Hlavní obsah

O krok blíž třetí dávce? Americké razítko může posunout i Česko

Foto: SZ Michal Šula

Očkování třetí dávkou? Nejspíš brzy proběhne i v Česku, ale ne u všech.

Reklama

Americký kontrolní úřad schválil třetí dávky mRNA vakcín proti covidu-19 pro určité skupiny lidí. Může jít o signál toho, jak bude už brzy postupovat i Česko. Ani v tuzemsku odborníci nepočítají s přeočkováním pro všechny.

Článek

Ohledně pokračování vakcinace proti covidu-19 jde o první zásadní krok velkého regulačního úřadu. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil podávání třetích dávek mRNA vakcín u lidí s oslabenou imunitou.

Česko zatím čeká na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Jak ale pro Seznam Zprávy uvedl lékař a člen výboru České vakcinologické společnosti (ČVS) Daniel Dražan, krok amerického úřadu může ovlivnit i evropské a české rozhodování.

„Nevíme, kdy EMA o věci rozhodne. Krok FDA ale určitě může mít vliv. Některé země už třetí dávky pro určité skupiny plánují, některé už je daly. Myslím, že schválení FDA je určitý argument a je možné, že se někde půjde i bez rozhodnutí EMA,“ uvedl odborník.

Ani v Česku podle něj v nejbližší době nepůjde o třetí dávky očkování pro všechny skupiny obyvatel, ale pouze pro některé.

„Půjde spíše o ohrožené skupiny - podobně jako to nyní schválila FDA. Ani nejde o to, že by to byla posilovací dávka, spíše je to směřované na lidi, kterým nefungují první dvě. Posilovací dávka se bere proto, že po nějaké době imunita vyvane. Ať už v souvislosti s tím, že je nová varianta, nebo v souvislosti s tím, že už uplynula dlouhá doba po předchozích vakcínách. To by potom bylo v plošnějších schématu. Tady jde spíš o ty lidi, kteří po prvních dvou dávkách imunitu neměli,“ upřesnil Daniel Dražan.

Schválení amerického regulátora se týká například pacientů po transplantacích orgánů nebo pacientů léčených přípravky oslabujícími imunitu. Na jedné straně jsou více ohrožení infekcemi, na druhé u nich vakcína funguje s nižším účinkem.

„Týká se to lidí, kteří berou nějaké imunosupresivní léky, onkologicky nemocní, lidé s autoimunitními onemocněními, méně často lidé s vrozenými poruchami imunity. Dominují pacienti onkologičtí, revmatologičtí či transplantovaní. Je to poměrně hodně lidí,“ říká Daniel Dražan.

Úřad doplnil, že všichni ostatní plně očkovaní jsou chráněni dostatečně. Například některá hromadná testování v Česku ale poukazují na to, že protilátky významně klesají u seniorů. Upozornila na to třeba společnost Podané ruce. Podobné výsledky hlásí i Pražský domov pro osoby se zdravotním postižením Palata.

„U nás rozhodnutí stále nepadlo, ale samozřejmě se o tom i v odborných kruzích uvažuje. Schválení regulačních agentur jsou důležité a i schválení FDA je pro nás důležité - i když není legislativně validní. Budeme se podle toho částečně orientovat,“ dodal.

O stanovisko k třetím dávkám požádal už před dvěma týdny ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Žádost směřoval k ministerské Klinické skupině pod vedením náměstkyně Martiny Koziar Vašákové, ale také k České vakcinologické společnosti (ČVS), Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv nebo Mezioborové skupině pro epidemické situace (MESeS). Jasno chce mít do konce srpna.

Jak pro Seznam Zprávy už dříve potvrdil šéf ČVS a epidemiolog Roman Chlíbek, věcí se nyní odborníci intenzivně zabývají.

„Na stanovisku pracujeme a vzájemně ho v rámci výboru společnosti diskutujeme a připravujeme,“ sdělil s tím, že sám má k podávání třetích dávek kladný postoj. „Určitě se to doporučí vybraným kategoriím osob,“ uvedl.

WHO je proti

Například Izrael přeočkování nabídne lidem starším 50 let, zdravotníkům, pacientům se sníženou imunitou nebo lidem s rizikem těžkého průběhu onemocnění covid-19.

Proti překotnému podávání třetích dávek se nicméně postavila Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle jejího šéfa Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse je totiž řada zemí, ke kterým se v dostatečném množství nedostaly ani základní dávky vakcín.

Přeočkovávání je podle něj potřeba zastavit nejméně do konce letošního září, kdy by mělo být naočkováno alespoň deset procent populace ve všech zemích světa.

SÚKL k třetím dávkám

Podle mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové imunizační komise v některých státech přeočkování vakcínami proti covidu-19 doporučují. „Z pohledu lékových agentur však aktuálně není k dispozici dostatek odborných dat k tomu, aby bylo možné o třetí dávce vakcíny jednoznačně rozhodnout. Jasněji by v této věci mělo být poté, co držitelé rozhodnutí o registraci (zjednodušeně výrobci vakcín) předloží Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA) kompletní data a nastíní tak např. časové intervaly, kdy by k přeočkování jejich vakcínou mělo dojít,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

V současné době se EMA problematice přeočkování proti covidu-19 také věnuje. Aktuálně přezkoumává dosud dostupná data, aby mohla vydat doporučení pro členské státy EU. Agentura je také v komunikaci s držiteli rozhodnutí o registraci (výrobci) vakcín, kteří by v nadcházejících týdnech měli poskytnout další údaje.

„Bude-li závěrem to, že třetí dávka vakcíny je potřeba, půjde o podobný postup změny registrace, jako např. při schvalování vakcín pro dospívající. Pokud tedy doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky potvrdí svým rozhodnutím Evropská komise, bude tato změna platná ve všech členských státech,“ dodala mluvčí.

Reklama

Doporučované