Hlavní obsah

Nejznámější český sponzor dělí majetky. Miliardy investoval do Applu

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Milan Šrejber

Reklama

Hlavně akcie předních světových firem jako Apple, Facebook či Alphabet soustředil do nově založené společnosti Taspan realitní miliardář Milan Šrejber.

Článek

Někdejší vrcholový sportovec Milan Šrejber vyčlenil ze svého realitního holdingu Pankrác finanční část do nové samostatné firmy, kterou znalec ohodnotil na víc než tři miliardy korun.

Transakce navazuje na velký návrat Milana Šrejbera v loňském roce, kdy přesunul sídlo svého holdingu z Kypru do Prahy pod hlavičku firmy Pankrác. Na podzim loňského roku pak došlo k vydělení části majetku ze společnosti Pankrác do samostatné firmy s názvem Taspan.

Samotný Šrejber ani jeho management na dotazy, proč k odštěpení části aktiv přistoupili, neodpověděli. Nicméně SZ Byznys získal znalecký posudek, který podává určitý obrázek o majetku nové společnosti.

Zatímco ve firmě Pankrác zůstaly převážně nemovitosti v pražské čtvrti Pankrác, hlavně kanceláře a obchodní plochy, ve společnosti Taspan, která vznikla loni na začátku listopadu, Šrejber soustředil především svůj finanční majetek. Ten má poměrně vysokou hodnotu.

„GT Appraisal services stanovila na základě znaleckého posudku a použité metody ocenění hodnotu předmětu ocenění ve výši 3 360 000 000,00 korun,“ stojí v posudku firmy Grant Thornton.

Jde hlavně o finanční aktiva, která Šrejber dříve vlastnil přes lucemburskou společnost PES Sàrl. Tvoří ji akcie firem Apple, Facebook, Mastercard, Microsoft a Visa, jejichž hodnota ke konci roku 2019 dosahovala 2,8 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že trhy od té doby dosáhly nových historických maxim, bude dnes hodnota aktiv ještě vyšší, pokud portfolio nerozprodával.

Šrejber, který v osmdesátých letech patřil k tenisové špičce, vydělal na kuponové privatizaci. Následně se „proslavil“ jakožto sponzor ODS a původní privatizátor Třineckých železáren. Dnes tvoří jeho hlavní majetek firma Pankrác, která se zaměřuje na pronájmy nemovitostí a nebytových prostor. Na Praze 4 vlastní zhruba dvacet tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch, 15 tisíc metrů obchodů a tři tisíce skladových ploch a 150 parkovacích státní.

K největším nájemcům patří Česká podnikatelská pojišťovna, Elektrolux, Limex, Generální finanční ředitelství či hobby market OBI. Firma vlastní i pozemky, budovy či haly v Nuslích, v Michli a Krči, dohromady přes 70 tisíc metrů čtverečních. Podle posledních výsledků firma za rok 2019 utržila na nájemném 247 milionů korun, po zdanění měla výsledek 71 milionů korun. Ke konci roku 2019 měla 4,6 miliardy vlastního kapitálu.

Pod značkou Vivus Šrejber buduje nové realitní projekty v různých částech Prahy, naposledy získal pozemky pro výstavbu v Hodkovičkách.

Politická stopa Milana Šrejbera

- Šrejber v 90. letech sponzoroval ODS, která však pravděpodobně část darů vykazovala na fiktivní dárce Lajose Bácse a Radjiva Sinhu.

- Po pádu vlády a předčasných volbách v roce 1998 se dostala k moci opoziční ČSSD, která vyhlásila akci Čisté ruce a Šrejber jako sponzor ODS začal být stíhán kvůli pochybení při správě fondů, které spravoval.

- Šrejber byl odsouzen na 5,5 roku nepodmíněně za zneužití informací v obchodním styku, ale na základě pochybení v procesu řízení rozsudek zrušil Nejvyšší soud a Milana Šrejbera osvobodil.

- V roce 2007 bylo celé stíhání na základě mnoha znaleckých posudků, které shodně tvrdily, že nedošlo k žádnému poškození akcionářů, zastaveno. Milan Šrejber strávil ve vězení celkem 131 dní.

Reklama

Doporučované