Hlavní obsah

Německé oživení zadrhává. Průmyslových zakázek přibývá málo

Foto: Unsplash - Rob Lambert

Obnovení německé ekonomiky, na níž je české hospodářství závislé, začíná zpomalovat.

Reklama

Německý statistický úřad v pátek oznámil, že nárůst průmyslových zakázek v červenci byl 2,8 procenta oproti červnu. Analytici ale předpokládali až o pět procent více. Maloobchodní tržby dokonce reálně klesly o 0,9 procenta.

Článek

Objem zakázek v německém průmyslu se v červenci zvýšil ve srovnání s předchozím měsícem o 2,8 procenta, což je méně, než se čekalo. Oznámil to dnes německý statistický úřad. Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že zakázek bude o pět procent více. Znamená to, že oživení po koronavirovém šoku zřejmě zpomaluje.

Údaj za červen byl zpřesněn směrem k lepšímu výsledku, objem zakázek podle statistiků vzrostl o 28,8 procenta. V červenci jich ale stále bylo o 8,2 procenta méně než v únoru, což byl měsíc, kdy ještě nebyly znát dopady pandemie. S protikoronavirovými opatřeními se začalo až v březnu.

„V nadcházejících měsících pravděpodobně uvidíme, že ta snadná fáze už je za námi a snaha v ekonomice všechno dohnat ztratí dynamiku,“ řekl agentuře Reuters ekonom Jens-Oliver Niklasch ze společnosti Landesbank Baden-Württemberg.

Zatímco domácí zakázky v červenci klesly o 10,2 procenta, ze zahraničí jich 14,4 procenta přibylo. Ekonom finančního ústavu ING Carsten Brzeski hovoří o „enormním zvratu mezi domácí a zahraniční poptávkou“. Německo je tradiční exportní zemí.

Rekordní pokles ekonomiky

Podle německého ministerstva hospodářství bude i přes zpomalení tempa pokračovat snaha dohnat v ekonomice ztracený čas. Nasvědčuje tomu nižší počet firem, které zaměstnávají pracovníky v režimu kurzarbeit, kdy jim mzdu dorovnává stát, a stejně tak optimistická očekávání firem do budoucna, sdělil úřad.

Zklamání ale přinesla tento týden čísla z německého maloobchodu. I zde se čekal růst, mimo jiné i díky nižší dani z přidané hodnoty (DPH), tržby ale v reálném vyjádření klesly o 0,9 procenta, a utlumily tak naděje, že ekonomiku pomohou oživit spotřebitelé.

Německá ekonomika, na které je závislá i řada firem z České republiky, ve druhém čtvrtletí klesla oproti předchozím třem měsícům o rekordních 9,7 procenta. Kvůli opatřením na zpomalení viru prudce klesly výdaje domácností, firemní investice i obchod.

Reklama

Doporučované