Hlavní obsah

Nesmlouvavý vůdce s vojákem na zádech. Dvě tváře Kim Čong-una

Pro Severokorejce žoviální přítel, pro zbytek světa nesmlouvavý vůdce. Dvě tváře Kim Čong-una.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Jak severokorejský vůdce skrze oficiální fotografie buduje svůj obraz? Britská televize BBC ukazuje, že jednu tvář má pro svůj lid, druhou pro zbytek světa.

Článek

Smějící se Kim, jemuž armádní důstojník skáče na záda. Rozradostněný Kim objímající své generály po jednom z četných testů balistické rakety. Severokorejská státní tisková agentura KCNA v poslední době zveřeňuje i jiné snímky než ty, které zobrazují Kim Čong-una jako neúprosného vůdce.

Fotografie však nejsou určené pro zahraniční oči. Pouze pro domácí „trh".

Britská televize BBC je podrobně rozebrala. Oslovení experti se shodli, že severokorejský vůdce skrze neformální snímky promlouvá ke svému lidu, snaží se vybudovat obraz žoviálního a uvolněného muže z lidu.

Zmiňovanou fotografii, kdy Kim Čong-unovi jeden z armádních důstojníků v radostné euforii skáče na záda, dokonce přirovnali k oslavám gólu - KLDR svůj zbrojní program bere jako sportovní klání, ve kterém chce vyhrávat.

Nově budovaný obraz Kim Čong-una je značně odlišný od toho, který si ve své době vytvářel jeho otec Kim Čong-il nebo jeho děd Kim Ir-sen.

Pro zbytek světa si ale současný severokorejský vůdce dál zachovává tvrdou, nesmlouvavou a odhodlanou tvář. Zároveň stále platí, že ke „zrádcům” režimu se chová s nesmiřitelnou krutostí.

Reklama

Doporučované