Hlavní obsah

Němci spěchají na Mallorku, experti varují před „tyrolským efektem“

Foto: Profimedia.cz

Pláž v oblíbeném rezortu Magaluf na Mallorce.

Reklama

Němci ve velkém nakupují letenky a velikonoční zájezdy na Mallorku. Německá vláda totiž v neděli zrušila varování před cestou na tento španělský ostrov. Španělé úplně nadšení nejsou.

Článek

Epidemická situace na Baleárských ostrovech se zlepšila, a Němci tam tak znovu mohou oficiálně vyrazit za sluncem. A zájem je skutečně velký. O víkendu se proto na Mallorce znovu otevřou první hotely. Cestovní kanceláře registrují dokonce dvakrát větší zájem o Baleárské ostrovy, než byl touhle dobou předloni, tedy rok před začátkem pandemie. Radují se i letecké společnosti, první dva nedělní lety z Německa totiž byly úplně plné a rychle mizí místa i v těch dalších.

Pro cestu zpět do Německa není test potřeba

Mallorka je dlouhodobě oblíbeným velikonočním cílem německých turistů. Ti od neděle nemusí po návratu z Mallorky nastoupit do karantény nebo se testovat, uvádí ARD. Negativní test na koronavirus musí předložit pouze při vstupu na španělské území. Zatímco na Baleárských ostrovech v současnosti registrují 19,6 případu koronaviru na 100 tisíc obyvatel, v Německu je to 72,4 případu.

Spolková vláda ale před cestami za rekreací u moře varovala. „Varování, aby se lidé vyhnuli cestování, které není nezbytné, dál trvá,“ řekl v pondělí mluvčí vlády Angely Merkelové Steffen Seibert.

Varování před tyrolským scénářem

Podobně mluví i němečtí odborníci. Virolog z Mohuče Dodo Plachter varoval před opětovným nárůstem počtu infekcí na Baleárských ostrovech. „Pokud budou lidé více cestovat, zvýší se také míra výskytu, to je celkem jasné,“ cituje ho ARD. Podle virologa lidé u moře chtějí odpočívat a užívat si a na covidová pravidla tak zapomínají. „To vede ke snížení opatrnosti a ke zvýšení míry infekce - jako loni v létě,“ dodal.

Profesor ekonomiky cestovního ruchu a udržitelného rozvoje na univerzitě v Mnichově Jürgen Schmude pak na RND varoval, že boom rezervací pobytu u moře může z Baleárských ostrovů udělat „druhý Ischgl“. Toto tyrolské zimní středisko se loni v únoru stalo epicentrem infekce koronaviru a navrátivší lyžaři pak pomohli covidu s rychlým rozšířením po celé Evropě. „Tento spěch je v zásadě katastrofa. Viděli jsme, co se může stát během velkých zájezdů - klíčové slovo je Ischgl,“ řekl Schmude.

Pobouření Mallorčanů

Náhlý příliv německých turistů na španělské ostrovy vyvolal i kontroverze a kritiku. Španělé si stěžují na to, že kvůli vládním omezením nemohou navštěvovat své příbuzné, ale němečtí turisté mohou přijet k moři. Napsal to list Diario de Mallorca. Ministr cestovního ruchu baleárské regionální vlády Iago Negueruela v reakci na to upozornil, že němečtí turisté musí dodržovat stejná pravidla jako místní obyvatelé. Regulace se navíc na dobu kolem Velikonoc znovu zpřísní, zakáže se setkávání rodin.

Německá vláda vyškrtla ze seznamu „covidových oblastí“ i některé regiony ve Španělsku, Portugalsku a Dánsku. Němci si také ve velkém rezervují v půjčovnách auta, a to nejen na Mallorce, ale i na Sardinii a Sicílii. Současný zájem připomíná podle RND loňské září.

Reklama

Doporučované