Hlavní obsah

Obrazy nedozírné zkázy: Obří požár mění největší mokřad světa v hořící vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Další environmentální katastrofa tohoto roku. Brazilský Pantanal, tropická oblast známá divokou přírodou, postihly nejhorší požáry za více než 47 let. Ohrožena je nejen vegetace, ale i řada živočišných druhů.

Reklama

Článek

+9

Kvůli suchu a odlesňování jsou letošní požáry ničivější než ty loňské. Přitom sezona požárů má teprve začít. Podle odborníků se tak situace v následujících týdnech může ještě zhoršit.

Situace v oblasti byla tak kritická, že vláda vyhlásila v červnu 120denní zákaz rozdělávání ohňů v Amazonii a Pantanalu. Souběžně s tím armáda zahájila i vojenskou operaci s cílem zabránit komerčnímu odlesňování, které je hlavní příčinou požárů v Brazílii.

Odborníci se shodují, že šlo jen marketingový tah současného prezidenta Jaira Bolsonara, který je dlouhodobě kritizován za to, že omezil prostředky ministerstva životního prostředí a že upřednostňuje zájmy podniků před ochranou přírody.

Jeden z největších světových mokřadů Pantanal, který se rozkládá na hranicích tří států, zasáhlo třikrát více požárů než loni. Video: AP

Douglas C. Morton, který je vedoucím laboratoře biosférických věd v Goddardově vesmírném letovém středisku NASA, uvedl pro The New York Times, že 120denní moratorium proti rozdělávání ohně bylo široce ignorováno.

„Většina požárů, které jsme v roce 2020 zaznamenali, vznikla poté, co zákaz vstoupil v platnost,“dodal Morton.

Do boje s požáry na Pantanalu se kromě hasičů zapojili i místní dobrovolníci. Kvůli hustému kouři není totiž možno hasit oheň z letadel.

„Přijali jsme volání od lidí, kteří žádali o pomoc při hašení požáru na jejich majetku, ale nemohli jsme nic dělat. Boj s lesními požáry je jako válka a každý den nás čeká další bitva,“ řekl velitel hasičů ve státě Mato Grosso Jean Oliveira.

Reklama

Související témata:

Doporučované