Hlavní obsah
Online

Zdravotníci dostanou vouchery do lázní v hodnotě 8000 korun

Foto: Shutterstock/Aleks Gudenko

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- U šesti rodinných příslušníků z Opavska a jejich známého je podezření na mutovaný koronavirus, vzorky se nyní testují v Praze. Rodina se nakazila během oslavy, v karanténě je kvůli tomu 25 lidí.

- Zdravotníci z nemocnic budou mít nárok na vouchery do lázní v hodnotě 8000 korun, čerpat je mohou do konce roku.

- Data Ministerstva zdravotnictví ukazují, že testy v úterý odhalily 1673 nových nakažených, to je o téměř 750 méně než před týdnem. Reprodukční číslo kleslo ve středu na hodnotu 0,78. V úterý to bylo 0,81. Údaj, který popisuje rychlost šíření nákazy, osciluje kolem hodnoty 0,8 už přes týden.

- Festival Pražské jaro dnes ve Smetanově síni Obecního domu v Praze za přítomnosti publika tradičně otevře Má vlast Bedřicha Smetany v podání orchestru Collegium 1704. Pilotní projekt Ministerstva kultury za přísných opatření proti šíření pandemie covidu-19 dále umožní přítomnost až 300 posluchačů na repríze zahajovacího koncertu 13. května, Debutu Pražského jara 26. května a závěrečném koncertu 3. června. Jaký je plán pro rozvolnění kultury, čtěte ZDE.

- Česko se připravuje na další vlnu rozvolnění. Přehledný harmonogram ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Pražské jaro otevřela výjimečně před publikem Má vlast

    Festival Pražské jaro dnes ve Smetanově síni Obecního domu v Praze tradičně otevřela Má vlast Bedřicha Smetany, tentokrát v podání souboru Collegium 1704. V koncertní síni mohli být dnes výjimečně přítomni diváci, protože koncert je součástí pilotního projektu ministerstva kultury, který má ukázat cestu k návratu diváků na kulturní akce. Stát zřejmě povolí omezenou účast diváků na vnitřních kulturních akcích až 24. května. Loňský ročník se kvůli opatřením proti šíření koronaviru konal jen on-line. Pražské jaro ve svém aktualizovaném programu 76. ročníku nabízí 23 koncertů, které se konají ode dneška do 3. června. Průvodcem přenosu koncertů je herec Jan Budař.

  • V restauracích by kontrolu testů mohla nahradit vývěska

    V restauracích by mohlo podle zástupců oboru místo kontroly negativních testů na koronavirus stačit vyvěsit sdělení, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky stanovené Ministerstvem zdravotnictví. Odpovědnost by tak nepadla na provozovatele stravovacích podniků, nesli by ji zákazníci. Zástupci gastronomie to dnes domluvili s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou, řekl ČTK za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Luboš Kastner.

  • Protiepidemická opatření státu hodnotí jako přiměřená dvě pětiny lidí

    Opatření státu proti šíření koronaviru považuje 43 procent lidí za přiměřená, podle více než třetiny jsou nedostatečná a 13 procent občanů je vnímá jako přehnaná. Z výsledků dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že oproti únoru se hodnocení opatření významně nezměnilo. Zůstává ale dál výrazně horší než loni v prosinci, kdy za přiměřená označilo vládní opatření 61 procent respondentů.

  • Arenbergerův poradní tým se zatím nesešel, Babiš o něm neví

    Nákup a distribuci vakcín proti covidu-19 bude i nadále koordinovat Kateřina Baťhová, ačkoli ještě před pár dny uváděla, že ve funkci končí. Naopak osud poradního týmu, který avizoval ministr Petr Arenberger, je nejasný.

    Více v následujícím článku

  • Maláčová je pro vypnutí programu Antivirus

    Ministryně práce je pro ukončení programu Antivirus, z něhož stát vyplácí příspěvky na mzdy. Při dalším rozvolňování a příznivém epidemickém vývoji v Česku by už kabinetu nechtěla navrhovat další prodlužování, uvedla Maláčová. O prodloužení rozhodovala vláda naposledy před necelým měsícem, program tehdy protáhla do konce května. Odbory a zaměstnavatelé požadovali vyplácení podpor firmám do konce června. Vláda by o programu podle Maláčové mohla jednat za dva týdny.

  • Plzeň odpustí restauratérům poplatek za předzahrádky

    Největší plzeňský městský obvod odpustí restauracím, hospodám a barům poplatky za předzahrádky a platby za zábory před obchody nebo na řemeslných či farmářských trzích. Schválila to rada obvodu Plzeň 3, který zahrnuje celé centrum, kde je nejvíce venkovních teras ve městě.

  • Hospodští vyzvali ministerstvo, aby dalo jasný návod na kontrolování hostů

    Asociace malých a středních podniků a živnostníků a Český gastronomický institut vyzvaly ministerstvo zdravotnictví, aby vydalo podrobné instrukce, jak mají restauratéři kontrolovat doklady o testech či očkování u hostů. Upozornili, že gastronomie se od dalších služeb, kde byla tato podmínka stanovena, liší. Neregistrují zákazníky, ani se nejedná o službu, kde se jeden obsluhující věnuje jen jednomu zákazníkovi.

  • Ředitel Waldorfské školy se kvůli odvolání soudí

    Právní zástupce už podal žalobu, uvedl bývalý ředitel Waldorfské školy v Semilech Ivan Semecký, který umožnil chodit do školy i dětem, jejichž rodiče odmítli testování. Ve třídách děti nemusely nosit na obličeji roušky. Bývalý ředitel porušil vládní nařízení, a 20. dubna ho proto radní odvolali. Školu zatím vede jeho zástupkyně, radnice už vypsala konkurz na nového ředitele školy, nastoupit by měl v polovině června.

  • Praha 7 bude testovat školáky výhradně PCR testy

    Nově budou od pondělí 17. května testovány pouze jednou za 14 dní, nikoliv vícekrát jako to bylo dosud. PCR testování ve školách prosazuje rovněž vedení magistrátu, který koupil PCR testy pro žáky víceletých gymnázií. V uplynulých měsících PCR testování v pilotních programech zkoušelo několik pražských radnic včetně sedmé městské části.

  • Arenberger: Hostinský nemůže hosta bez testu vyhodit, nemusí ho ale obsloužit

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) uvedl, že věří, že restauratér a host se ohledně kontroly testů na koronavirus dohodnou. Zákazníka provozovatel stravovacího zařízení nemůže vyhodit, ale nemusí ho třeba obsloužit, uvedl ministr. V mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví se píše, že pokud se host testem, očkováním nebo protilátkami neprokáže, restauratér mu neumožní vstup na zahrádku.

  • Zdravotníci dostanou vouchery do lázní za 8 000 korun

    Zdravotníci z nemocnic budou mít nárok na vouchery do lázní v hodnotě 8 000 korun. Může je využít zhruba 120 000 lidí, čerpat je mohou do konce roku.

  • Firma Targo Promotion dnes dodá 300 000 antigenních testů pro školy

    Zbylých 2,5 milionu obdrží ministerstvo školství podle smlouvy v pondělí. Zakázku na testy vyhrála firma Targo Promotion, která dodává testy od čínského výrobce Sejoy. Jde o neinvazivní testy s odběrem z přední části nosu. Testy z této dodávky budou podle MŠMT poskytnuty jednotlivým školám ve dvou distribucích. Podobně jako v předchozích dodávkách to bude prostřednictvím hasičů, kraje a hlavního města Prahy.

  • Ústí dá Modernu praktikům, musí si pro ni ale zajet s termotaškou

    Ústecký kraj praktikům nabídl Modernu z vlastních zásob, nedostatek vakcín totiž brzdí očkování u praktiků. „Dnes mi krajský koordinátor pro očkování Petr Severa nabídl ne úplně malé množství Moderny ze zásob, které už kraj nepotřebuje,“ uvedl předseda praktických lékařů v kraji Roman Houska. „Má to jediný zádrhel – lékaři si musí pro vakcínu dojet do lékárny do Mostu nebo Ústí nad Labem, kraj není schopen to rozvést po lékařích. Informaci dáme kolegům, uvidíme, jaká bude ochota převézt si vakcínu v nějaké termotašce do ordinace,“ uvedl Houska. Ještě tento týden může 70 lékařů dostat po sto dávkách a následující týden dalších sto lékařů.

  • Olomouc obnoví provoz školních autobusů

    Dopravní podnik města Olomouce v pondělí obnoví provoz posilových spojů na autobusových linkách, které využívají děti pro cestu do škol a zpět do svých domovů. Provoz autobusů a tramvají byl v Olomouci omezen v zimních měsících po uzavření škol, do jejichž lavic nyní opět začali usedat školáci.

  • Organizátoři táborů pro děti chtějí volnější podmínky

    Otestování účastníků by podle České rady dětí a mládeže a jejích členských organizací mělo umožnit zvýšení povoleného počtu účastníků ze 100 na 200 nebo to, aby se děti mohly účastnit i přípravy stravy a úklidu tábora, což bylo loni zakázané. Zároveň by se podle nich mohla odstranit podmínka časového odstupu mezi jednotlivými turnusy tábora a vyčlenění sociálního zařízení pro personál kuchyně. Loni musel být areál mezi turnusy osm hodin prázdný a kuchaři museli mít samostatné hygienické zázemí.

  • Virolog Plevka: Dvě třetiny Čechů jsou nyní proti covidu imunní

    Virolog Pavel Plevka z institutu CEITEC odhaduje, že přibližně 64 procent Čechů je nyní vůči dosavadním mutacím koronaviru rezistentní buď kvůli prodělané nemoci, nebo díky očkování. Řekl to na konferenci Science for Society. Potenciální hrozbou však zůstávají nové sérotypy viru, které by se mohly vyhnout imunitě. Existuje riziko, že vzniknou v zemích s masivním šířením viru, jako je nyní například Indie. Česko podle Plevky v minulosti opakovaně selhalo ve snaze zamezit šíření nových mutací na svém území.

  • Praktici v Moravskoslezském kraji dostanou nově i Modernu

    Týdně by do ordinací mohlo směřovat minimálně 5 000 vakcín Moderna, očkování u praktických lékařů by tak mělo zrychlit.

  • Baťhová má pokračovat jako národní koordinátorka očkování

    Funkce národního koordinátora očkování nezanikne, uvedl Radiožurnál. Bude ji dál zastávat Kateřina Baťhová, která přitom na začátku dubna avizovala svůj odchod po konci ministra zdravotnictví Jana Blatného. Baťhová navíc pro Seznam Zprávy řekla, že agendu už předává hlavní hygieničce. Pracovní skupina pro očkování, kterou od svého nástupu avizoval nový ministr Petr Arenberger (za ANO), bude nakonec jen poradním orgánem. Poprvé se měla sejít dnes, Radiožurnál ale dnes uvedl, že jednání bylo zrušeno.

Reklama