Hlavní obsah

„Nechtěl jsem být veterán, kterému se bojí říct, ať vypadne.“ Pětibojař David Svoboda si chce teď víc užívat

Podívejte se na další díl pořadu Místo. Tentokrát s moderním pětibojařem Davidem Svobodou, který ukončil svoji kariéru.

 

Reklama

Ve druhém díle nového pořadu Seznamu s názvem „Místo“ vás tentokrát pozveme na pražskou Duklu, kde se cítí jako doma moderní pětibojař a olympijský vítěz David Svoboda. Naši moderátorku vzal na trénink střelby a vysvětlil jí, jak se správně šermuje. Povyprávěl také o své sportovní kariéře a hlavně o tom, proč se ji rozhodl po tolika letech ukončit.

Článek

David Svoboda je nejúspěšnější český moderní pětibojař, olympijský vítěz z Londýna z roku 2012 a také držitel světového rekordu v klasickém formátu moderního pětiboje.

„Lidé se mne často ptají, co je mi nejbližší, ale na moderním pětiboji se mi líbí právě spojení několika různých disciplín,” vysvětluje Svoboda a přiznává, že sestavit si trénink tak, aby procvičil všech pět sportů, bylo dost náročné. „Trénování mi zabralo celý den od rána do večera, což mě bavilo, ale nezbýval mi čas na nic jiného,” vysvětluje sportovec, který v září oznámil konec své aktivní kariéry.

„Vždycky jsem si říkal, že chci umět odejít včas a zdravý, což se mi splnilo. Nechtěl jsem být takový ten úctyhodný veterán, kterému se všichni bojí říct, ať vypadne,” tvrdí Svoboda, který si ani nadále neumí představit život bez sportu, jemuž se chce věnovat denně - i když jen rekreačně. I sportovní areál Dukly Praha dál zůstává „jeho místem”, bude tu trénovat mládež.

Také má v plánu pětiboj v České republice ještě víc zviditelnit, rád by například uspořádal doma nějaký velký závod. Na co se nejvíc těší po skončení kariéry? A jak dlouho kvůli sportu nebyl na dovolené? A co říká na to, že mu lidé přezdívají „novodobý rytíř“? Podívejte se na další díl našeho pořadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované