Hlavní obsah

Nejasnosti na účtech prezidentských kandidátů, výsledek vyšetřování OLAF k Čapímu hnízdu je v Česku

Večerní zprávy 27. prosince 2017.

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Seznam Zpráv ze středy 27. prosince 2017.

Článek

Začíná poslední fáze kampaně před prezidentskými volbami, které se budou konat za necelé tři týdny. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran nově prověřuje účty prezidentských kandidátů. A objevil už první nejasnosti, někteří kandidáti posílají výdaje přes prostředníky.

Je to jen týden, co Seznam Zprávy varovaly řidiče, aby si začali dávat větší pozor na dálnici D1. A už v kritickém místě u Velkého Meziříčí dochází k prvním nehodám. Jedna z nich byla tragická. Firma najatá na opravu silnice, která spojuje Prahu s Brnem, totiž nestihla dokončit čtyři mosty a nadjezd. Podle odborníků by dalším haváriím mohlo zabránit ještě výraznější označení riskantního místa.

Ministerstvo financí ve středu obdrželo závěrečnou zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o prošetření kauzy farmy Čapí hnízdo. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu bylo obviněno 11 lidí, mezi nimi premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Policie po volbách znovu požádala o vydání obou politiků k trestnímu stíhání, Sněmovna o žádosti dosud nerozhodla.

Nejméně jeden člověk přišel o život a další tři utrpěli zranění při střelbě v moskevské továrně na sladkosti, kterou podle vyšetřovatelů rozpoutal bývalý vlastník a ředitel podniku, když za ním přišel věřitel v doprovodu soudních exekutorů či strážců.

Syřané na sociálních sítích pózují s rukou přes oko, upozorňují tím na tragédii malého dítěte, které přišlo o oko při náletu vládních letadel na východní Ghútu. Na Twitteru a Facebooku Syřané vyjadřují solidaritu.

V orlickohorské osadě Šediviny bydlí student, který si na zahradě vybudoval první český Hobitín. Stavěl prý z odpadního materiálu a tvrdí, že domky jsou jediné svého druhu na světě.

Podívejte se na zprávy ze středy 27. prosince ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované