Hlavní obsah

Obchodníci, které zasáhla pandemie, budou mít odklad DPH do konce roku

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ministerstvo financí posune splatnost DPH za třetí čtvrtletí a září. Konec splatnosti připadá na dnešek, ale podnikatelé, které postihla nová vládní opatření, budou mít díky posunu čas do konec roku.

Článek

Ministerstvo financí dnes posune splatnost daně z přidané hodnoty (DPH) pro podnikatele z maloobchodu a služeb, na které přímo dolehla nejnovější vládní opatření v boji s koronavirem. Splatnost DPH za třetí čtvrtletí a září, která je dnes, posune resort do konce roku. Rozhodnutí zveřejní MF dnes ve Finančním zpravodaji, informoval úřad na internetu.

Ministerstvo zároveň upozornilo na to, že pardon se nebude týkat prominutí pokuty za opožděné tvrzení daně, a proto je nutné daňové přiznání i kontrolní hlášení podat v zákonné lhůtě. Odklad splatnosti ministerstvo provede prominutím úroků za pozdě zaplacenou daň.

Vláda schválila rozšíření odkladu plateb některých daní o obory zasažené dosud všemi vyhlášenými opatřeními v boji proti šíření koronaviru na zasedání 21. října. Původně se odklad týkal oborů omezených opatřeními ze 14. října. Ministerstvo financí již dříve upozornilo, že stačí, aby podnikatelé Finanční správě zaslali oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ohledně daní, a to i e-mailem.

Vláda od čtvrtečních 06:00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Zároveň od čtvrtka do konce nouzového stavu bude uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli ve videu zveřejněném na YouTube však řekl, že pokud se nestane zázrak, vláda bude muset přitvrdit opatření proti šíření koronaviru. Znovu vyzval, aby lidé omezení dodržovali. Nynější opatření, která platí teprve od čtvrtka, mají podle něho „strašně moc“ výjimek.

Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) také varoval před dalším zpřísněním opatření proti koronaviru, pokud se v nadcházejících dnech bude počet nakažených dál zvyšovat.

Reklama

Doporučované