Hlavní obsah

Nová série pořadu Postřehy odjinud vznikla v Kolumbii

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nová série pořadu Postřehy odjinud ostravského studia České televize (ČT) má vyvrátit špatnou pověst Kolumbie. První díl veřejnoprávní televize odvysílá 26. září na programu ČT1. Pořadem bude provázet moderátor Vladimír Kroc.

Článek

ČTK to dnes řekla mluvčí ostravského studia ČT Jana Fabianová.

„Sůl i zlato, hustá džungle i natěsnané velkoměsto, křesťanské odkazy i hříšný rej karnevalu. Nová série Postřehů odjinud - Kolumbie očima Vladimíra Kroce - bude rozmanitá jako země sama,“ uvedla.

Epizody z Kolumbie se podle mluvčí pokusí vyvrátit některé stereotypy, které o této zemi v České republice přetrvávají. „Je to kráska s nezaslouženě špatnou pověstí. Snažil jsem se ji zachytit v její pestrosti a různobarevnosti. Točili jsme v Barranquille na druhém největším karnevalu po brazilském Riu, dostali jsme se k indiánům kmene Arhuacos, do rodiště G. G. Márqueze, nevyhnuli se drogové tematice. Ale v Medellínu jsme se raději věnovali Boterově dílu, Bogotu představili jako metropoli, kde se jela první oficiální městská cyklojízda na světě,“ řekl Kroc. Podle něj se v každém díle diváci dozví minimálně jednu informaci, kterou dosud neznali.

Tříčlenný štáb v jihoamerické zemi natáčel letos na přelomu února a března, využíval i dronových záběrů. „Zajímavá, i když náročná, byla cesta k posvátnému magickému kruhovému jezeru Guatavita, kde se zrodila legenda o Eldorádu. A natáčet v místech, kde se narodil, studoval, žil a psal své knihy světoznámý zakladatel magického realismu Márquez - dodnes z toho mám husí kůži,“ dodal režisér Karel Bělohlavý.

Štáb mimo jiné usiloval o audienci u indiánského kmene Arhuaků, který žije v nejvyšším kolumbijském pohoří Sierra Nevada de Santa Marta. „Nejprve jsme získali povolení úřadu ve městě Valledupar a pak cestovali po krkolomné cestě do hor. Tam se odehrála scéna jako z mayovek: zasedla rada starších se šamanem a rozhodovali, jestli nám umožní natáčení. Pět hodin seděli v kruhu, zamyšleně žvýkali koku, občas někdo něco řekl a zase půl hodiny mlčeli. Nám samozřejmě tekly nervy. Ale nakonec všechno dobře dopadlo,“ dodal.

Cyklus televizních fejetonů Postřehy odjinud přibližuje divákům atraktivní místa očima zkušených rozhlasových a televizních novinářů. Premiérové epizody z Kolumbie budou v televizi každou sobotu až do letošního posledního adventního víkendu.

Reklama

Doporučované