Hlavní obsah

Německá recese za dveřmi: kdy zaklepe u nás?

S ekonomem Pavlem Kohoutem o dozvucích německé recese.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stále více německých továren krátí pracovní dobu, výrobní sektor koncentrovaný v automobilech je přímo ohrožen obchodní válkou a Němci dokonce začínají šetřit na turismu.

Článek

Přední německé ekonomické instituty snížily odhad růstu domácí ekonomiky na letošní a příští rok kvůli slabší globální poptávce po zpracovatelském zboží a rostoucí podnikatelské nejistotě vlivem obchodních sporů.

Jak se to může projevit v Česku? „Zpoždění naší ekonomiky za německou obvykle nebývá příliš dlouhé. Je to jen v řádech několika měsíců. Podobně jako v Německu se už částečně může projevovat i u nás, některé firmy začaly propouštět, ale to zatím ještě není nic makroekonomicky významného,“ říká v rozhovoru pro Seznam ekonom Pavel Kohout.

Zpomalení německé ekonomiky již ale pociťuje i tuzemský cestovní ruch. V pořadu Byznys index to potvrdil šéf hotelového řetězce OREA Gorjan Lazarov. „Zaznamenáváme malinký pokles tento rok v porovnání s předchozím rokem ohledně turistů z Německa. Na úrovni celé sítě to je nějakých pět procent,“ upřesnil Lazarov.

Po krátké pauze začalo další kolo kvantitavního uvolňování, tedy tištění peněz. Takový krok byl dříve podle Pavla Kohouta pochopitelný. „Tehdy se podařilo zachránit důležité banky před pádem. Teď se ale ukazuje, že si evropská ekonomika na tyto ‚posilovací přípravky‘ zvykla, protože když centrální banka koncem roku kvantitativní uvolňování vysadila, výkon se začal zpomalovat,“ dodává ekonom Kohout.

Celý rozhovor najdete v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované