Hlavní obsah

Neposkytneš fotbalové asociaci svoji e-mailovou adresu? Chyba, nehraješ

Foto: Profimedia.cz

Fotbalistům v Česku hrozilo, že když do 15. března neposkytnou asociaci e-mailovou adresu a nepotvrdí ji v systému, nebudou smět nastoupit k zápasům.

Reklama

Fotbalová asociace ČR, největší sportovní spolek v zemi, nutí své členy, ať jí poskytnou svou e-mailovou adresu. A to pod hrozbou, že ten, kdo ji nedodá, nebude smět nastoupit k utkání. Asociace přitom urputně popírá podezření, že by chtěla s touto databází e-mailových adres více než 300 000 svých členů následně obchodovat.

Článek

Začalo to nenápadně. Výzvou, kterou závěrem minulého roku adresovala Fotbalová asociace ČR svým členům, aby do členské databáze dobrovolně doplnili své e-mailové adresy.

Když se to setkalo s minimální odezvou, slůvko „dobrovolně“ se vytratilo. A nahradila jej ostrá direktiva, že kdo do 15. března nedodá e-mailovou adresu, nebude smět nastoupit k utkání, ať už jako hráč či rozhodčí. Nebo zastávat jakoukoli další roli, která se uvádí v zápisu o utkání.

Uvnitř fotbalových struktur se nicméně k tématu rozvinula debata natolik bouřlivá, že se nakonec vedení fotbalové asociace rozhodlo ustoupit a posunout termín povinného dodání e-mailových adres na 30. červen 2020. Pachuť nedůvěry ale ve vzduchu zůstává.

„Je to prostě strašné,“ zlobí se Lubomír Němec, šéf klubu Tatran Bohunice. „Tohle opatření jde naprosto proti fotbalu. Nechápu, kdo něco takového vymýšlí. A nikdo mi nevymluví, že z toho jednou někdo chce mít dobrý obchod.“

Jan Pauly, generální sekretář FAČR, oponuje: „Žijeme v Česku, tak se nedivme, že se kolem všeho vždycky vyrojí spousta nesmyslných konspiračních teorií.“

Proč Fotbalová asociace ČR shání e-mailové adresy svých členů zrovna teď a tak spěšně? Tady je oficiální odpověď ze speciální webové stránky, kterou k tomu FAČR narychlo vytvořila:

„Povinnost uvádět e-mail do systému existuje již od roku 2015. Nejde tedy o žádnou novinku a tento proces je nutný především k vytvoření (nového) informačního systému 2.0. Většina členů FAČR dosud tuto akci (dodání e-mailu) nedokončila a je potřeba, abychom byli všichni vzájemně propojeni.“

Fotbalová asociace ČR již řadu let provozuje systém placeného členství, které se každým rokem obnovuje právě zaplacením členského příspěvku, ten činí 200 korun pro dospělého, 100 korun pro osoby mladší 18 let. Platí už výše naznačený princip, že kdo nezaplatí, není členem – a nehraje. Členství fotbalistů ve FAČR obvykle administrují jejich kluby. Povinné je členství ve fotbalové asociaci i pro trenéry, rozhodčí, maséry, kustody… Vyzýváni jsou k němu i fanoušci.

Na konci roku 2019 napočítala Fotbalová asociace ČR celkem 339 308 členů. Přičemž systém funguje tak, že se zaplacením příspěvku musí každoročně členství obnovit nebo nově vytvořit. Ke správě databáze slouží informační systém, který už podle šéfů FAČR přestal kapacitně stačit. A buduje se proto nový, za 23 milionů korun – více zde.

I teorie, že chce Fotbalová asociace ČR s databází e-mailových adres svých členů obchodovat, aby z výtěžku této činnosti zaplatila budování a provoz nového informačního systému, shazuje Jan Pauly ze stolu: „Absolutní nesmysl. Nechápu, kdo takové bláboly vymýšlí. Chceme jen, aby se do toho systému hlásil každý člen prostřednictvím svojí e-mailové adresy. Nikomu je poskytovat ani prodávat nebudeme.“

Marketingová sdělení různých subjektů, namátkou pozvánky na mládežnické turnaje s ceníky ubytování, předplatné fotbalového časopisu a podobně, rozesílá ovšem FAČR na e-maily svých členů již nyní. Tedy samozřejmě do e-mailových schránek těch členů, kteří je již asociaci poskytli.

„Každý člen FAČR si může zvolit, jestli taková marketingová sdělení chce dostávat, nebo ne. Poté, co nám poskytne svou e-mailovou adresu, zašle mu na ni systém verifikační, potvrzovací e-mail. A právě tam dostane možnost tuto svobodnou volbu provést. K tomu, aby od nás dostával marketingová sdělení, nikoho nenutíme,“ zdůrazňuje Pauly.

Podívejte se sami, jak takový verifikační e-mail vypadá:

Foto: Repro

Verifikační e-mail adresy člena FAČR.

Jak vidno, variantě „Souhlasím s marketingem“ dává FAČR zjevně přednost, je nabídnuta v sytě barevném modrém poli.

Oproti tomu varianta druhá, v níž navíc chybí jasné vyjádření „Nesouhlasím s marketingem,“ je pak vyvedena v poli takřka neviditelném, šedivém. Navíc provedena tak, že aby bylo možno ji zvolit a prokliknout, musí myš najet přímo na text „Potvrzuji e-mail“, protože na svých širokých okrajích toto šedé pole není aktivní a prokliknout ho tam a potvrdit tak variantu, že člen FAČR nechce marketingová upozornění, nelze.

Vše je tedy nastaveno tak, aby se maximalizovala pravděpodobnost varianty, že člen potvrdí e-mail a zvolí variantu „Souhlasím s marketingem“.

Přičemž bez toho, že se celý tento proces uskuteční, je celá operace neplatná. Nyní tedy platí, že kdo FAČR nedodá do 30. června svou e-mailovou adresu a svůj e-mail tímto způsobem nepotvrdí, nebude moci v příští sezoně 2020/21 hrát.

A to se týká všech. Fotbalistů ligových klubů, stejně jako hráčů okresního přeboru. I reprezentantů působících v zahraničí – za národní tým může nastoupit jen člen Fotbalové asociace ČR.

Zatímco e-mailové adresy hráčů má fotbalové asociaci dodat administrátor jejich klubu, verifikaci musí provést každý jednotlivý člen skrze svoji e-mailovou adresu, kterou FAČR nahlásí. „Dokážete si představit, jaký v tom bude nepořádek? Jak budete všechny hráče honit, ať jdou do e-mailu a něco tam odklikávají? A kdyby šlo jen o dospělé, tak dejme tomu, ale co děti?“ zlobí se Lubomír Němec, který má na starosti klub Tatran Bohunice. A pokračuje:

„U dětí se očekává, že jim e-mailovou schránku zřídí zákonný zástupce. Ale toho člověka, co to vymyslel, bych chtěl vidět, jak to s těmi rodiči vyřizuje v praxi. A když už to udělají, tak potom neodkliknou nějakou verifikaci – a kluk mi tu bude brečet, že nemůže hrát?! A pak se třeba rodiče rozvedou, heslo k e-mailu bude mít táta na druhém konci republiky a kde já ho tam potom budu shánět? Kdybych mohl ke všem klukům napsat e-mailovou adresu klubu Tatran Bohunice, tak v pořádku. Ale to nejde. Vždyť je to celé strašný nesmysl. Už teď nám rodiče říkají: Jestli si vymýšlíte takové blbosti, tak fajn, kluk nebude chodit na fotbal, ale třeba na florbal, tam po nás takové nesmysly nechtějí.“

Lubomír Němec má jasno: „Tohle je záležitost, která je naprosto proti fotbalu.“ A jeho názor není ojedinělý, v médiích už se objevil podobně vyděšený dopis Luboše Garaje, předsedy Okresního fotbalového svazu Karlovy Vary. A mnozí další se ozývají takříkajíc mimo záznam.

Němcův výklad problému s dětmi vyznívá trochu jinak než rady informační webové stránky FAČR. Na ní se píše: „Pokud si děti a mladiství do 18 let, respektive jejich rodiče, nepřejí zadávat svůj e-mail, administrátoři vyplní e-mail za jejich rodiče či zákonné zástupce – v případě, že mají více dětí a chtějí zadávat pouze jednu adresu, tak i na tuto možnost je systém připraven.“

Dobrou příležitostí k tomu vyjasnit si přetrvávající komunikační zmatky a četné nejasnosti bude příští týden tradiční únorový aktiv v Nymburce, na kterém se zástupci okresních a krajských fotbalových svazů setkají s představiteli vedení Fotbalové asociace ČR.

Problém není zdaleka jen s dětmi. Argumentuje se i tím, že mezi členy asociace je řada seniorů, kteří v životě neviděli počítač. A zřizování e-mailové adresy je pro ně složitá věc.

„Já nevěřím tomu, že je ještě v roce 2020 pro někoho problém zřídit si e-mailovou adresu,“ je s věcí rychle hotov Jan Pauly, 31letý generální sekretář FAČR.

Reklama

Doporučované