Hlavní obsah

Nepřístupné části Stránské skály se v neděli otevřely návštěvníkům

Foto: Mendelova univerzita v Brně

Ilustrační foto.

Reklama

Přírodovědné procházky na jindy nepřístupné části skalního útvaru Stránská skála v brněnské Slatině se zúčastnilo asi 20 lidí. Odborný výklad je seznámil s životem na povrchu, ale i pod ním, v běžně nepřístupných jeskyních.

Článek

Návštěvníci se ale dostali pouze na jejich okraj, prostor je obtížně přístupný a museli by se do něj plazit.

Pod zemí jsou na Stránské skále tři nepřístupné jeskyně. V nich byly začátkem 20. století nalezeny paleontologické nálezy a pozůstatky činnosti člověka z dob pravěkých lovců mamutů. V minulosti se v severní části těžil kámen, po těžbě zůstaly podzemní štoly. „Exkurze je zaměřená na ty části, které lze navštívit bez speciálního vybavení. Prostory těchto jeskyní jsou stísněné. Jedna z nich je jezerního typu, zatopená, další, do které nahlédneme, je jeskyně medvědí, která navazuje na vykopané štoly,“ uvedl Zdeněk Musil z CHKO Moravský kras, který tuto část prohlídky vedl.

Lokalita má podle odborníků velkou přírodní hodnotu, jde o pomyslné dozvuky Moravského krasu. „Oblast patří k botanicky nejzajímavějším a floristicky nejbohatším lokalitám na území města Brna s nezanedbatelným zoologickým významem. Celá lokalita leží na vápencové skále. Díky expozici svahů a skalním výchozům se zde vytvořila specifická vegetace subpanonských stepních trávníků, širokolistých suchých trávníků, bazifilní vegetace efemér a sukulentů, štěrbinové vegetace vápnitých skal a drolin, pěchavových trávníků a skalní vegetace s kostřavou sivou,“ uvedla Ivana Marjánková, manažerka projektu LIFE SouthMoravia, který podporuje na Moravě pastvu.

Jako součást tohoto projektu se o Stránskou skálu starají například dobrovolníci ze střediska ekologické výchovy Kaprálův mlýn. Nedávno zde vyřezávali mohutné šípkové keře a hradbu zlatého deště, který se sem rozšířil z přilehlých zahrádek.

"Primárním cílem je odstranit nežádoucí dřevinnou vegetaci s cílem otevřít území do všech stran a krásy. Doplňkem obnovy bude sečení a extenzivní pastva ovcí

Území je devastováno lidmi, ať už nadměrným sešlapem, odpadky nebo ničením skalních výchozů. Poměrně velké výdaje proto vynakládáme na opatření proti neukázněným návštěvníkům," uvedl manažer lokalit projektu LIFE Vilém Jurek.

Reklama

Související témata:

Doporučované