Hlavní obsah

Norsko končí s pandemií. Od soboty ruší opatření

Foto: Profimedia.cz

Norská premiérka Erna Solbergová a ministr zdravotnictví Bent Høie oznámení o ukončení pandemie doprovodili obejmutím.

Reklama

V sobotu ve čtyři odpoledne přestane v Norsku platit většina restrikcí spojených s pandemií covidu-19. Konec 561 dní platících opatření v pátek oznámila dosluhující norská premiérka Erna Solbergová.

Článek

Zrušeno bude například dosavadní pravidlo nejmenšího povoleného rozestupu jednoho metru či omezení počtu účastníků společenských akcí či jiných shromáždění. Znovu mohou otevřít noční kluby a do normálu se vrátí provoz restaurací.

„Restaurace, bary a noční kluby budou moci zůstat otevřené i po půlnoci, školy a školky se mohou vrátit do normálu a opět bude povoleno podávání rukou,“ řekl s úsměvem ministr zdravotnictví Bent Høie.

Postupně se zruší také restrikce týkající se vstupu do země. Od soboty přestávají platit veškerá omezení pro lidi přijíždějící z Evropského hospodářského prostoru, Schengenského prostoru, Británie a Švýcarska.

„Nyní můžeme žít téměř stejně jako před zásahem pandemie. Nemyslím si však, že všechno bude jako dřív. Podle mého nás koronavirus ovlivní po celý život, v dobrém i zlém. Zjistili jsme, jak jsme zranitelní a čeho můžeme dosáhnout, když stojíme spolu,“ uvedla Solbergová na páteční tiskové konferenci. „Teď nadešel čas. Teď se vrátíme k normálnímu způsobu života,“ dodala. Plnou normalizaci společenského života však několikrát odložila.

Ačkoli bude většina zbývajících opatření zrušena, pozitivně testovaní se budou muset nadále izolovat. Do karantény budou muset také neočkovaní žijící v jedné domácnosti s nakaženým jedincem. Kromě toho zůstane zachován například systém semaforů pro školy. Obce budou mít i nadále právo zavést místní omezení a rozhodovat o nošení roušek.

V Norsku klesají přírůstky nakažených i hospitalizace pacientů s covidem-19, podle premiérky však pandemie u konce není. Vyzvala všechny, kteří tak dosud neučinili, aby se nechali očkovat proti covidu-19. Podle zdravotnického úřadu FHI je plně naočkováno 84 procent dospělé populace.

Tento krok je posledním z čtyřfázového plánu na ukončení omezení uvalených na začátku pandemie. Jeho poslední fázi norská vláda několikrát odkládala kvůli občasným vlnám nákazy.

Norsko vyšlo v evropském srovnání z pandemie relativně dobře. Země s 5,4 milionu obyvatel zaznamenala bezmála 190 000 nakažených a 850 úmrtí spojených s covidem-19. Je druhou skandinávskou zemí, která ukončila pandemická opatření. Dánsko pandemii ukončilo 10. září.

Reklama

Související témata:

Doporučované