Hlavní obsah

Největší pohyblivý betlém viděla i britská královna a Česko reprezentoval v Montrealu

Třebechovický betlém obdivovala anglická královna Alžběta II. i osm milionů návštěvníků Expa v Montrealu.

 

Reklama

Přesně 371 figurek, z nichž jich je přes dvě stovky rozpohybovaných, zdobí Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem na Královéhradecku. Památka, jež bez podvozku váží 1,2 tuny, vznikala od roku 1882 až do smrti svého hlavního tvůrce, Josefa Probošta, v roce 1926. Nyní je jediným českým betlémem, který má statut národní kulturní památky.

Článek

Betlém je výjimečný především tím, že kromě biblických postav je v něm řada figurek odkazujících na obyvatele tehdejší obce, které jsou rozmístěné na sedmi terasách. Podle obyvatel Třebechovic tehdy Probošt vyřezával i obličeje některých biblických postav. On sám je v betlému zobrazen jako truhlář.

Třebechovický betlém přežil obě světové války, načež trochu upadl v zapomnění. Veřejnost ho znovu objevila až v 60. letech minulého století, na výsluní se pak vrátil po roce 1967, kdy reprezentoval Československo na světové výstavě Expo v kanadském Montrealu. Tam ho vidělo přes osm milionů návštěvníků. Během své zahraniční tour byl vystaven například i v Londýně, kde si ho prohlédla i sama britská panovnice Alžběta II.

Reklama

Doporučované