Hlavní obsah

Pusťte si novou podobu české státní hymny, jak ji navrhují olympionici

Český olympijský výbor představil několik návrhů na novou verzi státní hymny.Video: Směna, Seznam Zprávy

 

Reklama

Píseň Kde domov můj, která je českou státní hymnou, se dočkala nových verzí provedení. Inicioval je Český olympijský výbor.

Článek

Na tiskové konferenci v budově Českého rozhlasu na pražských Vinohradech odprezentoval dnes Český olympijský výbor nové verze české státní hymny.

Spojení mezi písní Kde domov můj a českým sportem je nasnadě, hymna se hrává kupříkladu na olympijských hrách či šampionátech při vyhlašování vítězů. Nedávno na olympiádě v Jižní Koreji si její tóny hned dvakrát vyslechla Ester Ledecká.

Sportovci touží mimo jiné po tom, aby hymna zněla bojovněji. „Když před utkáním zpívají svoji hymnu třeba Poláci, tak burácí celý stadion,“ podotýká Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. Česká hymna ve své stávající podobě podle něj tolik nevyburcuje.

Olympijský výbor proto oslovil skladatele Miloše Boka. Ten připravil několik nových verzí státní hymny. Zpívané i orchestrální, kratší i delší, s jednou či dvěma slokami. „Těmi našimi návrhy chceme otevřít diskusi,“ říká Kejval.

Pozoruhodné je, že se stejným nápadem, tedy inovací české státní hymny, přišla loni v prosinci i Česká unie sportu. Její předseda Miroslav Jansta navrhuje, aby se vedle obvyklé první sloky hrávala i druhá, méně známá sloka původní skladby, s výrazně bojovnějším vyzněním.

„Jsem moc rád, že se Jiří Kejval připojil k aktivitě České unie sportu prodloužit hymnu pro ceremoniální účely. Na naši verzi prodloužené hymny máme od všech pozitivní ohlasy,” podotkl nedávno Jansta.

Různé verze hymny lze přehrát na webu Českého olympijského výboru.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Video: Novou verzi hymny nenavrhuje jen ČOV, ale i ČUS. Která verze se nakonec prosadí?

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované