Hlavní obsah

Necítíte se dobře? Máte teplotu? Zjistěte si nejdřív, co vám je a zda máte kontaktovat svého lékaře

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Nejste si jistí, co vám je? Bojíte se, že máte onemocnění COVID-19, ale zároveň si nejste jistí, zda vaše příznaky nesouvisí třeba jen s nachlazením? V krátkém dotazníku si můžete jednoduše, rychle a anonymně zjistit, co vám je a co máte dělat.

Článek

Odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc připravili interaktivní dotazník, který vám pomůže zjistit, jak vážné jsou vaše problémy a zda potřebujete odbornou pomoc. Na tomto odkazu můžete anonymně zadat své problémy a za několik minut máte jasno (pokud nejste z Olomoucka, neregistrujte se).

Odpovědět budete muset na několik otázek týkajících se vašeho věku, pohlaví, ale také dalších onemocnění, kterými trpíte. Dotazník bude chtít znát odpovědi také na to, jakou máte teplotu, zda průjem či bolest kloubů, nebo i to, jestli je váš kašel suchý. Víte, co to znamená? Jde o situaci, kdy vás obvykle škrábe v krku, to vás nutí ke kašli, ale přitom nic nevykašláváte, žádný hlen.

Důležité také je, zda se léčíte pro snížený počet bílých krvinek. V dotazníku musíte také vyplnit, zda jste se dostali do kontaktu s nemocným člověkem s COVID-19, zda jste byli v posledních šesti měsících v zahraničí a v jaké zemi.

Algoritmus pak okamžitě vyhodnotí vaše riziko a doporučí vám, co máte dělat. Zda máte kontaktovat hygienickou stanici (na webu, který je původně určen pro obyvatele Olomouckého kraje, je kontakt na tamější hygieniky, vy je kontaktuje podle místa bydliště, zde je seznam), stále však platí, že v případě zdravotních obtíží jako první kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře.

Pokud vaše potíže neodpovídají nemoci COVID-19, ale máte třeba jen vyšší teplotu, po zodpovězení dotazníku dostanete doporučení, abyste se v případě zhoršení problémů znova otestovali.

Důležité ale je, abyste na položené dotazy odpovídali pravdivě a nezneužívali systém. V případě, že vám test nepomůže zorientovat se v tom, co vám je, měli byste v případě podezření na onemocnění telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře. Potřebujete-li víc informací, můžete kontaktovat také bezplatnou poradenskou telefonní linku 1212. Linky 112 a 155 kontaktujte pouze v případě, že máte vážné zdravotní problémy, které vás ohrožují na životě.