Hlavní obsah

Očkovat se chce už 65 procent lidí, tvrdí Blatný. Zdroj však nedoložil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný na jedné z vládních tiskových konferencí.

Reklama

Premiér a ministr zdravotnictví od úterý operují s průzkumem veřejného mínění, podle kterého má zájem o očkování proti covidu už 65 procent Čechů. Odkud čerpali, ale ani jeden z nich nedokázal doložit.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví si v polovině loňského prosince nechalo vypracovat průzkum veřejného mínění, podle nějž má zájem o očkování proti covidu 39 procent lidí. Průzkum pro něj zpracovávala agentura STEM.

V úterý přišli premiér a ministr zdravotnictví s informací, že dnes má o očkování zájem už 65 procent populace. Kde k takovému číslu přišli, neřekli.

Výzkumníci STEM o žádném dalším průzkumu nevědí. „Nevím o tom, že by v poslední době někdo podobný výzkum dělal. Naše agentura ho pro Ministerstvo zdravotnictví určitě nezpracovávala,“ uvedl Martin Buchtík z agentury STEM, který pracoval na zatím jediném podobném průzkumu pro ministerstvo.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) o 65 procentech ochotných se nechat očkovat hovořili nezávisle na sobě v úterý odpoledne. „Nálada ve společnosti se mění. Ještě nedávno to bylo 40 procent lidí, kteří se chtějí nechat očkovat, dnes je to dokonce 65 procent. Zájem o vakcínu je velký,“ tvrdil Andrej Babiš na odpoledním veřejném slyšení k petici Blanický manifest.

Ve stejnou dobu informaci zopakoval i ministr Blatný, a to na tiskové konferenci k úpravám protiepidemického systému PES. „Potěšitelnou zprávou je, že podle některých průzkumů z tohoto týdne se zvyšuje počet osob, které se chtějí nechat očkovat. Zatímco před Vánoci se často hovořilo o 40, 45 procentech, tak poslední data z některých průzkumů ukazují na ochotu očkovat se u 65 procent populace,“ řekl novinářům.

Pětašedesáti procenty oba operovali i na dopoledním zasedání Asociace krajů, na kterém s hejtmany probírali detaily očkovací strategie. Že by si však průzkum nechala zpracovat asociace, hejtmani odmítli.

„My žádný průzkum nedělali,“ uvedl jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Na dotaz, jestli ministr Blatný o průzkumu hovořil, uvedl, že ano, ale že „neví, kde to vzali“. Detaily neznali ani ostatní. „To je nějaký průzkum, o kterém mluvil Andrej Babiš. Neřekl nic víc, jen tuto informaci,“ dodal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Seznam Zprávy se proto obrátily přímo na premiéra a na tiskové oddělení Ministerstva zdravotnictví. Babiš na otázku, z jakého průzkumu čerpá, nereagoval. Mluvčí resortu zdravotnictví Barbora Peterová uvedla, že nešlo o jejich průzkum. „Bylo to z nějakého menšího, který vyšel veřejně v českých médiích,“ řekla.

„Spíš klesá"

Redakce Seznam Zpráv však v mediálních archivech žádnou takovou zprávu z tohoto týdne nenašla. Spíš naopak. Například Studio 6 České televize v úterý ráno přineslo informaci, že „zájem Čechů o vakcinaci spíš klesá“.

Regionální média přinesla informace o průzkumech zájmu o očkování mezi klienty domovů pro seniory. Jedno z médií pak citovalo tři týdny starý průzkum sociologa Daniela Prokopa, který uvedl, že „ochota nechat se zdarma naočkovat se v čase spíše snížila z 56 na 50 procent“.

Reklama

Doporučované