Hlavní obsah

První máj on-line: Strany se přetlačovaly o budoucnost vlády, v Brně se poprali

ANO si na poslední chvíli svolalo své příznivce na loď v Praze. A Babiš si na dálku povídal se Sobotkou.

 

Reklama

Reportéři Seznamu sledují 1. máj, kterým v Česku zvolna začala kampaň na parlamentní volby.

Článek

16:05 - V Brně při potyčkách mezi příznivci krajní pravice a antifašisty létaly kameny i petardy. Odpůrci extremistů se snaží pochod blokovat, vytlačují je desítky těžkooděnců. Někteří jedou v dodávkách, jiní na koních, většina jde pěšky. Policie zadržela několik lidí. Situaci sleduje ze vzduchu policejní vrtulník.

15:13 - Reportér Seznamu pokračuje s pochodem „proti islamizaci" směrem na náměstí Jana Palacha. Součástí protestu byla podpisová akce na podporu kandidatury současného prezidenta Miloše Zemana i v druhém volebním období.

15:11 - Ve dvě hodiny odpoledne se na náměstí Svobody v Brně sešly asi dvě stovky příznivců krajní pravice k prvomájovému pochodu. Dorazilo ještě více jejich odpůrců, kteří si přichystali taneční vystoupení nebo bubnování na bubny. Antifašisté umístili na brněnský časostroj plakát s nápisem „Co je absurdnější než tolerovat netoleranci", který jim členové krajní pravice strhli a několikrát prořízli nožem.

15:06 - Na náplavce u Vltavy se sešli příznivci ANO. Shromáždění se koná u lodě Nepomuk. Ministr financí Andrej Babiš promluvil o současné situaci ve vládě. „Jako jediný politik jsem zveřejnil daňové přiznání za dvacet let. Já vůbec nechápu, co ode mě pan premiér chce. Vůbec se mnou nemluví, je to velice zvláštní způsob komunikace.”

14:37 - Reportér Seznamu je na Letné, kde začíná pochod „proti islamizaci".

Pochod „proti islamizaci" sleduje na místě náš reportér Jaroslav Gavenda.

14:27 - Pochod „proti islamizaci" vyrazil z Letné, skupinka lidí chce projít centrem Prahy.

14:23 - Proti krajně pravicové Národní frontě (NF) demonstrují lidé po celé Francii, uvádějí tamní média. Kandidátka NF Marine Le Penová se dostala do druhého kola prezidentských voleb. Deník Le Monde píše, že tisíce lidí se sešly v Paříži, Marseille, Nantes i Lille.

14:19 - V Athénách tradičně demonstrují příznivci levice (obrázek dorazil od uživatele webu Seznam Zprávy - pozn. red.).

V řeckých Athénách probíhají demonstrace komunistů.

13:38 - Na pařížském náměstí Stalingrad protestovalo asi 200 lidí z řad Francouzské demokratické konfederace (CFDT), stoupenců LGBT (Práva sexuálních menšin) a také obhájci ženských práv. Společně vyzvali, aby lidé ve druhém kole prezidentských voleb, které se koná v neděli 7. května, nehlasovali pro Marine Le Penovou.

13:30 - V Petrohradu na prvomájové akci zatkli několik aktivistů, kteří demonstrovali za práva homosexuálů. Reagovali na článek o pronásledování homosexuálů v autonomním Čečensku, který v dubnu zveřejnil ruský opoziční list Novaja gazeta.

12:51 - V jednu hodinu odpoledne začnou v Praze další setkání politiků s občany. Na Střeleckém ostrově bude ČSSD, v Riegrových sadech Svobodní a na Petříně ODS.

12:48 - Proti imperialistům. Na komunistické oslavy se přišli podívat i jejich odpůrci s americkými vlajkami. Generální tajemník Jakeš se neudržel a pustil se s nimi do debaty. 

"Svět vraždili Američané!" míní poslední totalitní lídr Milouš Jakeš.

12:41 - Desítky tisíc lidí chtějí v USA vyjít do ulic na protest proti Donaldu Trumpovi a jeho zásahům proti ilegálním imigrantům. Shromáždění pod názvem „Den bez imigrantů” jsou naplánovaná od New Yorku až po Seattle a Los Angeles.

12:31 - Rudé náměstí. V Moskvě se sešly na oslavy svátku práce tradiční davy.

12:22 - Komunisté si věří. Jak vidí Jakeš, poslední totalitní komunistický lídr a jeho novodobá nástupkyně Semelová, naši budoucnost? Video natáčela Pavlína Kosová.

Křižíkova fontána, dechovka a Milouš Jakeš. Předpoví budoucnost?

12:16 - Tisíce dělníků v Jakartě vyšly při příležitosti svátku práce do ulic. Indonésané volají po vyšší minimální mzdě a zvýšení úrovně sociálního zabezpečení.

12:09 - V Athénách demonstrují anarchisté.

12:03 - Průvod několika desítek studentů v maskách aneb pražský Studentský Majáles. Není to první majáles, který se o prodlouženém víkendu v Praze koná. V sobotu 29. května se uskutečnila studentská slavnost v Letňanech.

11:12 - Komunisté na tradičním místě. Jako každý rok, sešli se i letos dopoledne u Křižíkovy fontány v pražských Holešovicích. Mezi stovky převážně seniorů dorazil i předlistopadový generální tajemník totalitního ÚV KSČ Milouš Jakeš. Komunisté vstali brzo, ostatní strany začnou s oslavami později.

11:06 - Tvrdě potlačený protest v Istanbulu. Policie rozehnala nepovolenou prvomájovou demonstraci, zatkla asi 200 lidí. Incident se odehrál na Taksimském náměstí, které je jedním z center města. Při prvomájové demonstraci v roce 1977 došlo na tomto náměstí ke střetům. Ty si vyžádaly životy 34 lidí a stovky zraněných. Do davu stříleli neznámí útočníci, které se nepodařilo vypátrat. Turecko letos slaví za mimořádné bezpečnostní situace, která v zemi panuje od červencového pokusu o převrat.

11:03 - Lidé vyšli na 1. máje do ulic i v Bosně a Hercegovině. Nechyběl ani revolucionářský symbol Che Guevara.

10:51 - V pondělí po desáté hodině vyšel Majálesový průvod v Praze od Sovových mlýnů. Pokračuje přes most Legií, Národní třídu a Spálenou ulici na Karlovo náměstí. Vydá se i centrem na Staroměstské náměstí a projde Celetnou na Ovocný trh. Od 13 hodin pak začne kulturní program pátého ročníku Majálesu, a to v Karolinu, historickém sídle Karlovy univerzity. Součástí programu budou hudební a divadelní vystoupení nebo čtení poezie. Majáles slavnostně zahájí rektoři pražských vysokých škol.

Reklama

Doporučované