Hlavní obsah

Němce zachránil před katastrofou v poslední minutě Kroos, prokletí mistrů světa se odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Zápas Německa se Švédskem rozhodl v nastavení Toni Kroos.

Reklama

Německo rozhodlo zápas se Švédskem až v poslední minutě a výhrou 2:1 si udrželo naději na postup do osmifinále.

Článek

Úřadující mistři světa to při obhajobě titulu moc jednoduché nemají. Z posledních čtyř šampionů se hned trojice z nich na následujícím turnaji rozloučila už ve skupině. Jen mistři světa z roku 2002 Brazilci se i o čtyři roky později v Německu dokázali prokousat alespoň do čtvrtfinále.

Obhájci titulu z Německa prokletí mistrovských týmů zatím spíše potvrzují. Jejich výkon v prvním zápase proti Mexiku byl nevýrazný a daleko více než o předváděné hře se mluvilo o rozepřích v kabině a kontroverzi spojené s Mesutem Özilem a Ikayem Gundoganem. Oba hráče němečtí fanoušci během přípravných zápasů vypískali kvůli podpoře tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Özil i Gundogan začali druhý zápas ve skupině na lavičce a mohli jen sledovat, jak se Švéd Marcus Berg žene sám na bránu. Tísněný na hraně pravidel ale nedokázal pořádně zakončit. Švédové se však dočkali ve 32. minutě. Zatímco Olu Toivonenovi v Ligue 1 nestačilo na vstřelení gólu ani 19 střel ve 23 zápasech, na mistrovství světa se prosadil hned druhou ranou proti Německu a poslal Švédsko do vedení.

O poločase vystřídal německý kouč Joachim Löw Juliana Draxlera, kterého nahradil útočník Stuttgartu Mario Gómez. Dvaatřicetiletý hráč se Löwovi odvděčil hned prvním dotekem s míčem. Přihrávkou pod sebe našel Marca Reuse a ten ve 48. minutě vyrovnal. Postupem času Němci získávali převahu a nic na tom nezměnilo ani vyloučení Jeroma Boatenga. Velkou šanci spálil dvě minuty před koncem Gómez, v 92. minutě nastřelil tyč stejně jako v prvním utkání s Mexikem střídající Julian Brandt.

Vše už vypadalo, že zápas skončí dělbou bodů. Když se v 95. minutě postavil k přímému kopu na kraji vápna Toni Kroos a stal se spasitelem Německa. Kroos si rozehrál na krátko s Reusem a nechytatelnou ranou na zadní tyč zajistil pro svůj tým veledůležité tři body.

Situace ve skupině F se tak zamotala. Nejlepší pozici má před posledním zápasem Mexiko, které porazilo Německo i Jižní Koreu a k jistotě postupu mu stačí bod se Švédskem nebo zaváhání Německa. K druhé postupové příčce mají s třemi body nejblíže oba dnešní soupeři, ale do osmifinále se může posunout při shodě okolností i Korea.

Reklama

Doporučované