Hlavní obsah

Odmítl obsloužit Zemana, teď demonstruje proti Babišovi. Hoteliér z Krkonoš nevynechal jedinou akci

Odmítl obsloužit Zemana, teď demonstruje proti Babišovi. Hoteliér z Krkonoš nevynechal jedinou akci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér by měl naslouchat tomu, co mu lidé, kteří jdou do ulic, chtějí říct, myslí si krkonošský hoteliér Ondřej Palla. Před šesti lety se „proslavil“ tím, že odmítl pohostit delegaci tehdy novopečeného prezidenta Miloše Zemana. Občansky aktivní směrem k politice stále zůstává. I proto pojede s rodinou podpořit demonstranty na Letnou. Ostatně rodina Pallova nechyběla ještě na žádném z pražských protestů.

Článek

V srpnu 2013 byl penzion Modřín ve Velké Úpě u Pece pod Sněžkou asi nejslavnějším krkonošským hotelem. Obec majitelům nabídla možnost uspořádat hostinu pro prezidenta Miloše Zemana a jeho suitu, která se zúčastnila tradiční Svatovavřinecké pouti na Sněžku. Majitelé to odmítli s odůvodněním, že nesouhlasí s názory tehdy novopečeného prezidenta.

Zeman se tehdy pouti zúčastnil poprvé a naposledy, když ho poté, co se na vrchol nejvyšší české hory nechal vyvézt autem Horské služby, někteří poutníci vypískali.

Pro manžele Ondřeje a Agnieszku Pallovy, kteří penzion Modřín provozují, mělo vyjádření nesouhlasu se Zemanem dokonce dohru: V jejich penzionu si postupně začali podávat dveře kontroloři z různých úřadů. Pallovy to ale neodradilo a svůj občanský postoj vyjadřují i nadále. V minulosti na most v Horním Maršově po cestě do Velké Úpy vyvěsili například bilboard s podobiznami Václava Havla a dalajlámy, který později vyměnili za bilboard se vzkazem: „Stydím se za svého prezidenta“.

Nyní pravidelně každé druhé úterý vyrážejí do Prahy protestovat proti Marii Benešové a Andreji Babišovi. „Je to občanská angažovanost, která by měla být v každé společnosti, pokud nejsme daleko na východě. Není to žádné hrdinství, ale normální postoj,“ říká Palla a dodává, že mu nikdy nešlo o konfrontaci, ale spíš o diskuzi, kterou se snažil vyvolat. S názorovými oponenty prý diskutuje velmi rád, například s ruskými hosty. Loni před druhým kolem prezidentské volby dokonce nabízel, že v jejich penzionu by se mohla odehrát diskuze kandidátů v druhém kole.

Po veřejných vystoupeních proti Miloši Zemanovi se však na jeho hlavu snesla velká snůška kritiky a někdy i sprostoty od prezidentových fanoušků, které by mnozí lidé nezvládli. Palla je však hází za hlavu a ještě je i vtipně glosuje. „Radikalizace společnosti tu je. V momentě, kdy uděláme nějaké prohlášení, například i tento rozhovor, tak čekám, že zahltí náš web a budou tam zase o nás psát nějaké hezké informace. Ale to je úplně normální, protože při možnostech internetu se za to lidi vždycky schovají. A když čtu komentáře na sítích pana premiéra, a to je teď vzkaz pro něj, myslím si, že by bylo dobré, kdyby ti lidé na jeho Facebooku byli praví a ne ‚fejkoví’,“ naráží Palla na některé Babišovy facebookové fanoušky.

S manželkou a dospělými dětmi se chystá i na Letnou tuto neděli. „Demonstrace původně byly v úterý, což nám víc vyhovovalo, protože teď máme mezisezonu a pracujeme především o víkendu. V neděli tak budeme muset zrychlit, abychom to stihli. Být na velkém koncertě, kde se sejde 120 tisíc lidí, to za to stojí. Žádné jiné povinnosti nad tím nemohou převážit. Na tom se shodneme celá rodina i naši přátelé,“ říká hoteliér.

Jedním dechem ale dodává, že se mu příliš nezamlouvá neustále počítání demonstrantů na náměstích. „Pořád se skloňuje, že organizátoři chtějí překonat nějaké číslo a tím to bude slavné. To ale není podstatné. I když se sejde málo lidí, je to důležité,“ říká.

Důležité podle něj je, aby premiér lidem, kteří proti němu demonstrují, naslouchal. „Je to člověk, který má problém, co se týče jeho vztahu k majetku. I když to v uvozovkách někam převedl, po nějaké době se mu zase vrátí zpátky. Je pravda, že není zatím v takové situaci, že by byl přímo obžalován, ale je to jen otázka času a dneska i všechny problémy, které jsou kolem dotací EU, celkem jasně popisují situaci. Když říká, že je to komplot, tak si myslím, že to správně není a měl by možná naslouchat tomu, co mu lidé, kteří jdou do ulic, chtějí říct.“

Případ Andreje Babiše a jeho vliv na současnou politickou kulturu v Česku si sám pro sebe vztahuje i na situaci v obci, kde léta žije a podniká. Kvůli podezření z dotačních machinací tam nedávno zasahovala kriminálka a starosta Pece pod Sněžkou, pod kterou Velká Úpa spadá, skončil s obviněním na krku.

Podle Pally rozjel Andrej Babiš kampaň proti podnikatelům, kteří měli údajné problémy s DPH. Svůj názor pak demonstruje na konkrétním případu.

„Víme o několika firmách, na které se zakleklo a které v tu chvíli zkrachovaly, ale teď se vysoudily zpátky a dostanou zpět majetek a odškodnění. Stejná situace probíhá v našem městě. Velice silně se tady jde po našich zastupitelích, panu starostovi, řediteli KRNAPu, vedoucí stavebního úřadu. Je to taková zhrzená protistrana, která není nikdy schopná vyhrát volby. Možná by si pan premiér mohl vzít příklad z toho, že když je jen podezření na korupci a pak přijede kriminálka, je u toho televize, pracovní den, starostu vytáhnou, nasadí mu želízka a odvezou antonem na kriminálku. Jakým způsobem tenhle člověk má žít mezi 450 občany a vysvětlovat, že je to ‚fejková’ záležitost. Ty lidi znám osobně léta a vím, že jsou to z 99 procent podvrhy, nicméně starosta dneska je v takové situaci, že je dehonestovaný,“ popisuje.

Reklama

Doporučované