Hlavní obsah

Nejbohatší Číňan dotuje svět rouškami. Tentokrát putovaly do USA

Foto: Profimedia.cz

Čínský podnikatel a filantrop Jack Ma.

Reklama

Spoluzakladatel čínského e-shopu Alibaba Jack Ma poslal do Spojených států první zásilku roušek doplněnou o testy, které pomáhají diagnostikovat nákazu koronavirem.

Článek

Čínský miliardář zveřejnil na svém twitterovém účtu fotografie, na kterých jsou vidět palety s naloženým zbožím pro Spojené státy. Stovky krabic do USA přepraví tryskový letoun aerolinek China Eastern.

Ma už na začátku března prohlásil, že pro potřeby USA poskytne půl milionu testovacích souprav a jeden milion roušek. Spojené státy se zdravotnických potřeb po čtrnácti dnech dočkají.

Šéf internetového obchodu Alibaba odesílá zásilky zdravotnického materiálu také do Evropy. Zavázal se, že na její území dodá dva miliony ochranných roušek. Současně vyzývá k úsilí o mezinárodní spolupráci v boji proti pandemii.

Nejen roušky

Kromě štědrých dodávek svého šéfa se Alibaba pustila do boje s nákazou i jinak. V lednu firma například spustila online klinické konzultace s lékařem přes aplikace Alipay a Taobao. Nejprve zpřístupnila možnost jen uživatelům v provincii Chu-pej, ve které celá nákaza propukla, později vzhledem k rychle se zvyšujícímu počtu pacientů rozjela aplikaci také v Pekingu.

Jack Ma (55)

Čínský podnikatel a filantrop, původním povoláním učitel angličtiny.

V roce 1999 založil s několika přáteli internetový obchod Alibaba.

Od září 2014 se akcie společnosti Alibaba Group obchodují na newyorské burze.

V žebříčku Forbesu patří Jackovi Ma s 37,3 miliardy dolarů 21. příčka.

Minulý měsíc dokonce společnost využila svou obrovskou logistickou síť a spustila službu doručování léků lidem, kteří je potřebují k léčbě chronických onemocnění. K tomuto kroku přistoupila kvůli přetížení čínských nemocnic v nejpostiženějších provinciích.

Dalším krokem Alibaby byl vývoj nového algoritmu umělé inteligence, který má analyzovat rentgenové snímky získané výpočetní tomografií. Technologie z nich umí diagnostikovat, zda je pacient infikován koronavirem. Podle informací zveřejněných společností dojde nová technologie k výsledku během 20 vteřin s přesností 96 procent.

Technologičtí lídři nezůstali lhostejní

Nejbohatší muž Asie už daroval ochranné pomůcky do mnoha zemí včetně Japonska, Jižní Koreje, Itálie, Íránu nebo Španělska. Připojil se tak k dalším lídrům technologických firem, kteří se do boje proti koronaviru zapojují.

Například bývalý šéf Microsoftu Bill Gates a jeho žena Melinda Gatesová věnovali jménem své nadace 100 milionů dolarů na pomoc pro zastavení šíření viru.

V současnosti druhý nejbohatší člověk na planetě minulý pátek oznámil, že odstupuje ze své pozice v představenstvu společnosti Microsoft. Důvodem jsou jeho filantropické zájmy. Gates sdělil, že se chce nově zaměřit na globální zdraví a rozvoj, vzdělávání a řešení změny klimatu.

Do boje proti koronaviru se pustilo i několik dalších čínských technologických gigantů včetně firem Baidu, Tencent, DiDi nebo Huawei. Všechny společnosti se zaměřily na oblast zdravotnictví, které má využívat umělou inteligenci a cloud computing, jinak řečeno doručování výpočetních služeb.

Americká televize CNBC informovala, že se společnosti aktuálně soustředí na vývoj nových zdravotnických technologií, které pomohou identifikovat případ koronaviru. Má jít například o možnost diagnostikovat onemocnění jen za pomoci fotografií nebo možnost online konzultace s lékařem.

Reklama

Doporučované