Hlavní obsah

Největší omyl v životě starosty Hamburku. Dopadl jako Igor Němec

Úklid hamburských ulic po noční válceVideo: Ruptly

 

Reklama

Hamburk je v šoku z toho, jak drsné scény město zažilo během summitu G20. Zraněných policistů jsou desítky.

Článek

Starosta Hamburku je teď trochu v situaci primátora Igora Němce, který v roce 2002 - pár hodin před tím, než tisíciletá povodeň zatopila metro – vyzval Pražany, aby jezdili podzemní dráhou. Že je to bezpečné.

Také Olaf Scholz (SPD) se ukázal jako mizerný prognostik. Slíbil obyvatelům Hamburku, kam se na víkend sjeli státníci dvaceti nejvyspělejších ekonomik světa, že si summitu G20 skoro ani nevšimnou.

Víc se splést nemohl. V ulicích severoněmeckého přístavního města vypukla pouliční válka, jejímiž oběťmi jsou supermarkety, dopravní značky, restaurace a veřejné prostranství vůbec.

Výsledky summitu G20:

Odpůrci globalizace dvě noci ničili, co jim přišlo pod ruce a nohy. Jak si všimla reportérka německého časopisu Der Spiegel, levicoví radikálové oblečení do drahých bund globálních značek, jako třeba The North Face, rabovali obchody, stavěli barikády, zapalovali auta a útočili na policisty.

Hořely barikády, občerstvení k dispozici

„Byly to neskutečné scény, které se odehrávaly krátce před půlnocí v hamburské čtvrti Schanzenviertel: Demonstranti naházeli a zapálili na ulici popelnice, kartony a jízdní kola. Barikády hořely světlým plamenem, který šlehal metr do výšky," popsala zmíněná novinářka Cordula Meyerová dění před zásahem hamburské policie.

„Jsou tam ženy i muži oblečení do černého, někteří s maskou, jiní s helmou. Na strážníky házejí kameny a lahve. Jsou tam ale i běžně oblečení lidé, kteří si vše natáčejí smartphonem a ten kravál je viditelně fascinuje," uvádí Meyerová s tím, že přilehlý kiosek všem zúčastněným prodával pivo a kolu.

Protesty během summitu:

Policie přiznala, že takovou situaci Hamburk ještě nezažil. Povolány musely být speciální jednotky, záchranky vyjížděly k desítkám zásahů. Více než dvě stovky policistů skončily v rukou lékařů.

Šílenci ze Schanzenviertelu

Až obrněné vozy, těžkooděnci a drsný zásah vodních děl přivedli šílence ve Schanzenviertelu - čtvrti známé svým levicově radikálním podhoubím - k rozumu. Anebo do vězení. Zatčených nakonec bylo „jen“ několik desítek.

Asi 500 lidí vyrabovalo supermarket i menší obchody, poničili také pobočku banky. Policie přiznala, že měla zasáhnout dřív, ale bála se informací, že útočníci se chystají ze střech házet Molotovovy koktejly. Při zákroku po nich pak stříleli z praků kovovými projektily.

A starosta Hamburku už čelí výzvám opozice, aby kvůli podcenění situace raději odstoupil.

Reklama

Související témata:

Doporučované