Hlavní obsah

Notebooky, ledničky a další zboží mizí z trhu. Dřív nebo později zdraží

Foto: Shutterstock.com

Ceny notebooků a dalšího příslušenství z oblasti IT rostou. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ceny elektroniky a bílé techniky zatím zdražují o jednotky procent. Do budoucna lze ale očekávat další růst. Dopad na ceny má nedostatek komponentů, čipů a výrobních kapacit v Asii.

Článek

Do Česka přichází vlna zdražování. Výrobci řeší nedostatek komponentů, zdražují materiály a navíc je celosvětový nedostatek čipů, které jsou mimo jiné nezbytnou součástí mobilních telefonů, počítačů, herních konzolí, ale i praček. Tyto faktory se pomalu začínají odrážet na finální ceně elektroniky a bílé techniky.

Do cen některých produktů se aktuálně promítají rostoucí náklady na dopravu, vysoká poptávka či zvyšující se vstupní ceny na straně výrobců. „Růst cen domácích spotřebičů a elektroniky není aktuálně nijak vysoký. Zatím to je spíše otázka jednotlivých konkrétních produktů nebo výrobců,“ říká mluvčí Alza.cz Daniela Chovancová.

Zatím jde o zdražování v řádech jednotek procent. „Na naší straně se růst projevil v cenách vybraných levnějších notebooků v cenové hladině do 13 tisíc korun, velkých domácích spotřebičů a některých kategorií malých domácích spotřebičů,“ popisuje Chovancová.

Zdražování elektroniky potvrzuje i mluvčí internetového obchodu Mall.cz Pavla Hobíková. Důvodů rostoucích cen je několik. „Cena zboží roste postupně, a to kvůli zvyšujícím se výrobním nákladům, nákladům na materiál i rostoucí ceně dopravy,“ popisuje Hobíková.

Společnost Datart se podle mluvčí Evy Kočicové snaží zvyšování cen eliminovat, aby to mělo co nejmenší dopad na zákazníka. Vyšší zdražení do budoucna však nelze vyloučit. „Ceny čipů, displejů, procesorů, grafik, ale také dopravy se výrazně zvyšují, což se časem v koncových cenách na českém trhu určitě projeví,“ uvedla Kočicová.

Například do cen bílé techniky se už nyní začíná promítat nedostatek komponentů, jako jsou kabely nebo plech. „Průměrně ceny tohoto zboží vzrostly v jednotkách procent, největší růst z této kategorie zaznamenaly některé lednice vyráběné v Číně, jejichž ceny se zvýšily až o čtvrtinu,“ popisuje Chovancová a dodává, že jejich ceny dále porostou.

Nejvíce zatím zdražují přístroje osobní péče. Cena holicích strojků, fénů nebo kulem na vlasy vzrostla téměř o deset procent. Stejný nárůst cen Alza zaznamenala také u vysavačů. „U nich je ale dán zejména tím, že zákazníci mnohem více kupují pokročilejší modely tyčových a robotických vysavačů,“ vysvětluje Chovancová.

Prodejci se však potýkají hlavně s horší dostupností zboží, a to už od konce minulého roku. Problém mají hlavně s výrobky z oblasti IT, po nichž je vysoká poptávka nejen v Česku, ale celosvětově. „V současné době řešíme výpadky u notebooků a další nezbytné periferie, jako jsou myši, tiskárny nebo monitory. Stejný problém se týká grafických karet nebo herních konzolí,“ jmenuje Hobíková.

Elektronika se do tuzemska dováží hlavně z asijských zemí, které se momentálně potýkají s nedostatkem výrobních kapacit. Výrobu elektroniky narušuje také globální nedostatek čipů, což se podle Hobíkové promítá do špatné dostupnosti notebooků a veškerého příslušenství, jako jsou monitory nebo tiskárny.

Kvůli tomu dochází k výpadkům určitého zboží na českém trhu. „Dodávky zboží přicházejí s velkým zpožděním, dokonce až ročním. Dochází tak k výpadkům některých modelů. Týká se to například notebooků, mobilních telefonů, monitorů a v poslední době zejména tiskáren,“ popisuje Kočicová.

Tyto problémy se dotýkají také všech kategorií zboží bílé techniky. „Nedostatek součástek a mikročipů se negativně projevuje na dostupnosti a ceně především myček nádobí,“ říká Hobíková.

Nedostatek čipů se podepisuje i na růstu cen zboží, za které je prodejci nakupují. „Proto jsme byli nuceni je v řádech jednotek procent zvýšit. Liší se to ale případ od případu,“ říká Chovancová. Získávat dostatek zboží je podle ní stále těžší, a tak zdražení hraje jen vedlejší roli. „Zásadnější je zboží vůbec sehnat, a tomu podřizujeme vše,“ dodává.

Zlepšení v dostupnosti zboží by podle obchodníků mělo nastat v druhé polovině roku, někteří dodavatelé však návrat k lepšímu předpokládají až v příštím roce.

Reklama

Doporučované