Hlavní obsah

Někdejší chata pro pracovníky prezidenta slaví 30 let od zpřístupnění turistům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Oblíbená Prezidentská chata v Bedřichově v Jizerských horách oslaví v pondělí 30 let od opětovného zpřístupnění turistům. Předtím fungovala 35 let jako rekreační chata pro zaměstnance Kanceláře prezidenta republiky.

Článek

Do blízkosti Prezidentské chaty nesměl vkročit nikdo nepovolaný a nebyla označena ani v turistických mapách.

Prezidentskou s restaurací a ubytováním stejně jako další provozovatele gastro provozů zasáhla loni i letos covidová opatření a nucené uzavření. „Podařilo se nám ale udržet klíčové zaměstnance a s nimi rozběhnout letní sezonu. V té nás podpořili i naši stálí hosté, kteří si už během uzavřeného provozu rezervovali termíny,“ uvedla za provozovatele Prezidentské Milena Lánská. Letošní letní sezonu považuje za vydařenou, byla podle ní srovnatelná s předchozími roky. „Léto jsme měli pěkně zaplněné. Našla se sice volná místa, ale jsme se sezonou spokojení,“ dodala. Z 90 procent podle ní ubytované na Prezidentské tvoří Češi.

Obdobně jako v předchozích letech se podle ní vyvíjí i rezervace na zimu. „Zájem je relativně dobrý. Teď se to sice trochu zastavilo, což už ale známe z minulosti. Vždy v říjnu se zájem zvolní, myslím, že lidé vyčkávají až napadne sníh. A pak vždy nastane lavina rezervací. Samozřejmě do toho mohou letos vstoupit omezení kvůli covidu, ale to teď nemá smysl řešit. Chystáme se na sezonu jako vždy a budeme reagovat, až co přinese aktuální situace,“ řekla Lánská. Zcela obsazené jsou podle ní některé termíny na leden i jarní prázdniny. Naopak volno je třeba i na Silvestra, což dlouhá léta nebývalo zvykem. Podle Lánské to ale zřejmě souvisí s tím, že od letošního léta mají větší ubytovací kapacitu. V areálu přibyl takzvaný Vejminek, který je na místě bývalých stájí a garáží. Jde o budovu se sedmi dvojlůžkovými pokoji. Díky tomu kapacita Prezidentské stoupla na 50 lůžek.

Prezidentská pod hřebenem Královky patří mezi nejstarší dochované chaty v Jizerských horách, které dodnes slouží svému původnímu účelu. Už její výstavba vzbudila velký rozruch, na oslavu spojenou s položením základního kamene přišlo v červnu 1928 zhruba 13 tisíc lidí. Otevřená byla o rok později, v červnu 1929. Původně to byl spolkový dům Přátel přírody, který ale o něj v roce 1939 nedobrovolně přišel a pro veřejnost se chata následně uzavřela na 52 let. Nejprve ji zabrali nacisté a za druhé světové války se tam jezdily zotavovat děti z třetí říše. Po válce převzal chatu Svaz osvobozených politických vězňů a v roce 1956 byla převedena na Kancelář prezidenta republiky. Hradu ale chata už nepatří, v roce 2011 ji koupil jablonecký podnikatel Dalibor Dědek s manželkou.

Pro veřejnost je chata přístupná od 1. listopadu 1991, proto podle Lánské k 30. výročí dostanou hosté restaurace příští týden od pondělí do středy slevu 30 procent. Navíc každý, kdo se narodil v listopadu 1991, má ubytování zdarma pro všední listopadové dny. Nevztahuje se to tedy na páteční a sobotní noci.

Reklama

Související témata:

Doporučované