Hlavní obsah

Nechvalně proslulý „král útěků“ Redoine Faid unikl z vězení u Paříže. Pátrá po něm 2900 policistů

Lupič Redoine Faid znovu utekl z vězení u Paříže. Pátrá po něm bezmála 3000 policistů.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Skoro 3000 policistů a četníků pátrá po lupiči Redoineu Faidovi, který v neděli pomocí vrtulníku uprchl z vězení u Paříže, informovala v pondělí agentura AFP. V zařízení, z něhož unikl, byla zahájena zevrubná kontrola, která má zjistit, jak se vězni mohlo něco takového povést.

Článek

Francouzská ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová v pondělí v rádiu Europe 1 připustila, že může jít o selhání bezpečnostních opatření, a ujistila, že pokud se tak stalo, bude urychleně zjednána náprava. Premiér Édouard Philippe v televizi RTL řekl, že tento útěk vzbuzuje „mnoho otázek“.

Faid uprchl z věznice nedaleko Paříže během pouhých deseti minut s pomocí nejméně tří „těžce vyzbrojených“ kompliců. Při události nebyl nikdo zraněn a skupinka nevzala žádné rukojmí. Helikoptéra byla nalezena ohořelá v Gonesse, severovýchodním předměstí Paříže, zhruba 60 kilometrů od věznice. Po uprchlém vězni se pátrá nejen v celém regionu île-de-France. Vrtulník do věznice u obce Réau jihovýchodně od metropole vzlétl z pařížského letiště Le Bourget.

Faid je svými útěky proslulý: v roce 2013 uprchl z věznice Lille-Séquedin na severu Francie. Podle AFP proto dostal přezdívku „král útěků“. Tehdy inspekce zjistila, že vězeňská služba na místě dostatečně nedodržovala bezpečnostní opatření vůči vězňům označovaným za obzvláště nebezpečné. Při útěku vyhodil Faid do povětří pět vězeňských dveří, za rukojmí vzal čtyři dozorce. Unikl vozem, který mu přistavili komplicové. Stal se tehdy nejhledanějším mužem Francie, na útěku byl měsíc a půl.

Šestačtyřicetiletý muž byl v dubnu po odvolání odsouzen na 25 let vězení za nezdařenou loupež u Paříže, při níž přišla v roce 2010 o život městská policistka.

Loni byl také dvakrát souzen. Za první útěk z vězení dostal deset let, za útok na obrněný vůz převážející peníze na severu Francie v roce 2011 mu soud vyměřil 18 let za mřížemi.

Faid je synem alžírského imigranta. V roce 2009 napsal knihu o tom, jak v předměstském ghettu vyrůstal v prostředí zločinu, až se nakonec stal aristokratem mezi lupiči – specializoval se na přepadení pancéřových vozů.

Reklama

Doporučované