Hlavní obsah

Němci pročesávají lesy. Hledají prasata nakažená nebezpečným virem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Němci dělají vše pro to, aby zastavili smrtící prasečí virus, který by mohl poznamenat největšího producenta vepřového v Evropě.

Článek

V průběhu měsíce září se v Německu objevil první případ afrického moru prasat. Tamní úřady se od té doby snaží udržet jeho ohnisko pouze u divokých druhů v blízkosti hranice s Polskem v Braniborsku, aby se virus nešířil na západ do hospodářských chovů, což by ohrozilo chovatele spoléhající na vývoz.

Kvůli nastalému nebezpečí tak tamní úřady pomocí dočasného elektrického oplocení zajistily oblast o rozloze 150 kilometrů čtverečních a podél státní hranice s Polskem by měl vyrůst plot trvalý. Německá ministryně zemědělství Julia Klöcknerová ovšem varovala, že tato řešení samozřejmě nelze považovat za vzduchotěsná.

Oblast, kde byl virus zaznamenán, nyní prohledávají psi cvičení k vypátrání mrtvých kanců, drony i vrtulníky s technologií termálního zobrazování. Úřady také nabízejí peněžité odměny za nalezení mrtvých těl zvířat, ty dosahují částky 110 euro.

I když bylo na braniborském území zatím nalezeno jen 34 případů afrického moru, nebezpečí hrozí velké. Německý vývoz vepřového masa mimo Evropskou unii už hlásí propad, kterému mimo jiné pomohl také zákaz prodeje hlavním zákazníkům v Číně. Ceny klesly na čtyřleté minimum a ztráty by se mohly ještě více navýšit, pokud by se nepodařilo udržet ohnisko pod kontrolou.

Sama Čína si podobnou situací prošla a může být příkladem toho, jak zničující může vysoce nakažlivý virus být. Pro člověka je sice neškodný, ale pro byznys s vepřovým je likvidační. Od roku 2018 Čína ztratila přibližně třetinu svého chovu, jelikož byla nucena vyhubit více než 100 milionů zvířat.

„Pokud by se to rozšířilo ve velkém, riziko by bylo velmi vážné,“ cituje agentura Bloomberg Maxe Greena, analytika masa a chovu hospodářských zvířat z IHS Markit. „Nyní je zásadní přesně určit, jak daleko už se to dostalo.“

Případy afrického moru jsou jen další ránou pro německý masný průmysl, který si již vytrpěl své kvůli covidu-19. Ohniska koronaviru se v Německu objevila na jatkách a nákaza donutila zavřít několik restaurací. Za účelem ochrany exportu tak nyní chtějí farmy po kupujících, aby se vyvarovali nákupu ze zasažených oblastí, nikoliv z celé země. Tato strategie ale závisí na schopnosti udržet infekci v daném místě.

Německo chová většinu ze svých 25 milionů prasat ve vnitřních prostorách, šance, že by mohlo dojít k zasažení farem, je podle analytika Greena malá. Zatímco se východní Evropa po léta potýkala se zvládnutím daného viru, v Belgii a České republice se nedávná ohniska podařilo udržet izolovaná.

Vůbec první výskyt afrického moru prasat na českém území se podle Státní veterinární správy datuje k červnu roku 2017.

Reklama

Související témata:

Doporučované