Hlavní obsah

Od pondělí je možné žádat o nové kompenzace. Týkají se obchodů i kadeřníků

Foto: vlada.cz

Začíná nový program – 400 korun za den na zaměstnance dostanou i kadeřnice nebo fitness centra.

Reklama

Obchody uzavřené od října budou moci od pondělka žádat o kompenzace na zaměstnance. Nový program má pomoci nejen gastru, ale všem obchodům od papírnictví až po fitness centra. Pokračuje také program pomoci s úhradou nájmu.

Článek

Startují dva nové programy na pomoc podnikatelům poškozeným uzavírkami z října: COVID - Gastro - Uzavřené Provozovny a COVID - Nájemné 3.

Oba podle ministra průmyslu Karla Havlíčka zasáhnou dohromady přes sto tisíc podnikatelů. Nově bude moci vedle restauratérů od pondělka žádat o kompenzace veškerý maloobchod a také osobní, vzdělávací a rekreační služby.

V principu tito podnikatelé, kam spadají nově také třeba uzavřená kadeřnictví, papírnictví, hračkářství nebo fitness centra a bazény, získávají nárok na kompenzace 400 korun za den na zaměstnance nebo spolupracující OSVČ.

To znamená, že prodejna s deseti zaměstnanci má nárok na 4 000 korun na den a 120 tisíc korun na měsíc. Pomoc se vztahuje na prodejny uzavřené od 9. října do 10. ledna. Nevztahuje se však na takzvané „dohodáře“, tedy ty, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Čerpat je možné také kompenzace na spolupracujícího manžela či manželku.

„Oba programy zasáhnou desítky až stovky tisíc zaměstnanců. Program COVID - Nájemné 2 čítal 42 tisíc výzev, trojka zasáhne víc subjektů. Ještě masivnější bude program COVID - Gastro - Uzavřené provozovny, kde se může jednat o statisíce podnikatelů. Jsou to zcela zásadní programy pro podporu podnikatelského sektoru,“ řekl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Pokračuje také program, který pomáhá podnikatelům hradit výdaje na nájemné. V posledním kvartále – tedy v měsících říjen až prosinec – stát vypomůže úhradou 50 procent nájemného.

Zahrnuty budou také otevřené provozy s propadem tržeb za čtvrtý kvartál alespoň 66 procent. Posuzovat se nebude spřízněnost osob. Nájemce a pronajímatel ale nesmí být totožná osoba.

Reklama

Doporučované