Hlavní obsah

Neposílejte zbytečné e-maily! Ničíte životní prostředí, upozorňuje studie

Foto: Pexels.com

Posílání zbytečných e-mailů v důsledku poškozuje životní prostředí - ilustrační foto.

Reklama

Ročně spam spotřebuje tolik energie, kolik by vyprodukovalo dva a půl Temelína. Navíc způsobí emise v objemu veškeré dopravy v Česku. Studie radí, aby se lidé v zájmu ochrany prostředí vyhnuli posílání zbytečných e-mailů.

Článek

Jste typ člověka, který vždy říká děkuji? Pokud je to formou e-mailu, měli byste s tím přestat, tvrdí britská studie hledající způsoby, jak zachránit životní prostředí.

Podle ní se jen ve Spojeném království každý den pošlou miliony zbytečných e-mailů. Některé z nich podle zveřejněných informací pak neříkají nic jiného než „díky“.

Spojené království, které v příštím roce pořádá summit OSN o změně klimatu v Glasgow, se v současnosti zabývá inovativními způsoby, jak snížit emise uhlíku. Právě studie o e-mailech, které ničí životní prostředí, ale u veřejnosti rezonovala asi nejvíc.

Podle serveru Financial Times, jenž studii popsal, právě Britové denně odešlou více než 64 milionů nepotřebných e-mailů, které pak vysílají tisíce tun uhlíku do atmosféry energií, kterou odesláním zkonzumují.

Proč e-maily vůbec produkují uhlík?

Uhlíková stopa e-mailu pochází z elektřiny, jež se používá k napájení zařízení, na kterém e-maily vznikají nebo kam přicházejí. Dál pak ze sítě, která přenáší data, a datových center, která je ukládají.

Odborníci odhadují, že datová centra tvoří méně než 0,1 procenta světové uhlíkové stopy, což je sice malé číslo v porovnání například s automobilovým průmyslem. Ten v Británii tvoří celou pětinu emisí. V Česku je to 14,4 procenta. Na to, že se však v případě datových center jedná téměř o neviditelnou činnost, je i tak číslo překvapující.

Emise z datových center navíc stále rychleji rostou kvůli častějšímu využívání on-line médií, jako jsou videohovory, hry, cloud a streamování.

A kolik jeden e-mail produkuje skleníkových plynů?

Je to už několik let, kdy odborníci z mezinárodní organizace ICF International společně se společností McAfee vydali studii, která ukazuje na míru produkce skleníkových plynů z e-mailové komunikace a také ze zasílání spamů, jehož počty v posledním desetiletí prudce rostou.

Jak je to tedy se zátěží na klimatický systém Země? Odborníci tvrdí, že jeden zaslaný spam „vyprodukuje“ celkem 0,3 g ekvivalentu CO2. Nejedná se tedy o vysoké číslo, ale v porovnání s celosvětovou rozšířeností spamu, kdy celých 80 procent veškeré e-mailové komunikace tvoří spam, lze hovořit o významném producentu skleníkových plynů.

Okolo 62 trilionů spamů, zaslaných každý rok, odpovídá spotřebě 33 miliardám kWh elektřiny a produkci cca 20 milionů tun oxidu uhličitého za rok. To je odhadem zhruba tolik elektřiny, kolik by za rok vyprodukovalo dva a půl Temelína. 20 milionů tun CO2 za rok vyprodukuje veškerá doprava v Česku.

Ještě vyšší zátěž má pak právě běžný e-mail, ten vytvoří celé 4 g CO2. V případě, že posíláte e-maily opatřené velkou přílohou, stoupne uhlíková stopa dokonce o celých 50 g ekvivalentu oxidu uhličitého.

Pokud by každý dospělý Brit tedy poslal denně o jeden e-mail méně, Spojené království by podle studie realizované ve spolupráci se společností OVO Energy, snížilo své uhlíkové emise o 16 433 tun. To je srovnatelné s více než 81 tisíci lety na trase z Londýna do Madridu.

Podle studie navíc téměř polovina Britů často posílá e-maily svým kolegům, již pracují ve vzdálenosti, na kterou by s nimi mohli mluvit.

„Žádá vás OVO, abyste byli méně zdvořilí? To rozhodně ne,“ řekl autor studie Mike Berners-Lee z britské Lancasterské univerzity, který se dlouhodobě zabývá uhlíkovou stopou. „Ale když někomu pošlete e-mail s ‚díky‘ a on je od vás přitom jen tři metry, mohlo by být hezké, kdybyste k němu zašli a řekli: Velmi pěkně děkuji,“ dodal.

V reakci na výsledek studie vytvořila OVO Energy software, který dokáže rozpoznat potenciálně zbytečný e-mail a vyzvat odesílatele, aby si jeho poslání ještě rozmyslel.

V průzkumu veřejného mínění, který navázal na studii, 71 procent Britů řeklo, že by jim nevadilo, kdyby nedostávali e-mail s poděkováním, pokud by to mělo pomoci životnímu prostředí.

Reklama

Doporučované