Hlavní obsah

Obviněn, odsouzen, očištěn. Úspěšný primátor bojoval pět let o svou čest

 

Reklama

Byla to zkonstruovaná pomsta za můj rozchod s ODS, říká Juraj Thoma v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Před deseti lety mohl Juraj Thoma věřit, že ho čeká opravdu velká politická kariéra. V roce 2006 se ve svých sedmatřiceti stal jedním z nejmladších primátorů krajského města v české historii a jeho tehdejší strana ODS prožívala časy hojnosti.

Dnes, o deset let starší a poučenější, může bývalý primátor Českých Budějovic svou kariéru hodnotit střízlivěji. Svůj post obhájil i v roce 2010, což se v tehdejších komunálních volbách známých též pod přezdívkou „masakr motorovou pilou" mnoha jeho kolegům nepodařilo. Další předpokládaná cesta vzhůru už ale nevedla.

Dnes je z Thomy zase „jen" řadový budějovický zastupitel, mnohem důležitější je pro něj ale fakt, že příštích několik let nestráví za mřížemi. Teprve letos na začátku prosince Vrchní soud s definitivní platností řekl, že Thoma nespáchal zločin a nemusí jít na pět let do vězení. „Bylo to osmého prosince, na ten den do smrti nezapomenu," říká Thoma v rozhovoru pro Seznam.

A najednou se vám změní život

Stejně jako na 20. leden 2016, kdy jej Krajský soud v Budějovicích poslal na pět let do vězení za „zneužití pravomocí veřejného činitele", protože jako primátor v roce 2010 podepsal dodatek ke smlouvě na IT služby s firmou BitServis. Podle krajských soudců to nesměl udělat bez souhlasu městské rady. A navíc prý způsobil škodu 12,5 milionu korun.

„Byl to pocit absolutního zmaru a absolutního ponížení," vzpomíná Thoma. „Absolutně vám to změní život. A nejhorší na tom je, že samozřejmě víte, že to nemá racionální jádro. Firma, o kterou běží v celém sporu, pro město pracovala dlouhá léta předtím, než já jsem se vůbec dostal do veřejné volené a placené funkce, a stále v tom pokračuje."

Poprvé byl Thoma obviněn na podzim 2012. Primátorem byl tehdy už šest let. S krátkou přestávkou, která - jak je přesvědčen - hrála v celém příběhu podstatnou roli. V roce 2010, několik měsíců před komunálními volbami, se dramaticky rozešel s ODS. Rychle založil hnutí Občané pro Budějovice a v říjnovém hlasování s 26 procenty volby suverénně vyhrál. ODS, kdysi skoro jistý budějovický vítěz, zůstala o 12 procentních bodů zpět.

A Juraj Thoma je přesvědčen, že tady někde začaly jeho problémy.

Vykonstruovaný projekt

„Je to celé velmi umně vykonstruovaný příběh, já jsem používal dokonce výraz projekt, protože o nic jiného nešlo - než o vytvoření projektu, který měl člověka diskreditovat," tvrdí Thoma dnes. A rovnou ukazuje prstem na ty, kteří měli za „projektem" stát. „Jsem přesvědčen, že to byly struktury, které stály v pozadí ODS a které hýbaly ODS."

A tady se už nelze vyhnout konkrétnímu jménu, které také Thoma bez rozpaků vyslovuje:  „Celé to začalo tím, že jsem odvolal tajemníka úřadu, který byl pod ochranou pana Pavla Dlouhého, místostarosty města Hluboká, jinak to šedé eminence ODS," tvrdí Thoma.

Pavel Dlouhý, přezdívaný též „kníže z Hluboké", je všeobecně známá postava jihočeské i celostátní politiky. Karel Schwarzenberg dokonce kdysi požádal někdejšího předsedu ODS Petra Nečase, jestli by mu nemohl představit člověka, který dokázal v kraji shromáždit za 20 let víc majetku než jeho rod za několik staletí.

Pavla Dlouhého se nepodařilo kontaktovat, další členové budějovické ODS se ale proti Thomovým slovům ohrazují: „Vím, že Juraj ten případ popisuje jako důsledek svého rozchodu s ODS, ale není k tomu racionální důvod," říká někdejší první místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba. „Rozhodně jsme žádné šetření neiniciovali, to přece byla věc policie. Soud teď pravomocně rozhodl, a každému nezbývá nic jiného, než to vzít na vědomí."

Audience U Huberta

Dlouhého vliv ovšem poznal Thoma, po léta disciplinovaný člen ODS, mnohem dřív, než začal jeho případ. Když v roce 2002 poprvé stanul v čele budějovické komunální kandidátky ODS, neobešlo se to bez povinné audience u Dlouhého v restauraci U Huberta na Hluboké.

„Obecně bylo zažito, že se tam lidi nějak ukáží," popisuje Thoma někdejší vnitrostranické mechanismy ODS. „Jan Zahradník, kterého jsem si velmi vážil, protože je to výborný a úspěšný politik ODS na pozici hejtmana, dlouholetý člen městského zastupitelstva, vlivná figura v ODS, řekl: Pojďme se tam podívat, půjdeme si tam popovídat, představím tě, je to důležitý člověk, je dobře, abyste o sobě věděli. Tak jsem šel, neviděl jsem v tom nic úplně dramatického."

Zahradník už před několika lety vysvětloval Respektu, že Thomu přivedl za Dlouhým proto, aby se potenciální budějovický primátor seznámil s předsedou místní okresní agrární komory.

Dejte mi čas uspořádat si život

Thomovi je dnes 47 let. A s očišťujícím rozsudkem soudu se může znovu naplno vrhnout do politiky. Na předvolebním přestupovém trhu by se jistě stal žádaným zbožím a přetržená kariéra by znova mohla zamířit směrem vzhůru.

„Samozřejmě, že nějaký příběh se do voleb vždycky hodí," ví dobře bývalý primátor. „Takže nějaké telefonáty byly, ale opravdu to, co říkám tady, říkám i těm, kdo volá. A není to tak, že by volal každou půlhodinu někdo. To zas takhle to nefunguje. Dejte mi čas, ať si uspořádám svůj život. Já jsem teď v úplně jiné situaci, než jsem byl po celých šest let. To si nedovedete představit, jak to člověka změní."

Reklama

Doporučované