Hlavní obsah

Nejnebezpečnější země pro novináře hlásí další vraždu ohroženého druhu

Foto: Profimedia.cz

Oltář k uctění památky zavražděného novináře Javiera Valdeze. Jednoho z jeho vrahů odsoudil soud minulý měsíc k více než 32 letům vězení.

Reklama

V Mexiku byl ve čtvrtek zabit další novinář. Ti v zemi dlouhodobě pracují ve velkém nebezpečí. Investigace světových médií nedávno odhalila, že mexická vláda nechala pomocí programu Pegasus své novináře nelegálně sledovat.

Článek

Mexického novináře Ricarda Lópeze ve čtvrtek zavraždili na severu země, která je pokládaná za jednu z nejvíce nebezpečných pro žurnalisty, píše agentura AFP s odvoláním na místní úřady. „Před pár okamžiky přišel novinář Ricardo López o život ve městě Guaymas ve státě Sonora. Vyšetřování začíná,“ uvedla prokuratura zmíněného mexického státu na Twitteru.

Sedmačtyřicetiletý López řídil portál InfoGuaymas. Loni v březnu na tiskové konferenci uvedl, že mu kvůli jeho práci vyhrožují. „Tisk v přístavu Guaymas pracuje v ohrožení. Podali jsme stížnost generálnímu prokurátorovi,“ uvedl tehdy. Podle místního tisku López dříve pracoval pro televizní stanici Televisa a další místní média v Sonoře.

K jeho vraždě došlo šest týdnů poté, co byl v půli června ve státě Oaxaca zastřelen novinář Gustavo Sánchez. V květnu byl v Sonoře zavražděn žurnalista Benjamín Morales. V Mexiku od roku 2000 zavraždili kolem stovky novinářů, z toho osm v loňském roce, připomněla AFP. Podle organizací na obranu svobody tisku zůstává 90 procent z těchto zločinů nepotrestáno.

Mexikem navíc v současné době hýbe aféra kolem nelegálního sledování pomocí špionážní aplikace Pegasus od izraelské firmy NSO Group. Mezinárodní investigace 16 světových médií odhalila, že produkty firmy, které měly být určené pouze pro boj s vážným zločinem nebo terorismem, byly využity ke sledování hlav států, premiérů, opozičních lídrů, novinářů a aktivistů.

Sledování novinářů ve velkém

Ze seznamu 50 000 telefonních čísel, ke kterému získala přístup nezisková organizace Forbidden Stories ve spolupráci s organizací Amnesty International, jich zhruba třetina připadá právě na Mexiko. Terčem sledování, které si mexická vláda objednala, se stali nejčastěji místní novináři.

Na seznamu, který byl shromážděn mezi lety 2016 a 2017, figurují jména investigativních novinářů na volné noze, seniorních editorů z největších mediálních organizací v zemi nebo bývalého šéfa kanceláře New York Times Azama Ahmeda. Tito novináři byli klientem NSO vedeni jako potenciální cíle ke „zneškodnění“, není ovšem jisté, zda byly všechny telefony spywarem nakonec doopravdy infikovány. Přímo zasaženo mělo být podle agentury AFP 25 novinářů.

Mezi ně patří například investigativní novinářka Marcela Turatiová, která se zabývá porušováním lidských práv nebo dopady drogové války. O sledování svého telefonu se dozvěděla v sobotu odpoledne, jen několik hodin před tím, než mezinárodní tým zveřejnil šokující informace, které zahájily kauzu Pegasus. „Když jste novinář v Mexiku, tak máte pořád pocit, že jste pod dozorem a sledováni. Ale Pegasus? Myslela jsem si, že by to pro ně bylo příliš drahé. Chvíli mi trvalo, než jsem tu informaci vstřebala,“ uvedla Turatiová pro německý server Deutsche Welle.

Aféra Pegasus také znovu otevírá případ novináře Cecilia Pinedy Birta zavražděného v roce 2017. Birtovo telefonní číslo se totiž objevilo na seznamech, na kterých byl novinář veden jako nepřítel a potenciální cíl k likvidaci. Pineda svou investigativní prací dlouhodobě poukazoval na styky mezi místními politiky na jihu Mexika a tamním organizovaným zločinem. Nález Birtova jména v seznamech vyvolal otázky, zda nebyl spyware, který má sloužit proti obchodníkům s drogami a teroristům, použit ke zneškodnění novináře.

Minulý měsíc ovšem došlo k něčemu, co může pro mexické novináře představovat alespoň částečnou naději. Mexický soud odsoudil k více než k 32 letům vězení jednoho z vrahů novináře Javiera Valdeze, který byl spolupracovníkem AFP a uznávaným investigativním novinářem zabývajícím se zejména obchodem s drogami na severu Mexika. Rozsudek zazněl jen několik hodin po zavraždění novináře Sáncheze. Úřady nabízely odsouzenci mírnější trest, pokud prozradí jméno člověka, který si vraždu objednal, ale marně.

Pozitivní zprávou může být podle novinářky Turatiové i fakt, že se na seznamech mimo novinářů a aktivistů objevil i současný prezident Andres Manuel Lopez Obrador a jeho blízké okolí. Zvyšuje to totiž šanci, že se problém bude řešit doma i ve světě. „Mohli bychom možná konečně pochopit, že špehování není tak normální, jak jsme si vždy mysleli, že v Mexiku je,“ doufá do budoucna Turatiová.

Prezident Obrador reagoval na zprávu, podle které jeho předchůdce Enrique Peňa Nieto nechal v letech 2016 a 2017 sledovat desítky jeho stoupenců a blízkých se slovy, že jeho vláda opozici ani média nekontroluje. Informaci o sledování označil za ostudu, informovala agentura Reuters.

Obrador v minulosti slíbil, že se zasadí o to, aby novináři byli v zemi v bezpečí. Od doby, co nastoupil ke konci roku 2018 do úřadu, ale zemřelo nejméně 44 novinářů, z toho sedm z nich bylo pod vládním ochranným programem.

Reklama

Související témata:

Doporučované