyslechli.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované