Hlavní obsah

Odbory hlásí dohodnuto: sestry a lékaři dostanou přidáno 1 400 korun

Foto: Getty Images

Zdravotní sestry dostanou přidáno v příštím roce 1 400 korun (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

O šest procent by měly od příštího roku vzrůst platy lékařů a sester a o pevných 1 400 korun u ostatního zdravotního a nezdravotního personálu. Oznámily to odbory, ministerstvo ale dohodu zatím nepotvrdilo.

Článek

Na pondělní ranní poradě odborů a zástupců ministerstva zdravotnictví mělo dojít k finální dohodě na růstu platů zdravotníků v příštím roce.

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové má výsledek vypadat takto: sestrám a lékařům se zvýší platové tarify o šest procent, ostatním zdravotníkům a nezdravotníkům o 1 400 korun.

„Je to proto, že 1 400 korun je třeba pro sanitáře reálně větší navýšení než šest procent,“ vysvětluje Dagmar Žitníková.

Redakce Seznam Zpráv se pokoušela získat reakci od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) i od tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Resort ovšem zatím dohodu nepotvrdil.

„Omlouvám se, ale nyní se k výsledkům jednání nebudeme vyjadřovat. V současné době odborné skupiny na ministerstvu zdravotnictví počítají, jaké dopady budou mít závěry dnešního jednání do úhradové vyhlášky,“ reagoval pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Daniel Köppl.

Odbory přitom ještě minulý týden trvaly na růstu o tři tisíce korun a u lékařů o 10 procent. Výsledek teď Dagmar Žitníková komentuje jako „maximum možného“. „Jednalo se o to, v jaké kondici budou zdravotní pojišťovny a aby se nerozdělilo ze zdravotního pojištění více peněz, než se vybere a než dá stát,“ dodává předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Součástí dohody má podle Žitníkové být i to, že navýšení úhrad nepůjde jen do nemocnic, ale i do všech segmentů zdravotnictví, takže budou moci i třeba praktičtí lékaři nebo ambulantní specialisté zvýšit platy svým sestrám, stejně tak i dopravní zdravotní služby.

„Všem těmto segmentům se navyšují úhrady z původně plánovaných čtyř procent na sedm procent,“ popisuje Žitníková.

Odbory o platech zdravotníků jednaly už během minulého pondělí, kdy k výsledné dohodě nedospěly. Vláda ovšem minulé pondělí schválila plošné nevýšení platu státních zaměstnanců o 1 400 korun.

Reklama

Doporučované