Hlavní obsah

Nový portál má ostravským rodičům usnadnit výběr mateřské školy i zápisy

Foto: Unsplash

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ostravský magistrát zprovoznil nový Portál předškolního vzdělávání. Rodičům má usnadnit rozhodování při výběru mateřské školy i zjednodušit květnové zápisy.

Článek

„Od září musí do mateřských škol povinně nastoupit 2778 ostravských pětiletých předškoláků,“ sdělila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Portál kromě základního přehledu všech mateřských škol na území města a jejich kontaktů obsahuje také termíny zápisů a počet míst, která budou v daném roce v jednotlivých zařízeních k dispozici.

„Město je spolu s obvody zřizovatelem 66 mateřských škol, ve kterých se předškolnímu vzdělávání aktuálně věnuje téměř 8000 dětí. A noví předškoláci nastoupí nejpozději na podzim. Jejich rodičům chceme výběr té správné školky maximálně ulehčit. Od dneška proto spouštíme nový celoměstský portál, kde jsou zveřejněny všechny potřebné informace včetně zaměření jednotlivých zařízení,“ uvedla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Portál předškolního vzdělávání pilotně pro 13 mateřských škol z centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz umožňuje rovněž generovat žádost o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání pro nadcházející školní rok. Rodič si může na portále vyplnit žádost o přijetí dítěte a následně v něm na základě přiděleného registračního čísla zjistit, jak byla vyřízena. Může si ji rovněž vytisknout nebo uložit na svůj počítač. Jednotný zápis pro tyto školky je 4. května. Žádost, včetně povinných příloh, je pak nutno podat v tento den osobně ve zvolené mateřské škole, případně ji ve stanovený termín odeslat poštou nebo elektronicky.

„Letos otestujeme v pilotním provozu zápisy do školek v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a od příštího roku možnost rozšíříme pro všech 66 zařízení na území města. Rodiče chci zároveň ujistit, že kapacity mateřských škol ve městě jsou dostačující a že volná místa jsou k dispozici i v průběhu školního roku,“ doplnila Hoffmannová.

Zápisy k předškolnímu vzdělávání se budou konat od 2. do 16. května. Konkrétní termín zápisu stanoví ředitel školy. Žádost mohou zákonní zástupci doručit do datové schránky školy, e-mailem s elektronickým podpisem zákonného zástupce, poštou nebo osobním podáním v mateřské škole. Pokud by byla žádost podána jiným způsobem, je nutné ji do pěti dnů potvrdit. K žádosti zákonný zástupce zpravidla přikládá kopii rodného listu dítěte a doklad o očkování pro děti mladší pěti let. Informace o termínu i průběhu zápisu budou uvedeny také na webových stránkách jednotlivých mateřských škol. Portál předškolního vzdělávání najdou zájemci na stránce https://ms.ostrava.cz .

Reklama

Doporučované