Hlavní obsah

Nenechte se zmást ochlazením. Příroda je o měsíc napřed

Foto: Pixabay

Reklama

Klimatologové upozorňují, že může jít o jednorázový výkyv, ale pěstitelé okurek prožívají červenec v červnu.

Článek

Tropické teploty z minulých dní polevily, ale přesto si toho nelze nevšimnout: Počasí dostalo přírodu do stavu, v němž by „správně“ měla být až za dva, tři týdny nebo v některých oblastech i za měsíc.

V kalendáři se píše červen, ale stav přírody odpovídá spíše prostředku velkých prázdnin. To samé se přitom dalo říci už v květnu, kdy dozrávaly například třešně.

Houbaři z mnoha lesů hlásí, že už jsou zralé borůvky.

Jak se mění Česko: 51 konkrétních míst z ptačí perspektivy:

Posun klimatu, o němž ale vědci říkají, že může být jednorázovým výkyvem (podobné zažívali i naši předci), vidí například i pěstitelé okurek.

Sezona zpracování zeleniny je kvůli počasí letos urychlená o dva týdny. V závodě Pika v Bzenci na Hodonínsku, který patří do skupiny Hamé, nyní kromě zpracování hrášku zahájili také výrobu nakládaných okurek. Závod jede na tři směny sedm dní v týdnu, stejně jako podnik Agrimex u Prahy, kde vyrábějí zamrazenou zeleninu, jak uvedla společnost Hamé v tiskové zprávě.

„Bohaté srážky, které v minulém týdnu zasáhly podstatnou část našeho území, zelenině výrazně pomohly, přišlo to za pět minut dvanáct. I tak odhadujeme výnosy hrášku o čtvrtinu až polovinu nižší, než je obvyklé, protože rostliny nenasadily horní patro,” uvedl Michal Slezáček, ředitel závodu v Bzenci, kde se vyrábí také zelenina pod značkou Znojmia.

„Navíc je vše výrazně zrychlené, proti loňskému taktéž teplému a suchému roku máme sklizeň hrášku ještě minimálně o další týden dříve. Urychlená je i další zelenina,” doplnil Slezáček. Hrášek v Bzenci berou od pěstitelů z okolí, rok od roku je to prý těžší, protože osevní plochy se zmenšují.

Nejteplejší start léta za 91 let

Léto oficiálně začalo v pátek, takže meteorologové už mohli konstatovat, že jsme zažili nejteplejší jaro od první republiky. „Za posledních 91 let jsme nezaznamenali teplejší start léta,“ upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle meteorologů bylo během jarních měsíců počasí napřed i o 40 dní. Dlouhodobou předpověď, z níž bude patrné, jak se počasí bude vyvíjet během prvního měsíce letních prázdnin, vydá Český hydrometeorologický ústav v průběhu sobotního odpoledne.

Reklama

Související témata:

Doporučované